0 van 0 resultaten voor ""

Financiering en ESCo’s: een betaalbare energietransitie  

De noodzaak om over te stappen op duurzame energie wordt steeds sterker. Overheid en stakeholders verwachten dat bedrijven werk maken van de energietransitie. Maar hoe ga je dat betalen? De energietransitie lijkt een kostbare en ingewikkelde zaak. Waar gas altijd en overal kon, is de overstap op duurzame energie maatwerk. Elke situatie is anders. En elke organisatie, gemeente of provincie heeft zijn eigen ambitie.  

Verduurzamen zonder diep in de buidel te tasten   

Een verduurzamingsproject wordt pas echt succesvol in combinatie met een slimme financieringsconstructie. Als die goed in elkaar zit, biedt dat zekerheid en vertrouwen. Bovendien maakt een financieringsconstructie verduurzamen in elke situatie mogelijk. Pak je het slim aan dan levert het voor alle partijen financieel voordeel op. Sweco kan daarbij helpen. Naast techneuten, hebben we economen en contractspecialisten in dienst die hun expertises met elkaar verbinden. 

Voordelen voor alle partijen 

Hoe ver wil je gaan in de verduurzaming? Ga je zelf investeren of besteed je de verduurzaming uit aan een Energy Service Company (ESCo). Wat doe je als je huurder bent van een pand? En wat zijn de mogelijkheden als vastgoedeigenaar die wel investeert, maar niet profiteert van de lagere energiekosten? Voor elke situatie is er een financieringsconstructie, die elke partij voordeel oplevert. Sweco begeleidt de verduurzaming van organisaties van ontwikkelfase, naar realisatiefase tot exploitatiefase. We stellen een businesscase op met meerdere scenario’s. Dat geeft inzicht in de verschillende mogelijkheden met bijbehorende kosten, baten en risico’s. 

De ESCo investeert 

Het verduurzamen van vastgoed kost naast geld ook tijd. Tijd die je als organisatie vaak liever besteed aan je core business. In veel gevallen biedt een Energy Service Company (ESCo) uitkomst. In dat geval vormt een aparte BV een schakel tussen de organisatie en het te verduurzamen vastgoed. Na de ontwikkeling en realisatie van de verduurzaming gaat deze ESCo de duurzame energie ook exploiteren. 

Sweco heeft de kennis en ervaring in het oprichten van deze ESCo’s. We zoeken geschikte partijen, begeleiden de oprichting van de ESCo, maken afspraken en houden in de gaten of deze afspraken worden nageleefd. We zorgen we er ook voor dat de ESCo redelijke tarieven vraagt en eerlijke voorwaarden stelt aan de eindgebruikers. Doel is dat alle partijen voordeel behalen uit deze constructie. We ontzorgen de gebouweigenaar, de gebruikers besparen op hun energiekosten en de ESCo haalt rendement uit zijn investeringen.  

Bij Ymere profiteren huurders én Ymere van verduurzaming 

Of je nu wilt of niet, als woningcorporatie moet je verduurzamen. Het is de bedoeling dat sociale huurwoningen upgraden naar energielabel B. Ymere is begonnen met het verduurzamen van 8500 woningen van mensen met een minder grote portemonnee. Deze verduurzaming kost de bewoners niets. Sterker nog, het levert ze een gegarandeerde besparing op. Zo krijgen ook minder kapitaalkrachtige burgers de kans om te profiteren van de voordelen van verduurzaming, ook als het niet hun eigen woning is. Op kosten van Ymere? Nee, ook die hoeft niet in de buidel te tasten. 

Maatschappelijk verantwoord verduurzamen in Tilburg    

In 2030 moet de gemeente Tilburg 49 procent minder CO2 uitstoten dan ze nu doet. Mensen met een koophuis draaien in principe zelf op voor de kosten en dat geld heeft lang niet iedereen tot zijn beschikking. De gemeente wil huizenbezitters stimuleren om hun woning te verduurzamen. Een maatschappelijk verantwoorde financieringsconstructie zorgt er in Tilburg voor dat de huizenbezitter bespaart, zonder eigen geld te investeren. 

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.