Archeologie in Nederlandse bodem
Onze Nederlandse bodem zit vol met archeologische sporen. Dit waardevolle bodemarchief is wettelijk beschermd. Als graafwerkzaamheden voor jouw project de bodem dreigen te verstoren, ben je verplicht archeologisch onderzoek te laten doen. Als BRL4000 gecertificeerd adviesbureau kunnen onze archeologen dit onderzoek voor je verzorgen.
De eerste stap: een archeologisch bureauonderzoek
Bij een bureauonderzoek gebruiken wij diverse bronnen en kaarten. Onze archeologen onderzoeken geologische, bodemkundige en historisch-geografische ontwikkelingen van het gebied. Op basis van dit onderzoek stellen we een gespecificeerd verwachtingsmodel op, dat ons helpt te bepalen of verder onderzoek nodig is. Dit kan bijvoorbeeld booronderzoek, proefsleuvenonderzoek of archeologische begeleiding omvatten.
Archeologisch booronderzoek
We voeren een booronderzoek uit wanneer ons bureauonderzoek daar aanleiding toe geeft. Tijdens dit onderzoek plaatsen onze archeologen boringen in de bodem Dit gebeurt voornamelijk handmatig, tenzij de boringen diep moeten reiken. Met de resultaten van de boringen vullen we het verwachtingsmodel van ons bureauonderzoek verder aan. Zo krijgen we een nauwkeurig beeld van wat er onder de oppervlakte ligt en kunnen we je beter adviseren over de vervolgstappen.
De volgende stap: gravend onderzoek
Wanneer het booronderzoek daar aanleiding toe geeft, voeren we een gravend onderzoek uit. Het bevoegd gezag moet voor de start van dit gravend onderzoek eerst een Programma van Eisen PVE) goedkeuren.
Het Programma van Eisen beschrijft:
- De vraagstelling
- De onderzoeksuitvoering
- Hoe om te gaan met vondstmateriaal
Met het PVE voorkomen we onduidelijkheden tijdens of na het onderzoek.
Wanneer is archeologisch onderzoek ‘gravend’?
We spreken van een gravend onderzoek als we daadwerkelijk grond afgraven of verplaatsen om archeologische resten bloot te leggen zoals bij: proefsleuven, archeologische begeleiding en een archeologische opgraving.
Proefsleuven
De eerdere onderzoeken geven ons een indruk van wat we mogelijk op jouw locatie kunnen vinden aan archeologische resten. We graven proefsleuven om dit te verifiëren. Hierbij schraapt een graafmachine de zwarte bovenlaag weg, waardoor historische sporen zichtbaar worden in het zand.Onze archeologen documenteren en verzamelen vondsten, zoals aardewerk of vuursteen. De rapportage van ons proefsleuvenonderzoek geeft een waardeoordeel aan de vindplaats. Het bevoegd gezag beslist op basis van deze informatie of verder onderzoek nodig is.
Archeologische begeleiding
Archeologische begeleiding houdt in dat onze experts tijdens grondwerkzaamheden aanwezig zijn om eventuele archeologische resten te ontdekken, te documenteren en veilig te stellen. Bijvoorbeeld bij graafwerkzaamheden rond een oude kerk of tijdens het aanleggen van een riolering observeren onze archeologen het proces. Ze documenteren vondsten, zoals fundamenten of historische lagen, op het specifieke traject, zodat het verleden wordt vastgelegd en jouw project zonder onnodige vertraging doorgang vindt.
Archeologische opgraving
Bij een opgraving documenteren we archeologische resten volledig en zorgen we voor behoud van vondsten voor de wetenschap. Wanneer behoud in de grond niet mogelijk is, onderzoeken we de vindplaats volledig. Dat maakt dit de laatste fase van het archeologisch onderzoek.
Voor bijzondere vondsten die we tegenkomen tijdens de archeologisch opgraving maken we gebruik van specialistische onderzoeken. Aardewerkonderzoek, vuursteenonderzoek of microscopisch onderzoek van de bodem helpen ons om een beeld te krijgen van de geschiedenis van de ondergrond voor jouw project.