0 van 0 resultaten voor ""

COLUMN: HOLLANDSE DEGELIJKHEID ZIT CIRCULAIRE TOEKOMST IN DE WEG

Nederland heeft een behoorlijke circulaire ambitie, tegelijkertijd zit onze degelijkheid in infrastructuur de stap naar een circulaire wereld in de weg. Hoe voorkomen we dat we onszelf de komende jaren opzadelen met het erfgoed dat we nu creëren? En zorgen dat gedane investeringen hun waarde blijven houden en we flexibel mee blijven bewegen?

Door: Richard Koops

Het rijksbeleid is helder: in 2050 zijn we 100% circulair. Een simpele rekensom wijst uit dat alles met een langere levensduur dan 32 jaar daarom nu al volledig circulair ontworpen moet zijn. Of dat er op z’n minst is bedacht hoe een ontwerp aan het einde van de levensduur gedemonteerd kan worden.

Deze ambitie druist in tegen onze richtlijnen om ‘nagelvast’ en solide te bouwen, gebaseerd op een zeer lange levensduur van maximaal 100 jaar. Dit oer-Hollandse beleid is verre van circulair en komt voort uit een lineair gedachtengoed met een vast eindresultaat.

Circulaire paradox

Terwijl de wereld en onze overtuigingen steeds sneller veranderen, veroorzaakt dit een circulaire paradox. We leggen ons voor vele jaren vast qua inrichting, hoewel daarnaast onze kennis, inzichten en technologie op gebied van circulariteit volop in ontwikkeling zijn. We geven onszelf geen ruimte om te leren, op te lossen en fouten te maken. Door te blijven doen wat we altijd deden zijn we niet in staat om soepel in te springen op ontwikkelingen die nog gaan plaatsvinden.

Het is nooit af

Ik raakte geïnspireerd door Martijn Aslander, die in zijn boek ‘Nooit Af’ de ellende van het lineair gedachtegoed op alle mogelijke gebieden beschrijft. En kan me honderd procent vinden in zijn oplossing waarbij je uitgaat van een situatie waarin je nooit klaar bent. Oftewel: zorg dat je zo flexibel mogelijk blijft en mee kunt bewegen met elke richting. Het is dan op elk moment mogelijk om een ontwerp aan te passen aan de behoefte, kennis of overtuiging die op dat moment gangbaar is. En dat is waar we naartoe moeten. Flexibel bouwen biedt ruimte om de klimaat- en energietransitie te versnellen.

Terug naar de basis

Het perspectief is een flexibele inrichting die altijd aansluit bij het gewenste gebruik en normen van de tijd, die up to date is en zelfs state of the art. Een mooie en veelbelovende toekomst, die zeker het verder ontwikkelen waard is. Wat daar voor nodig is? Het op een andere manier toepassen van een aantal basisprincipes binnen engineering. 

  1. Opdrachtgevers moeten andere randvoorwaarden stellen aan een ontwerp.
  2. Ontwerp met de wetenschap dat je iets snel en makkelijk uit elkaar kunt halen.
  3. Zorg dat grondstoffen herbruikbaar zijn en voor meerdere functies inzetbaar.
  4. Durf af te wijken van de huidige standaard zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.
  5. Vraag je af welke levensduur je daadwerkelijk nodig hebt.
  6. Bespaar kosten met grondstoffen die snel en makkelijk te (de)monteren zijn en gebruik grondstoffen zodanig dat ze hun waarde behouden.
  7. Daag jezelf uit door het te doen en te leren van anderen.

Door deze 7 stappen te volgen komen we dichterbij volledig circulair bouwen. 

MEER WETEN?

Wilt u met Richard van gedachten wisselen over dit onderwerp? Neem dan contact met hem op.

CONTACT
Richard Koops
Business Development Manager Stad van de Toekomst
T +31 6 511 931 46
E richard.koops@sweco.nl