Ecologie: oog voor biodiversiteit bij gebiedsontwikkeling
Bij gebiedsontwikkeling speelt het ecosysteem van onze aarde een steeds grotere rol. Ruimte in Nederland is schaars. En de komende jaren zullen nog duizenden woningen worden bijgebouwd. Hoe zorgen we ervoor dat we zo duurzaam mogelijk bouwen? En dat de gebiedsontwikkeling de biodiversiteit niet schaadt, maar juist verbetert? Biodiversiteit en groen in de stad dragen immers bij aan een gezonde leefomgeving. En hoe weet jij of je voldoet aan alle regelgeving en beschikt over de juiste vergunningen? Onze ecologen adviseren en ontzorgen tijdens het hele proces.
Stedelijke ontwikkeling en biodiversiteit in balans
Niet alleen in natuurgebieden, maar ook in stedelijke gebieden zorgt meer biodiversiteit voor een betere kwaliteit van leven, voor zowel mens als dier. In de Omgevingswet is geregeld hoe we in stedelijk gebied duurzaam en klimaatadaptief kunnen bouwen, met behoud van aanwezige natuurwaarden.
Omgevingswet richtlijn voor ecologische onderzoeken
Een ontheffing binnen de Omgevingswet speelt een belangrijke rol bij de planning van je bouw- of verbouwprojecten. Als je al in de planfase van toekomstige projectontwikkelingen aandacht besteedt aan soortbescherming, leefbaarheid en biodiversiteit, zet je ecologisch advies op de meest efficiënte manier in.
Het advies van onze ecologen kan variëren van het creëren van geschikte leefomgevingen voor beschermde soorten tot het ontwerpen van groene klimaatadaptieve wijken die zowel de natuurwaarde als de commerciële waarde van de leefomgeving verhogen. Onze ecologische en juridische experts staan voor je klaar om je door het volledige traject van de aanvraag voor een omgevingsvergunning te begeleiden. Met zorgvuldige voorbereidingen zorgen we ervoor dat je niet tegen onnodige vertragingen aanloopt.
Ecologisch onderzoek beschermde soorten kost tijd
Ons eerste onderzoek, de quickscan natuurwaarden, laat je zien welke mogelijkheden jouw locatie biedt voor beschermde diersoorten en hoe we de biodiversiteit kunnen behouden of verhogen. Voor een aantal soorten is mogelijk een nader onderzoek nodig. Onderzoek kost tijd en een goede timing en planning is essentieel. Zo start een vleermuisonderzoek in mei en bestaat uit meerdere inspecties tot oktober. In het halfjaar daarna ligt, conform protocol, al het vleermuisonderzoek in Nederland stil.
Gebiedsgerichte aanpak voor gemeenten: het SMP
Gemeente en woningcorporaties kunnen op gebiedsniveau de natuurwaarde van een gebied vastleggen in een soortenmanagementplan (SMP). Door vooraf onderzoek te doen en de mogelijkheden van de verschillende deelgebieden in kaart te brengen, voorkom je dat voor elke bouwactie een nieuwe onderzoek moet worden opgestart. Dit SMP is gebaseerd op uitgebreide onderzoeken over een langere periode.
Hierdoor kan de provincie de verantwoordelijkheid voor de omgevingsvergunning terugleggen bij de gemeente. Het SMP geldt voor 10 tot 20 jaar. De winst is een veel kortere procedure en een belangrijke stimulans om biodiversiteit te verhogen. Zo krijgt de natuur in stedelijke gebieden een voorsprong.
Natuurwaardenkaart
De natuurwaardenkaart is een handig visueel hulpmiddel dat de huidige stand van de natuur in jouw gebied in kaart brengt. Het biedt je een kosteneffectieve manier om inzicht te krijgen in de biodiversiteit en natuurwaarden.
We beschrijven de kansen en bedreigingen die in een gebied voorkomen, door indeling in deelgebieden op basis van gelijkwaardig ecologisch en maatschappelijk functioneren. Voor ieder deelgebied geven we aan wat de waarde is per soortgroep. Hierdoor krijgen zowel beleidsmakers als inwoners, dankzij onze natuurwaardenkaart, een goed beeld van de aanwezige soorten in hun directe leefomgeving.
De natuurwaardenkaart is de basis voor het uitwerken van biodiversiteitsbeleid of andere ‘groene’ beleidsvoornemens binnen de gemeente.
AERIUS-Calculator: de impact van stikstof op natuurgebieden
Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden, waarvan er ruim 160 in Nederland liggen. De Omgevingswet waarborgt de bescherming van deze waardevolle natuur. Om deze gebieden te behouden, is het noodzakelijk om negatieve effecten van ruimtelijke ontwikkelingen te voorkomen. Stikstofverbindingen kunnen zich namelijk over grote afstanden verspreiden en neerslaan in kwetsbare natuurgebieden. Daarom is bij veel nieuwe projecten een stikstofonderzoek verplicht.
Onze ecologen zijn betrokken bij talloze projecten om de bescherming, verbetering en uitbreiding van deze gebieden te waarborgen. Naast de juridische aspecten houden we ook rekening met de economische en maatschappelijke impact. Met de AERIUS-Calculator, ontwikkeld door de Rijksoverheid en de provincies, berekenen we de stikstofdepositie van verbindingen zoals ammoniak en stikstofoxiden op de omliggende Natura 2000-gebieden. Zodra we negatieve effecten hebben uitgesloten, kan de omgevingsvergunning worden verleend en kan jouw project verder gaan.
Natuurinclusief bouwen
Steden groeien, infrastructuur neemt steeds meer ruimte in wat leidt tot verlies van natuur en biodiversiteit. Bij Sweco begrijpen we dat deze economische ontwikkelingen, samen met de gevolgen van klimaatverandering, vragen om innovatieve oplossingen. Daarom zetten wij ons in voor natuurinclusief bouwen. Dit betekent dat we bij projecten niet alleen rekening houden met de verstedelijking maar ook klimaatadaptieve maatregelen integreren in de gebouwde omgeving. Hiermee pakken we hittestress en wateroverlast aan terwijl we tegelijkertijd een leefomgeving creëren die geschikt is voor diverse planten en dieren. Het resultaat is een duurzame en vooral plezierige leef- en werkomgeving voor iedereen.
BREEAM keurmerk voor Landgebruik en Ecologie
Wij stimuleren de biodiversiteit in en rondom jouw project om de ecologische waarde nu en in de toekomst te vergroten. Door het BREEAM-keurmerk aan jouw project toe te kennen, profiteer je van extra voordelen zoals lagere kosten, betere verhuurbaarheid, een hogere marktwaarde en een verbeterde reputatie.
Ecologisch groenbeheer: voorkom maaifouten met beheersysteem Obsurv
Steden en dorpen vormen gevarieerde ecosystemen en worden steeds belangrijker als leefgebied voor allerlei planten en dieren. Gemeenten leggen dan ook steeds vaker groenstroken aan met bloemen en planten. Helaas gaat het met het beheer en onderhoud hiervan nog wel eens mis en worden er af en toe maaifouten gemaakt. Beheersysteem Obsurv helpt om dit te voorkomen door informatie inzichtelijk te maken en up-to-date te houden.