0 van 0 resultaten voor ""

De energietransitie: overstappen naar volledig fossielvrije energie

Energie geeft ons warmte, licht en maakt het mogelijk om over de hele wereld te reizen. Het is de motor van onze maatschappij. Echter, onze aarde is uitgeput. Fossiele brandstoffen raken op. Hoge CO2-uitstoot warmt ons klimaat op en zorgt voor steeds minder schone lucht. Overstappen naar groen opgewekte energie is nodig om fijn en gezond te kunnen leven, nu en in de toekomst. Dus geen elektriciteit uit gas en kolen meer. Alleen maar volledig schone energie. Uit zon, wind, biomassa en water maar ook uit nieuwe bronnen, zoals waterstof. Alleen op die manier kan energie de wereld beter maken.

Wat is de energietransitie?

Onze samenleving draait nu nog vooral op energie uit fossiele brandstoffen. In 2050 moet de uitstoot van CO2 95% minder zijn dan in 1990. Dit betekent dat we moeten overstappen naar schone nieuwe manieren om onze groeiende bevolking van energie te voorzien.

De energietransitie geeft energie voor later

Het doel van de energietransitie is helder: in 2050 willen we geen fossiele brandstoffen meer gebruiken. Simpelweg omdat ze geen toekomst bieden. Bronnen raken uitgeput en de CO2-uitstoot die bij de verbranding vrijkomt, bedreigt onze leefomgeving. Daarom komen we in beweging. Om hordes te overwinnen en nieuwe oplossingen te vinden. Een meervoudige uitdaging waarbij haast geboden is. Dat is nodig voor onze gezondheid en toekomst op onze planeet.

De route naar energieneutraal

Het is ons wel duidelijk dat we zo veel mogelijk energie moeten besparen én energie duurzaam moeten opwekken. Ook zien we veel energie op de verkeerde tijd en plaats, dat moet opgeslagen en getransporteerd worden. De keuzes die we nu maken zijn bepalend. Als je energieneutraal wilt worden heb je een flinke zak geld nodig, is de gedachte. En als je die zak al hebt, hoe bepaal je dan of je de juiste keuzes maakt? One-size-fits-all bestaat niet, elke energietransitie is anders. Toch is de energietransitie minder moeilijk dan je denkt. Denk groot, start klein. Kom samen met ons in beweging!

Gemeenten nemen hele gebieden op de schop

Uiterlijk eind 2021 moeten gemeenten hun plannen (Regionale Energie Strategie) kunnen laten zien voor verduurzaming en het aardgasvrij maken van buurten en wijken. De meeste gemeenten ondersteunen deze ambities, maar weten niet waar te beginnen. Onze experts helpen je bij het vinden van de juiste route en het daadwerkelijk nemen van de nodige stappen.

Onze Podcast ‘Aardgasvrij: haalbaar en betaalbaar?’

Ruim zeven miljoen woningen moeten van het gas af, want in 2050 moet onze energievoorziening volledig duurzaam zijn. Een complexe puzzel voor gemeenten. We gaan het gesprek aan met dé experts in Nederland over de haalbaarheid en betaalbaarheid van aardgasvrije wijken. Luister de podcast hier of in je favoriete podcast app.

Waterstof groene energiebron voor de industrie

Industriële bedrijven staan voor grote uitdagingen omtrent verduurzaming. Elke fabriek is anders, maar de doelstellingen zijn hetzelfde: zo efficiënt mogelijk produceren, tegen zo laag mogelijke kosten. Dit vergt vele frisse inzichten en innovaties. Wij zien hierbij bijvoorbeeld een belangrijke rol voor de inzet van waterstof als groene energiebron voor de industrie.

De beste investering voor verduurzaming vastgoed

Bij de omschakeling naar groene energie hebben vastgoedeigenaren en woningcorporaties te voldoen aan ambities, regelgeving, en wensen van hun klanten. Technische vragen rijzen op. Net als dilemma’s rondom het creëren van draagvlak. Daarnaast kun je elke euro maar één keer uitgeven. Dus wat is dé beste investering om je vastgoed te verduurzamen?

Het doel van de energietransitie is helder: in 2050 willen we geen fossiele brandstoffen meer gebruiken. De route ernaar toe kan op veel manieren vorm krijgen. Duidelijk is dat we veel moeten besparen én duurzaam opwekken. Daarnaast hebben we straks veel energie op de verkeerde tijd en plaats, dat moet opgeslagen en getransporteerd worden. Hoe we dat allemaal gaan doen wordt bepaald door de keuzes die we in de komende tijd maken.

– Bert van Renselaar, business director energietransitie

Erkende expertise door een netwerk van specialisten 

In opdracht van honderden gemeenten, industrials, netbedrijven, vastgoedeigenaren en ontwikkelaars werkt Sweco aan ontwikkelingen om duurzame energie op te wekken, de energie-infrastructuur aan te passen en het energieverbruik te optimaliseren. We kennen elke vierkante meter Nederland, boven en onder de grond. Data en kennis die we uit eerdere projecten hebben opgedaan, brengen we bij elkaar.  

Wij brengen de kennis uit ons internationale netwerk samen die nodig is om voor jouw project de beste expertise in te zetten. En hebben als enige ingenieursadviesbureau alle expertise en ervaring van initiatief tot en met realisatie en beheer en onderhoud onder één dak. Als alle stukjes er zijn, is de puzzel compleet te maken. 

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.