Duurzaamheid duurt het langst
De wereld is in transitie. We zullen anders moeten omgaan met resources. Of dat nu ruimte, energie, materialen, water of andere schaarse goederen zijn. Dat vergt de nodige kennis en samenwerking. Duurzaamheid is onze dagelijkse praktijk, in projecten en eigen bedrijfsvoering. En ‘Sustainability by Design’ ons leidende principe.
Aan de lat voor verandering
De grootste positieve impact die we kunnen maken op het veranderende klimaat, in de energietransitie, de noodzaak tot een circulaire economie en het terugbrengen van de biodiversiteit vindt plaats in projecten waar Sweco bij betrokken is. We staan middenin de maatschappij en aan de lat voor verandering. Het is ons werkveld en onze expertise. Elke dag werken wij aan maatschappelijke opgaven en projecten waarin het verschil gemaakt moet worden voor een leefbare toekomst. Bij Sweco voelen we de verantwoordelijkheid om onderdeel te zijn van de oplossingen voor de noodzakelijke en gewenste transities. En willen we de extra stap die hiervoor nodig is zetten, ook al blijkt deze lastig en voelt het oncomfortabel.
Een groenere wereld als rode draad
Duurzaamheid verankeren we bij Sweco in de Werelddoelen voor duurzame ontwikkelingen (SDG’s). Het loopt als een rode draad door onze kennis, expertise en organisatie. Zo stimuleren we verandering en impact. Deze duurzaamheidsambities zijn leidend voor onze inhoud en staan ook aan de basis voor wat we zélf voor ogen hebben. Gedreven door onze ambities en onze mensen, die deze ontwikkeling als geen ander omarmen en uitdragen, zetten we stevige stappen.
Onze visie op duurzaamheid, de maatregelen die we nemen in onze bedrijfsvoering, bijpassende ambitieuze KPI’s en de impact die Sweco maakt, komen jaarlijks samen in ons duurzaamheidsverslag.
Vormgeven aan duurzaamheidsambities
We zetten onze kennis, expertise en ervaring in bij vooruitstrevende duurzame projecten en door actief te zijn in nieuwe duurzame(re) werkgebieden. Neem Sweco’s rol in de totstandkoming van de eerste groene waterstoffabriek van Europa. En de trekkersrol die onze experts hebben in de Groene Stad Challenge. Of neem het project duin- en dijkversterking Schiermonnikoog waar natuurlijke processen worden ingezet om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.
54% in minder dan 10 jaar
Onze CO2 footprint wordt jaarlijks berekend op basis en in lijn met het GHC protocol en ISO14064. In 2019 bedroeg deze 6.000 ton, een vermindering van 54% in minder dan tien jaar tijd. Met deze maatregelen sluiten we aan bij het stimuleren en realiseren van klimaatactie (SDG 13) en energietransitie (SDG 7).
100% klimaatneutraal én circulair in 2035
We voegen als organisatie daad bij het woord met flinke ambities. Duurzaamheid is onze dagelijkse praktijk. Niet alleen in het werk dat we doen voor onze opdrachtgevers maar ook voor onze eigen bedrijfsvoering. Onze CFO, Martin van der Heijden, vertelt waarom deze ambities zo belangrijk voor Sweco zijn en welke stappen we nemen om deze te realiseren.
Urban Insight als basis voor een duurzamere toekomst
Voor Sweco is er echter meer dan de eigen bedrijfsvoering. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen reiken immers ook verder dan dat. Het gaat ook om werkgever- en opdrachtgeverschap. Juist daar is door onze omvangrijke projectportfolio veel winst te behalen. Gezonde en duurzame steden vormen daarin de kern (SDG 11 en SDG 9). Bij het uitvoeren van projecten hebben we oog voor de brede maatschappelijke context. Hier willen wij voorzien in de behoeften van de klant én rekening houden met de belangen van toekomstige generaties en natuur.
Inzichten en innovaties als basis voor een duurzame samenleving
Daarnaast streeft Sweco we naar een inclusieve en gendergelijke werkomgeving, waarin talent volop de kans krijgt impact te maken (SGD 5). Ons tienjarig internationale kennisprogramma Urban Insight richt zich op de ontwikkeling van duurzame samenlevingen en steden (SDG 11). In onze rapporten en interactie met klanten, relaties en partners delen wij deze kennis en scherpen wij deze voortdurend aan. Met als resultaat: vele inzichten en innovaties die aan de basis staan van een duurzame samenleving (SDG 9).