0 van 0 resultaten voor ""

Al het circulair bouwmateriaal op één plek


Slim bedacht

Een platform voor circulair bouwmateriaal

Tekort aan beton, hout of ander bouwmateriaal. Bouwprojecten lopen uit in tijd, kosten lopen uit de hand. We zien het helaas steeds vaker. Wetende dat de bouwsector daarnaast in 2020 voor een groot deel van de totale wereldwijde CO2-uitstoot zorgde, maakt het steeds belangrijker om materialen slim opnieuw te gebruiken. Dit gebeurt nog veel te weinig, want waar vind je in hemelsnaam het juiste materiaal? Voor dit struikelblok werkt een groep van vijf jonge ingenieurs samen aan een oplossing. We vroegen twee van deze knappe koppen naar Revelop, hét toekomstige platform voor uitwisseling van circulair bouwmateriaal.

Waarom ontwikkelen jullie Revelop?

Douwe: “We zien dat er enorm veel verschillende partijen zijn die circulair materiaal (door)verkopen. Het is echt een jungle. Ontzettend onhandig, want als je circulair materiaal wilt inkopen moet je maar net al die partijen kennen en dan moet je ook nog kijken welk aanbod bij jouw project aansluit. Dit bracht ons op een idee, namelijk Revelop. Één platform waarop je al het beschikbare circulaire bouwmateriaal kunt vinden. Je vult een zoekopdracht in en je ziet precies wat alle partijen aanbieden. Door een bepaalde straal in te voeren kan je lokaal zoeken, wat beter is voor het milieu.”

Geert: “Het platform verzamelt ook allerlei data. Wat voor materiaal wordt er veel aangeboden? En naar wat voor materiaal is er juist vraag? Door dit goed in kaart te brengen kunnen we de kans op een match vergroten.”

Willen jullie ook een koppeling tussen Revelop en BIM, leg eens uit?

Douwe: “Tegenwoordig ontwerpen steeds meer mensen met een 3D-model via BIM (Building Information Model). We willen hier graag een extensie voor (laten) ontwikkelen die verbinding legt met de database van Revelop. Hiermee zie je dan tijdens het ontwerpen al direct het circulaire bouwmateriaal dat beschikbaar is, of komt. Wel zo makkelijk!”

Geert: “Bij deze BIM-extensie, daar ligt pas de echte potentie! We hebben steeds eerder én beter zicht op welke materialen er vrijkomen uit bestaande gebouwen. Hier kan je in je ontwerp al rekening mee houden. Zo creëer je een systeem waarbij je altijd in beeld hebt welk circulair aanbod er is, of er aankomt. Dit kan je vervolgens matchen met de wensen van je project.”

Dit is echt omgekeerd ontwerpen. Je doet dit op basis van het aanbod. Als we op deze manier gaan ontwerpen, zorgen we er ongetwijfeld voor dat we in 2050 circulair zijn. – Douwe Huijsman, adviseur waterbouw bij Sweco

Waar staat Revelop over 10 jaar?

Laten we beginnen met het ontwikkelen van het platform en daarna de BIM-extensie. Over tien jaar hoop ik dat Revelop zo groot is als bijvoorbeeld een bol.com. Wil je circulair materiaal? Dan ga je naar Revelop! – Geert van Bakel, constructeur bij Sweco

Douwe: “Over tien jaar? Dan staat de ontwerpwereld op zijn kop. Momenteel heb je een ontwerp en wanneer dat rond is, zoek je het juiste materiaal erbij. Niet praktisch, want dat specifieke materiaal moet maar net beschikbaar zijn. Ik denk dat Revelop heel dit proces omdraait. Als er 100 kozijnen vrijkomen en deze hebben een bepaalde afmeting, dan pas je direct het ontwerp aan op dit aanbod. Dit is echt omgekeerd ontwerpen. Je doet dit op basis van het aanbod. Als we op deze manier gaan ontwerpen, zorgen we er ongetwijfeld voor dat we in 2050 circulair zijn.”

Doe en Durf Challenge

Het project Revelop werd knap tweede bij de publieksprijs van de Doe & Durf Challenge, een wedstrijd voor jonge ingenieurs. Juryleden Carla Moonen, Hetty Klavers en Wim Leendertste waren enthousiast: “In de circulaire economie zijn marktplaatsen belangrijk en met dit idee worden vraag en aanbod overzichtelijk weergegeven. De focus ligt op de bouw, de tool is web based en is flexibel door de introductie van lokale bouwhubs. Binnen een zoekstraal kun je zien wat het vraag en aanbod is. De jury is daar erg enthousiast over.”

Denk jij weleens na over de toekomst?

Wij doen niet anders. En daardoor ontstaan mooie projecten en verhalen. Ontvang 10x per jaar meer nieuws over toonaangevende innovaties, projecten en persoonlijke verhalen in je mailbox. Weet hoe de wereld verandert en wij, samen met jou, het verschil maken. Elke dag opnieuw.