Aardbevingen: risico’s en effecten meten, weten én er op inspelen
In Noord-Nederland vinden aardbevingen plaats door gaswinning. Als onafhankelijk kenniscentrum voor aardbevingsexpertise voert Sweco onderzoek uit naar de risico’s en effecten voor bewoners, milieu, bedrijfsleven, infrastructuur en (semi)overheid. Binnen Nederland is het kernteam aardbevingen actief met constructie- en geotechniekspecialisten. Onze experts inventariseren de risico’s en adviseren welke maatregelen bijdragen tot het aardbevingsbestendiger maken van jouw object.
Opgeschud door trilling
De laatste jaren wordt Noord-Nederland regelmatig opgeschud door aardbevingen of trilling van de aarde. Oorzaak hiervan ligt in de gaswinning in dat deel van ons land. Dat verband is ook wel logisch: gaswinning leidt tot drukverlaging in de gashoudende laag, waardoor die inklinkt. Deze zogenaamde geïnduceerde aardbevingen, zijn aardbevingen met een niet-natuurlijke oorzaak. Het aantal natuurlijke aardbevingen in Nederland lag in 2019 op 8. Dit type aardbeving vindt in Nederland alleen plaats in Noord-Brabant en Limburg, aangezien zich hier de Feldbiss en Peelrandbreuk bevindt. In beide gevallen hebben deze trillingen belangrijke gevolgen voor gebouwen, maar ook voor wegen, tunnels of viaducten. Sweco heeft deze kennis in huis, zowel in Nederland als in andere Europese vestigingen in onder andere Finland.
Beter bestand tegen aardbevingen
Sweco doet niet alleen metingen, monitoring en trilling analyses, we geven ook advies hoe om te gaan met de implicaties van bevingen voor gebouwen en opstallen. Denk aan geotechnisch- en constructief advies, funderingsadvies en sterkteberekeningen voor (ondergrondse) leidingen. Daarnaast simuleren we situaties via 3d modellen en zijn we een onafhankelijke partij voor contra-expertise. Sweco Nederland werkt onder andere nauw samen met collega’s in Finland op het gebied van kennisontwikkeling rondom het meten, monitoren en analyseren van aardbevingen.
Onafhankelijk onderzoek
Het onafhankelijke aardbevingsonderzoek van Sweco brengt in 3 fasen de risico’s door (toekomstige) aardbevingen op de ondergrond en constructie van gebouwen, dijken, infrastructuur en kunstwerken in kaart. Zo krijg je inzicht in de mogelijke effecten van een beving op veiligheid, milieu en de economische gevolgen ervan. Meer weten over deze aanpak? Neem contact op met één van onze experts.