0 van 0 resultaten voor ""

De energietransitie: overstappen naar duurzamere energievormen

In 2050 moet de uitstoot van CO2 95% verminderd zijn ten opzichte van 1990. Dat betekent dat we moeten zoeken naar nieuwe manieren om een groeiende wereldbevolking van energie te voorzien. Maar als je rondkijkt in je eigen omgeving, is het vooral fossiele brandstof waar onze samenleving nu nog op draait. Logisch, want er hangt een flink prijskaartje aan de energietransitie. 

De energietransitie geeft energie voor later

Fossiele brandstoffen bieden geen toekomst. Kunnen niet meer. Willen we niet meer. Daarom komen we in beweging. Om hordes te overwinnen en nieuwe oplossingen te vinden. Een meervoudige uitdaging waarbij haast geboden is. Dat is nodig voor onze planeet en vastgelegd in wettelijke ambities.

Hoe wordt de energietransitie voor jou rendabel? 

Betalen. Financieren. Investeren. Kosten. Terugverdienen. Woorden die vaak als eerst bij ons opkomen als we aan de energietransitie denken. Als je energieneutraal wilt worden heb je een flinke zak geld nodig, is de gedachte. En als je die zak al hebt, hoe bepaal je dan of je de juiste keuzes maakt? One size fits all bestaat niet, elke energietransitie is anders. Maar de energietransitie is minder moeilijk dan je denkt. Je hebt er alleen een goede gids voor nodig. 

Verduurzamen van gebieden

Verduurzamen van vastgoed

Verduurzamen van de industrie

9 ‘Quick Wins’ om meteen op te pakken

We helpen vastgoedeigenaren, gemeenten en industrieën met het verduurzamen van hun vastgoed, wijken of fabrieken. De learnings die we daar uit hebben getrokken brachten 9 quick wins op, waar ook jij nu al mee aan de slag kunt. 

Slimme oplossingen om de energietransitie makkelijker te maken

Sweco werkt voor nagenoeg alle gemeenten, industrials, netbedrijven, vastgoedeigenaren en ontwikkelaar en kent elke vierkante meter van Nederland. We hebben een paar eyecatchers voor je op een rij gezet. 

Ouder met kind op fiets en baby in kinderwagen naast een hoten huis met zonnepanelen

Erkende expertise door een netwerk van specialisten 

In opdracht van honderden gemeenten, industrials, netbedrijven, vastgoedeigenaren en ontwikkelaars werkt Sweco aan ontwikkelingen om duurzame energie op te wekken, de energie-infrastructuur aan te passen en het energieverbruik te optimaliseren. We kennen elke vierkante meter Nederland, boven en onder de grond. Data en kennis die we uit eerdere projecten hebben opgedaan, brengen we bij elkaar.  

Wij brengen de kennis uit ons internationale netwerk samen die nodig is om voor jouw project de beste expertise in te zetten. En hebben als enige ingenieursadviesbureau alle expertise en ervaring van initiatief tot en met realisatie en beheer en onderhoud onder één dak. Als alle stukjes er zijn, is de puzzel compleet te maken. 

Inspiratiebundel Leeuwarden brengt nieuwe energie

Voor Leeuwarden maakten we alle duurzaamheidsthema’s echt concreet. Het resultaat: de 25 meest kansrijke en meest efficiënte maatregelen op het gebied van energie en warmte, klimaatadaptatie, biodiversiteit, duurzame mobiliteit en circulariteit verwerkt één inspiratiebundel. Deze bundel biedt de gemeente Leeuwarden het inzicht om de juiste keuze te kunnen maken in kwantiteit en kwaliteit en voor total cost of ownership te gaan. En kunnen ze met een nieuw elan aan de slag met duurzaamheid. 

Inspiratiebundel Duurzame woonwijk met zonnepanelen op huizen aan het water in Leeuwarden
Het doel van de energietransitie is helder: in 2050 willen we geen fossiele brandstoffen meer gebruiken. De route ernaar toe kan op veel manieren vorm krijgen. Duidelijk is dat we veel moeten besparen én duurzaam opwekken. Daarnaast hebben we straks veel energie op de verkeerde tijd en plaats, dat moet opgeslagen en getransporteerd worden. Hoe we dat allemaal gaan doen wordt bepaald door de keuzes die we in de komende tijd maken. – Bert van Renselaar, Business director Energietransitie

Je fabriek opwarmen met biogas van je eigen suikerbiet

De huidige verspilling van energie brengt een enorme potentie met zich mee. Zo ook bij de Suiker Unie, die de beste wil zijn in het optimaal en duurzaam tot waarde brengen van alle componenten van de suikerbiet. Bij hun productieproces komt een groot aantal reststromen vrij. In nauwe samenwerking met de Suiker Unie hebben we deze restmaterialen (bietenpunten en pulp) door vergisting weten om te zetten in biogas. Dit biogas wordt vandaag de dag voor eigen gebruik ingezet en hiermee hebben we, naast het verduurzamen van het primaire proces, de externe gasafname sterk weten te reduceren. 

Luchtfoto Suiker Unie Groningen zonsondergang

Breda in 6 concrete stappen een energie neutrale gemeente

Energieneutraal worden, ergens tussen 2030 en 2044. Bij welke gemeente wordt er niet gepraat over deze doelstelling? In Breda nemen ze geen halve maatregelen. De verduurzaming wordt groots en systematisch aangepakt. Door ons energie- en verduurzamingsconcept met daarin 6 concrete stappen is het in Breda mogelijk de verduurzaming groots en systematisch aan te pakken. Hiermee laten we zien dat verduurzaming minder ingewikkeld is dan men denkt en financieel haalbaar voor alle gemeenten. 

Verduurzaming vastgoed toegankelijk voor iedereen

Ymere weet nu hoe je als woningcorporatie op grote schaal je sociale huurwoningen kunt verduurzamen zonder in de buidel te tasten. Wij hebben een slimme technische én financiële oplossing bedacht die ervoor zorgt dat het verduurzamen van de 8500 woningen van mensen met een mindere portemonnee zowel de bewoners, als opdrachtgever Ymere, niets kost. Sterker nog, het levert ze een gegarandeerde besparing op. We zijn trots dat we hiermee ook minder kapitaalkrachtige burgers de kans geven om te profiteren van de voordelen van verduurzaming. 

Digitale tekening van stadsbeeld waarin duurzame energie wordt gebruikt

Onze Podcast ‘Aardgasvrij: haalbaar en betaalbaar?’ 

Ruim zeven miljoen woningen moeten van het gas af, want in 2050 moet onze energievoorziening volledig duurzaam zijn. Een complexe puzzel voor gemeenten. We gaan het gesprek aan met dé experts in Nederland over de haalbaarheid en betaalbaarheid van aardgasvrije wijken. Luister de podcast hier of in je favoriete podcast app. 

Copy link
Powered by Social Snap