Verduurzamen van vastgoed      

Hoe krijg je eigenaren van miljoenen woningen en duizenden gebouwen zover om te verduurzamen en van gas over te stappen naar duurzame energie? De landelijke overheid stimuleert de energietransitie vooral met wetgeving en subsidies. Allerlei regels zijn in het leven geroepen om CO2-reductie binnen het vastgoed te realiseren. Als het op verduurzaming aan komt, spelen er veel vragen bij vastgoedeigenaren, woningcorporaties en andere organisaties. Er zijn technische vragen, maar ook dilemma’s rondom het creëren van draagvlak en financiering. Voor al die vraagstukken bieden wij oplossingen. 

Verduurzamen: van straks naar nu   

Bij Sweco hebben we alle kennis in huis om oplossingen te vinden waarmee je aan de wettelijke verplichtingen voldoet. Liever maken we vastgoedeigenaren ervan bewust dat plannen voor de lange termijn nog interessanter zijn. Daarmee benut je de kansen om toekomstbestendig te worden optimaal. Met een integraal plan voor het verduurzamen van vastgoed, pak je meteen andere thema’s aan: klimaatadaptatie, circulariteit en een gezond binnenklimaat. 

Laat je niet verrassen door nieuwe wetgeving, maar kies voor een lange termijnplan waarin de korte termijnacties automatisch een plek krijgen. Dat is onze boodschap. Met een integraal plan anticipeer je op toekomstige ontwikkelingen. In samenwerking met elkaar en met alle expertise die wij bij Sweco in binnen- en buitenland in huis hebben, maken we werk van verduurzamingsambities. 

Duurzaam schoolgebouw met spelende kinderen

Concrete plannen waar techniek en financiering samenkomen 

Bij verduurzaming van vastgoed of van een vastgoedportefeuille beginnen we met het gezamenlijk verkennen van de ambities. Naast de wettelijke verplichtingen hebben de meeste organisaties ook hun eigen ambities. Hoe maak je die waar? Welke gebouwen kun je het beste als eerst aanpakken? Er zijn bijvoorbeeld gebouwen waar de huidige energievoorziening het einde van de levensduur bereikt. Daar sla je twee vliegen in één klap. 

Een belangrijke factor voor een succesvolle verduurzaming is draagvlak. Ook dat proces begeleiden wij. Met technische kennis en inzicht in financiële voordelen nemen we gebouweigenaren en andere belanghebbenden mee in de plannen. Zo creëren we draagvlak en enthousiasme. 

One-size-fits-all gaat niet op 

Het verduurzamen van vastgoed is maatwerk. Bij elke situatie past een unieke oplossing en plan van aanpak. Gaat het om een losstaand gebouw of maak je verduurzamingsplannen voor een vastgoedportfolio? Welke gebouwen ga je verduurzamen en welke schrijf je af? Welke materialen kun je in dat laatste geval hergebruiken? Hoe kun je in een gebouw energiestromen managen om energie te besparen? Via welke financieringsconstructie ga je de verduurzamingsplannen betalen? En hoe zorg je dat iedereen profiteert van de financiële voordelen die duurzame energie met zich meebrengen? Deze vragen werden gesteld bij meer dan tweehonderd gebouwen. Op basis daarvan hebben we een gevalideerde methodiek ontwikkeld om verduurzamingsprojecten aan te pakken. De methodiek helpt om stap voor stap belangrijke keuzes te maken en om alle benodigde kennis op het juiste moment in te zetten. 

Duurzame gebouwen aan water in Willemsoord met bomen op de voorgrond

In 6 stappen vastgoed strategisch verduurzamen 

‘Nu’ verduurzamen betekent veel kosten besparen en een belangrijke bijdrage doen aan het klimaat. Je bouwt aan toekomstbestendig vastgoed dat zijn waarde nu én in 2050 behoudt. Sweco heeft verschillende partijen mogen begeleiden bij verduurzamingsvraagstukken en op basis van die praktijkervaring zijn we gekomen tot een heldere, pragmatische aanpak in zes stappen. 

Thumbnail van video over verduurzamen van vastgoed door Sweco

Hoe het werkt in de praktijk  

In de gemeente Breda is een vergelijkbaar traject doorlopen, met de multifunctionele accommodatie De Drie Linden in Prinsenbeek als aansprekend voorbeeld van de impact. Samen met de betrokken ambtenaren en verschillende marktpartijen is het gebouw inmiddels prachtig, energieneutraal gerenoveerd. Het gebouw is helemaal ingepakt, de ventilatie is ingrijpend gewijzigd en duurzame energie wordt opgewekt door een warmtepomp, zonnepanelen en zonnecollectoren. 

De gemeente Breda heeft inmiddels al diverse gebouwen op deze manier aangepakt. Andere mooie voorbeelden zijn het Stedelijk Museum in Breda. Het deels monumentaal gebouw werd gerenoveerd met een verandering van energielabel F naar energielabel A. In het stadhuis van Breda, ook een monumentaal pand, zijn warmtepompen voor verwarming en koeling toegepast.

Duurzame woonwijk in Rijswijk met veel groen

Quick wins die helpen slim te verduurzamen 

  • Kijk breder dan alleen energie: neem bij de keuzes voor te kiezen maatregelen ook direct gebruikerswensen en aspecten als brandveiligheid, comfort en binnenklimaat mee. Vaak zijn slimme combinaties te bedenken, waardoor in gebouwen niet alleen veel energie wordt bespaard, maar een gebouw voor de gebruikers ook veiliger, gezonder en prettiger wordt.
  • Sluit aan bij natuurlijke vervangmomenten van bouwkundige en installatietechnische componenten. Kies daarbij slimme combinaties, zodat onderhoudsgelden zo ingezet worden dat een deel van de verduurzaming hieruit betaald kan worden.
  • Maak goede financiële afspraken: beleidsmakers en beslissers dienen vroeg in het project meegenomen te worden bij de keuzes ten aanzien van de manier van financieren, maar ook de gebruikers (die vaak de energierekening betalen) moeten niet worden vergeten. Door hen vroegtijdig te betrekken en goede financiële afspraken te maken kan een deel van de investering via energiebesparing weer worden terugverdiend. 

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.