Diversiteit voorwaarts
Onze samenleving is die van jou
Het realiseren van een diverse en inclusieve maatschappij is een positieve en belangrijke ontwikkeling. Een ontwikkeling waar Sweco als werkgever onderdeel van de oplossing wil zijn. Daarom werken we met elkaar, stap voor stap en onverminderd door om net als onze Zweedse ‘moeder’ ook in Nederland een toppositie hierop te bereiken. Dat vergt nog stappen, maar ons doel is helder: Sweco is een plek waar iedereen mag zijn wie hij, zij of hen is. En waar iedereen zich welkom en veilig voelt.
Transitie vraagt om lef
Om dappere mensen die hun kop boven het maaiveld uitsteken, om het maken van gewaagde en soms impopulaire keuzes en om moed projecten anders durven te belichten en in te richten. Geen dag, project, probleem of plan kan immers hetzelfde zijn. Dus waarom zou in je team wél iedereen hetzelfde zijn?
We zijn niet gelijk, wel gelijkwaardig
Sweco, waar plek is voor iedereen. Dat is de belofte die wij waar willen maken. Om dit te kunnen zijn wij altijd op zoek naar technisch professionals en adviseurs die verschillende achtergronden, denkwijzen en kijkrichtingen met zich mee brengen. En zijn we het aan de ander en onszelf verplicht voorwaarts deze beweging in gang te zetten. Wit of zwart, man, vrouw of non-binair, jong of oud, LGBTTTQQIA en A; laten we vooral kracht putten uit het feit dat iedereen uniek is. En die diverse samenstelling optimaal benutten om samen hogere bergen te kunnen beklimmen.
Hoe doen we dit bij Sweco?
- We zetten in op een betere balans tussen vrouw en man op onze werkvloer, werven pro-actief hierop en laten Sweco ook de plek zijn waar je als vrouw je ambities waar kunt maken.
- Door met een open en zo breed mogelijke blik te werven bereiken we ook talent met bijvoorbeeld een Wajong-uitkering, een aandoening in het autisme spectrum of statushouders.
- We werken nauw samen met de Refugee Talent Hub en willen graag talent afkomstig uit onveilige leefomgevingen perspectief en veiligheid bieden.
- We ondersteunen doelgroep initiatieven, zoals anderstaligen, vrouwen en queers, actief bij opzetten van platformen/netwerken.
- Sweco kent een buddy-systeem, zowel voor nieuwe collega’s als onze moeders van morgen, zodat we iedereen een ‘zachte’ landing in ons bedrijf kunnen geven.
- We werken aan een inclusieve fysieke werkomgeving, en voeren dit de komende jaren door op al onze vestigingen in Nederland.
- Sweco ondertekende het Charter Diversiteit van SER Diversiteit in Bedrijf. Dit geeft extra power om belangrijke stappen te zetten.
- We hebben als eerste architecten- en ingenieursadviesbureau de certificering voor socialer ondernemen (PSO) behaald.
We streven ernaar Sweco een betere afspiegeling te laten zijn van onze samenleving. En dit nog beter te integreren. Dit houdt in dat we inclusiviteit gepaard laten gaan met het aannemen van échte Sweco’ers: benaderbaar, betrokken en met erkende expertise. Om zo inclusiever en diverser te worden met de beste mensen.
– Marianne Vermijs, divisiedirecteur bij Sweco
van ons personeelsbestand bestaat uit vrouwen.
verschillende nationaliteiten werken bij Sweco in Nederland.
van onze medewerkers geeft aan zichzelf te kunnen zijn bij Sweco (Employee Survey 2022).
Lees meer!
Wij zijn er voor de héle samenleving
Het leven voor veel mensen beter maken door te komen met oplossingen waar de samenleving echt beter van wordt. Dat is de ambitie van business unit managers Linda, Sara en Jeanette. Diversiteit is daarvoor essentieel. Daarom nemen ze bewust het voortouw. Lees meer
Meer dan alleen een mentor
De in Jemen geboren Mohammed en de bij Sweco werkende Jorrit melden zich beide aan voor het mentorschap van de Refugee Talent Hub. De één om zijn kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt te vergroten, de ander om een verschil te willen maken voor een ander. Lees meer
Als iedere dag alles nieuw voor je is
In 2021 verliet Claudia Haglund Göteborg om de bakens te verzetten. Zich onder te dompelen in nieuwe situaties. Op alle fronten, iedere dag weer. Rotterdam is sindsdien de plek die haar inspireert en waar ze thuiskomt. Lees meer
Het begint bij een persoonlijke ontmoeting
Zo’n 80.000 talentvolle statushouders staan klaar om Nederlandse organisaties te versterken. Toch komt de match maar moeilijk tot stand. Pegy en Suzan lukt het wél. Ze linkten inmiddels veertien statushouders aan vacatures binnen Sweco. Lees meer
SROI is eigenlijk vrij simpel
Social Return On Investment (SROI) is veel meer dan het verplichte vinkje in contracten. Die verplichting houdt Rik Jansen, coördinator SROI bij Sweco, dan ook niet zo bezig. Wat hem wel bezighoudt? Mensen! Lees meer
Anderstaligennetwerk laat buitenlandse collega’s minder alleen voelen
Je moedertaal niet kunnen gebruiken in je werk, is niet niks. Daar weet de Australische Vikki Wardley alles van. En ze is niet de enige die soms worstelt met het Nederlands. Daarom geeft Vikki met collega’s het anderstaligennetwerk vorm. Lees meer