De leefomgeving vertaald naar een inspirerend ruimtelijk ontwerp
Gebiedsontwikkeling is zoveel meer dan bouwen, afstemmen, begrotingen maken en juridische procedures. Je gaat een nieuwe leefomgeving creëren. Of een werkomgeving, of een gebied waar mensen gaan recreëren en waar mens, dier en natuur dicht bij elkaar komen.
In een ontwikkelingstraject komt er van alles op je pad. Het eindresultaat van het project moet voldoen aan vele regels, het moet op de juiste wijze gebouwd worden, je wilt dat het duurzaam of zelfs volledig circulair wordt gebouwd. Maar misschien wel het allerbelangrijkste? Jij wilt dat het klopt, dat het inspireert. Mensen willen zich er goed voelen en er graag zijn. De ontwerpers van Sweco gaan daarom graag voor je aan de slag met een ontwerp dat goed voelt, op papier én in 3D.
Onze samenwerking begint bij jóuw droom: het realiseren van die bijzondere plek. In het ontwerp zijn jouw wensen voor ons de ingrediënten. En die kunnen heel uiteenlopend zijn: Veiligheid, gedrag, een bijzondere omgeving of plek. Onze ontwerpers werken dagelijks aan de leefomgevingen van de toekomst.
Het ontwerp niet alleen zien maar ook beleven in 3D en VR
Steden zijn continue in beweging en ons landschap verandert. Dit inspireert ons tot vernieuwende en verrassende concepten en ontwerpen. Hierin nemen we ook maatschappelijke belangen mee, zoals de gezondheid van een binnenklimaat, biodiversiteit –door bijvoorbeeld voldoende groen tussen de huizen-, veiligheid of energietransitie. We bouwen aan duurzame steden en omgevingen met een gezond leefklimaat.
Een totaal projectplan, dat vaak complex en abstract is door de vele verschillende componenten en belangen, maken wij visueel. Niet alleen op papier, maar we brengen het tot leven. Daarbij maken we gebruik van middelen als 3D modellen en VR (virtual reality). Je gaat het dus niet alleen zien, maar ook ervaren. Laat je verrassen!
Onze aanpak gaat verder dan alleen het ontwerp
Vanaf het eerste begin achter de ‘tekentafel’ zorgen we voor goede afstemming met alle betrokken partijen. Op die manier creëren we niet alleen draagvlak, we krijgen zo ook zeer waardevolle input die wij verwerken in ons ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan de ideeën en ervaringen van de toekomstige bewoners of omwonenden, die is onmisbaar.
In de ontwerpfase werken we nauw samen met de andere specialisten binnen Sweco. We pakken het integraal aan, zodat we met elkaar niet alleen tot een mooi ontwerp komen, maar ook tot een ontwerp dat goed uitvoerbaar is én voldoet aan de regelgeving.
Strategisch advies, het bewaken, het kwaliteitsmanagement, een vlot proces met grip op de kosten en doorlooptijden horen hierbij. In het opstellen van de ruimtelijke onderbouwing zorgen we voor structuur en logica in de aanpak en betrekken we je stakeholders.
We beschikken over expertise en ervaring op het gebied van:
- Landschapsarchitectuur
- Stedenbouw
- Vormgeving kunstwerken
- Ontwerpmanagement
Ontwerpen met water
Als deltagebied heeft Nederland meerdere ruimtelijke uitdagingen op het gebied van water. Water stelt ons niet alleen voor een uitdaging, het biedt ook kansen in het ruimtelijk ontwerp. Door de wateropgave te combineren met natuurontwikkeling kan nieuwe waarde ontstaan. Zo zijn in het plan Spuimonding-West, de oorspronkelijke kreken hersteld en is het voormalige landbouwgebied omgevormd tot een ecologisch rijk landschap met schorren en slikken. Of meer stedelijk, kan de hoeveelheid verharding in steden tot grote uitdagingen leiden voor waterafvoer en hittestress. Het Sweco Urban Insight rapport laat veel voorbeelden, door heel Europa, zien waarin op een slimme wijze stedelijke combinaties worden gemaakt.
Efficiënt boombeheer met de BomenApp van Obsurv
Openbare groenvoorzieningen in steden en woonwijken zijn belangrijker dan ooit. Om het boombeheer zo efficiënt mogelijk te maken, heeft Sweco de Obsurv BomenApp ontwikkeld. Met deze applicatie kun je niet alleen inspecteren, maar ook bomen toevoegen, locaties aanpassen en inventarisatiegegevens wijzigen. Daarnaast kunnen maatregelen worden toegevoegd, afgemeld en bomen na de snoeibeurt weer op ‘veilig’ worden gezet.