0 van 0 resultaten voor ""

Bodemonderzoek en cultuurtechnisch onderzoek 

Inzicht in bodem en ondergrond is het halve werk bij nieuwe ontwikkelingen. Of het nu gaat om het bouwen van een woonwijk of het aanleggen van kabelsystemen in agrarische percelen. Wat is de staat van de bodem en hoe maak je die geschikt voor de beoogde functie? Onmisbare informatie voordat je bovengronds aan de slag kunt gaan. Als je goed in kaart weet te brengen hoe de bodem in elkaar zit, maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden die er zijn. 

Bodeminformatie uit databases verzamelen 

Het verzamelen, beheren en interpreteren van data speelt een steeds belangrijker rol bij bodemonderzoek. Maar hoe doe je dat en hoe krijg je grip op al die data? Datamanagement is een van Sweco’s expertises. Wij helpen je om op basis van data inzicht te krijgen in de bodemvraagstukken die spelen bij projecten in jouw organisatie. Op basis van die data kun je betere besluiten nemen. 

Voordat de schep de grond in gaat, is het belangrijk om alle beschikbare data over de bodem te verzamelen. In de meeste gevallen heb je die niet met één druk op de knop boven tafel. Meestal moet je die gegevens uit allerlei verschillende (openbare) databases ophalen. En dat is niet eenvoudig. Bij Sweco hebben wij dataspecialisten in huis die goed de weg weten binnen dit specialistische vakgebied. We verzamelen data via uiteenlopende databases en halen de gegevens op die voor het specifieke vraagstuk relevant zijn. Met onze geautomatiseerde programma’s boeken we snel, nauwkeurig en tegen relatief lage kosten zoekresultaat. Het levert je een compleet digitaal beeld van de bodem op. 

Veld met klaprozen

Data interpreteren en visualiseren in 3D 

Bodemdata zijn vaak lastig te interpreteren als het je specialisme niet is. Onze bodemexperts vertalen de abstracte gegevens naar heldere rapportages. Waar nodig worden kaarten, grafieken en tabellen toegevoegd. De antwoorden op de bodemvragen rondom jouw project vind je terug in een goed leesbaar document. Daarnaast is het mogelijk om bodemdata door Sweco te laten monitoren en vastleggen in databases. We kunnen je daarbij ook adviseren hoe je data het beste kunt structureren en beheren. Op die manier verhoog je de gebruiksvriendelijkheid en maakt de database het nog gemakkelijker om projecten binnen de organisatie te ondersteunen. 

Tot slot kunnen wij bodemdata in een 3D-model gieten. Onze zeer realistische 3D-modellen spreken tot de verbeelding en laten goed zien wat er speelt in de ondergrond. Het is zelfs mogelijk om de ondergrond in een virtuele omgeving te bekijken. Alsof je er zelf doorheen loopt dus. Toekomstige problemen vallen hierdoor sneller op en kunnen zo eerder worden opgelost. 

Ondergrondse infrastructuur Oosterweeltunnel Antwerpen inzichtelijk 

De projectdirectie van project Oosterweeltunnel Antwerpen wilde inzicht krijgen in de kabels en leidingen in het gebied. Sweco schreef een programma dat de informatie over kabels en leidingen verzamelde, corrigeerde en vereenvoudigde. We ontwikkelden ook een 3D-model dat de complete haven van Antwerpen tot leven bracht. De projectdirectie van dit miljoenenproject kreeg hiermee inzicht in de ondergrondse infrastructuur waar mogelijk problemen konden ontstaan. Door het gebruik van onze geavanceerde software slaagden we er bovendien in duizenden uren handmatig werk te besparen. 

Luchtfoto van verkeer Oosterweel Antwerpen in België

Bodemonderzoek: Bodemdaling en verdroging 

We hebben in Nederland te maken met bodemdaling en verdroging, veroorzaakt door onder andere klimaatverandering. En dat heeft gevolgen voor onze omgeving, zoals verzakking van gebouwen. Bodemdaling heeft daarom Sweco’s volle aandacht. We zetten onze expertise in bij het uitvoeren van bodem- en cultuurtechnisch onderzoek. Daarnaast kijken we verder en adviseren over slim en duurzaam gebruik van de ondergrond. Samen maken we de bodem en ondergrond optimaal geschikt voor een bouwproject of nieuwe ontwikkeling. 

biodiversiteit met Moerasorchidee in het gras

De gevolgen van bodemdaling en klimaatverandering 

Hoe kunnen we de negatieve effecten van bodemdaling tegengaan? Hoe spelen we in op de risico’s van bodemdaling en klimaatverandering? Deze problematiek vraagt om specialistische kennis. We beginnen met uitgebreid bodemonderzoek, om de bodem in kaart te brengen. Op basis van dit onderzoek kunnen we conclusies trekken over de samenstelling, kwaliteit en belastbaarheid. Op basis van het onderzoek geven we advies over technische oplossingen en ontwikkelingsmogelijkheden om de bodem te optimaliseren en geschikt te maken voor het nieuwe ontwikkelingen of bodembehoud. Ons doel is om nauw samen te werken met alle betrokken partijen. Samen maken we werk van een toekomstbestendige bodem. 

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.