0 van 0 resultaten voor ""

Toerisme: van positieve waarde voor een gebied 

Toerisme is een grote factor voor een lokale economie en zorgt voor een aantrekkelijker aanbod (vrijetijds)voorzieningen. Toch is er ook een keerzijde: overtoerisme legt een enorme druk op capaciteit van binnensteden, veiligheid en mobiliteit. Ook de woonfunctie wordt beïnvloed. Hoe zorg je dat toerisme op een duurzame manier kan plaatsvinden en dat iedereen profiteert van toerisme?  Wat geef je prioriteit? Wij stellen beleidsplannen op, gaan in gesprek met stakeholders en maken een duidelijk afwegingskader, passend bij jouw regio, gemeente en/of centrumgebied.

Amsterdam: de grootste trekpleister van Nederland

Samen met de Universiteit Utrecht heeft Sweco kennis en ervaring gebundeld in de ‘Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte’. De inzet is om gemeenten, provincies en andere partners te helpen met actuele marktinformatie over de toeristische verhuur van woningen – met Airbnb als belangrijkste voorbeeld – op elk gewenst schaalniveau. Ook adviseert de expertpool in hoeverre beleid nodig en wenselijk is voor de gemeente.

De situatie in Amsterdam, met afstand de grootste toeristenbestemming van Nederland, bepaalt vaak de (negatieve) beeldvorming over de particuliere verhuur van woningen, zoals Airbnb. In de praktijk zien we grote verschillen in hoe de lokale markten van de particuliere verhuur van woningen functioneert. In sommige kernen vult het aanbod een hiaat, omdat er anders geen logiesvoorzieningen zijn. In andere steden lijkt de balans met de reguliere hotelsector zoek vanwege het relatief hoge volume van overnachtingen in woningen. En in sommige steden is er juist een overzichtelijk, kleinschalig aanbod dat aanvullend is op de reguliere hotels ter plekke. Op basis van betrouwbare data kan de Expertpool op wijkniveau voor elke gemeente laten zien hoe de vraag en aanbod situatie zich ontwikkelt. Daarmee adviseren wij een passende beleidsinsteek, zoals het invoeren van registratie- of meldplicht. Meer weten? Neem contact op.

Evenementen: balans tussen levendigheid en leefbaarheid 

Het aantal evenementen in de openbare ruimte neemt al jaren toe. Tegelijkertijd zijn evenementenlocaties steeds schaarser door toenemende druk op de ruimte. Evenementen zijn van grote economische, sociale en maatschappelijke meerwaarde voor een gebied, maar niet iedereen zit erop te wachten. Het is van belang de lusten en lasten van evenementen goed af te wegen om de balans tussen leefbaarheid en levendigheid te bewaken. Het maken van duidelijke strategische keuzes en het creëren van draagvlak is hierbij essentieel. Wij streven naar evenementenbeleid met een optimale match tussen het toeristisch profiel van een gemeente, de beschikbare evenementenlocaties, het evenementenaanbod en de vraag vanuit bewoners en bezoekers.

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt of heb je een vraag?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.