0 van 0 resultaten voor ""

Afvalbeheer en bodembescherming 

In Nederland produceren we jaarlijks zo’n zestig miljoen ton afval. Het merendeel wordt gerecycled of verwerkt in verbrandingsovens. Maar er blijft altijd afval over dat daarvoor niet geschikt is. Dit afval belandt uiteindelijk op een stortplaats. Wij geven advies over het ontwerp, de realisatie en beheer van deze stortplaatsen.  

Toekomstbestendige stortplaatsen: veilig en rendabel 

In veel gevallen kan een stortplaats een extra bestemming krijgen om ze financieel aantrekkelijker te maken en optimaal gebruik van de ruimte te maken. Zo hebben we in Leeuwarden geholpen bij het ontwerp en de realisatie van een energiecampus. Bovenop de inklinkende afvalstortplaats. 

Stortplaatsen vormen de laatste schakel in de afvalketen. Het is belangrijk om deze stortplaatsen zo in te richten dat het afval nu en in de toekomst geen milieuschade oplevert. Daarom moet de ruimte zo efficiënt mogelijk gebruikt worden. Bovendien is het belangrijk dat de stortplaats over een zo goed mogelijke onder- en bovenafdichting beschikt om te voorkomen dat schadelijke emissies vrijkomen in bodem, water en/of lucht. In de praktijk blijkt het vaak lastig om een duurzaam ontwerp te maken, dat tegelijkertijd financieel zo voordelig mogelijk is. Sweco kan daarbij helpen. Wij hebben al ruim 50 jaar ervaring met het ontwerpen en realiseren van stortplaatsen. 

Afvalbeheer

Onze route naar een efficiënt ingerichte stortplaats 

Hoe kun je een stortplaats het beste afdichten? Wat zijn de mogelijkheden voor het uitbreiden van bestaande stortplaatsen? Wij geven advies bij dit soort vraagstukken. Ook bieden wij ondersteuning als je de kwaliteit van bodem en grondwater wilt monitoren. Bij Sweco hebben we alle expertise in huis om zelf dit soort kwaliteitsonderzoeken uit te voeren. Daarnaast is het belangrijk om bij de inrichting van de stortplaats de kosten zo laag mogelijk te houden. Hoe pak je dat aan? Wij zetten onze expertises graag in om een zo efficiënt mogelijke inrichting te realiseren. Het resultaat is een stortplaats die aan alle wet- en regelgeving voldoet en kostenvoordelig is gerealiseerd. Als beheerder van de stortplaats ben je zelf in staat om controle te houden over de milieuhygiënische kwaliteit.

Nieuwe bestemming voor stortplaatsen 

Als een stortplaats eenmaal vol en gesloten is, is het belangrijk om de nazorg goed aan te pakken. De milieu-hygiënische kwaliteit moet uiteraard goed in de gaten worden gehouden. Maar een voormalige stortplaats kan ook geld opleveren. Het zou zomaar een plek kunnen zijn die geschikt is voor recreatie.  

Ook kan het een plek zijn waar je met een zonnepark duurzame energie kan exploiteren. Welke bestemming geschikt is, verschilt per stortplaats. We doen onderzoek naar de mogelijkheden, zetten alle opties met bijbehorende kosten en baten op een rij. Als de keus eenmaal is gemaakt, begeleiden we je bij het volledige traject om de stortplaats rendabel te beheren. 

Gebouw en picknickbanken op Energiecampus in Leeuwaren

Milieukundig vooronderzoek geautomatiseerd met GeoWeb

Bodemonderzoek is een essentieel onderdeel in een goede en veilige ontwikkeling van onze leefomgeving. Maar het is ook kostbaar en arbeidsintensief. Met GeoWeb heeft Sweco het verplichte milieukundig vooronderzoek nu voor een belangrijk deel weten te automatiseren. Dit levert niet alleen een forse tijdsbesparing op, het zorgt ook voor meer consistentie en een hogere kwaliteit van de opgeleverde rapporten.

Bouwen op een inklinkende vuilstortbult 

Duurzaam bouwen op een borrelende berg van 12 meter. Is dat een goed idee? Met de juiste hoeveelheid expertise en lef kan het. Het Energie Kenniscentrum in Leeuwarden is het bewijs dat het kan. Sweco ontwierp een uniek model dat het gedrag van de inklinkende vuilstortbult kan voorspellen waardoor de realisatie mogelijk werd. 

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.