Ontwerpen van weg-infrastructuur
De weginfrastructuur is cruciaal voor de economie en maatschappij. Het verbindt steden, bedrijven, gebieden en mensen met elkaar. Met een toenemende mobiliteitsvraag, beperkte ruimte en hogere eisen aan duurzaamheid, vraagt dit om topprestaties op het gebied van engineering van de weginfrastructuur.
Het ontwerpen van wegen en managen van integrale projecten
Wegenprojecten, of projecten waarbij de weginfrastructuur een onderdeel is, zijn al snel complex. Vaak niet eens door het wegontwerp zelf, maar vooral vanwege de interactie met de fysieke omgeving, de belanghebbenden en de bestuurlijke processen. Bij Sweco werken experts uit alle disciplines op deze deelgebieden samen waardoor we projecten integraal benaderen. Zo passen wij onder meer procesmanagement toe met behulp van Systems Engineering (ISO 15288). Maar denk ook aan omgevingsmanagement, conditionerende onderzoeken, waterhuishouding, ruimtelijke ontwikkeling en civiele constructies zoals bruggen en viaducten. Allemaal om het beste resultaat voor én met onze klanten te realiseren.
Integrale kennis die je verder brengt
De ontwerpen worden doorgerekend om te beoordelen of het verkeersprobleem wordt opgelost, of dat verdere optimalisaties nodig zijn. Verkeersveiligheid neemt hierbij een belangrijke rol in. Onze gecertificeerde auditoren controleren of de ontwerpen aan de laatste richtlijnen voldoen en een maximale (verkeers)veiligheid kennen. Wij werken in alle fases van een project, van het eerste schetsontwerp tot het uitvoeringsontwerp. Door onze samenwerkingen en regelmatige betrokkenheid in de uitvoering weten wij wat een aannemer nodig heeft in de uitvoeringsfase. Zo ontstaat aan gedegen basis in projecten.
BIM geeft op elk moment inzicht in het ontwerp van infrastructuur
Sweco is als enige ingenieursadviesbureau BIM level 2 (ISO 19650) gecertificeerd. Door het werken in één vooruitstrevend digitaal model maken we knelpunten inzichtelijk voordat de schop de grond in gaat. Ook ontstaat zo, op elk mogelijk moment in het proces, inzicht in het ontwerp en de status van het project. Bovendien houden we op deze manier grip op het project en de kosten.
Digitalisering als rode draad door ons werk
Al onze projecten hebben een digitale component. Waar kan en nodig ontwikkelen we automation services, Virtual Reality simulaties en Digitale Tweelingen. Dat zorgt voor procesoptimalisatie en efficiency. Digitalisering is bij ons geen aparte business, maar integraal onderdeel van al onze werkzaamheden. Daarmee vinden een goede balans tussen de organisatorische, technologische en procesmatige onderdelen in een project. Tegelijkertijd is het de wijze waarop we digitalisering stimuleren en ontwikkelen: integraal en gezamenlijk. Zoals gezegd, zijn we BIM gecertificeerd (ISO 19650) en hebben we de ISO certificering op het gebied van Dataveiligheid (ISO 27001) behaald.
Bij Sweco ontwerpen wij:
- Rijkswegen
- Provinciale wegen
- Binnenstedelijke wegen
- Fietspaden en snelfietsroutes
- Faseringen
Wegassen en wegmarkeringen nu ook in de BGT
Voor veel provincies en gemeenten had de registratie van wegassen nog geen hoge prioriteit. Toch wordt dit steeds belangrijker. Denk aan toepassingen zoals navigatiesystemen, gladheidbestrijding, autonoom rijden, filebestrijding, verkeersmodellen en geluidsanalyses. Provincie Noord-Brabant is zich scherp bewust van de nieuwe ontwikkelingen en heeft recent de wegassen toegevoegd aan haar BGT-registratie, met de al bestaande wegmarkeringen.