Ondergrondse infrastructuur 

Het is dringen geblazen in de Nederlandse ondergrond. Rioleringsbuizen delen de ondergrondse ruimte met heipalen en tracés voor kabels- en leidingen. En intussen beginnen nieuwe ontwikkelingen ook hun plek op te eisen. De energietransitie bijvoorbeeld, heeft tot gevolg dat de druk op ondergronds ruimtegebruik toeneemt. 

Ondergrondplanologie: passen, meten en keuzes maken 

Bij bouwprojecten wordt steeds meer ondergronds gebouwd. Overheden en marktpartijen moeten rekening te houden met het feit dat het een kwestie van passen en meten is in de bodem. Maar hoe pak je dat aan en welke keuzes maak je?  

Onze experts helpen om regie te houden en vooruit te kijken. We wegen samen met klanten en partners belangen af, geven inzicht in de mogelijkheden en obstakels. Ook helpen we bij het nemen van weloverwogen beslissingen. Zo geven we advies hoe je efficiënt kabels en leidingen kunt verleggen. We treden op als regisseur in het hele traject. Het resultaat? Optimaal gebruik maken van de ondergrond en vermindering van faalkosten bij projecten. 

Oude gebouwen aan water in gemeente Alkmaar

3 innovatieve middelen om inzicht te verkrijgen in de ondergrond 

Hoe richt je de ondergrondse ruimte succesvol in? Het begint bij het creëren van inzicht en overzicht. Bij Sweco gebruiken we hiervoor diverse tools. Daarmee bekijken we de huidige en toekomstige situatie in de ondergrond. We maken inzichtelijk welke visies, belangen en randvoorwaarden er gelden op basis van matrix-systematiek. Daarmee kun je de (toekomstige) functies van de ondergrond vastleggen in een bestemmingsplan. Deze systematiek is al bij diverse klanten succesvol toegepast. 

De optimale route naar nieuwe ondergrondse infrastructuur 

Met een tracé-planner leggen we vast wat de beste route is voor nieuwe ondergrondse infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan een warmtenet. We kijken op welke manier je de minste kans op clashes hebt en dat maken we inzichtelijk met een 3D-visualisatie. Het is ook mogelijk om de virtuele omgeving en eventuele clashrisico’s te bekijken met een VR-bril. 

Kleurrijke Nieuwbouwwoningen Zeeburgereiland Amsterdam

Met één druk op de knop voldoe je aan de WIBON

De Wet informatie-uitwisseling boven- en ondergrondse netten (WIBON) heeft als doel om gevaar of economische schade door beschadiging van kabels en leidingen te voorkomen. Hiervoor heeft Sweco een applicatie ontwikkeld, die voldoet aan de nieuwe wetgeving. Met één druk op de knop, wordt de Netinformatie aangeleverd. Uiteraard met de bijbehorende documenten. De applicatie is zowel in combinatie met beheersysteem Obsurv als los te gebruiken.

Terra Tactica: speelsgewijs alle belangen inzichtelijk 

Daarnaast zetten we de tool Terra Tactica in, een interactieve serious game die alle belangen in de ondergrond in kaart brengt. Ook laat het zien wat het effect van een ingreep is. Terra Tactica maakt het mogelijk om samen oplossingen te vinden en ontwikkelingen in de ondergrond op een veilige en duurzame manier te realiseren.  

Hardloper op breed looppad

Quickscan: De omvang van alle risico’s in beeld 

Het inzetten van de quickscan voor de ondergrond is een manier om de bestemming van de ondergrond te bepalen. Met deze quickscan kunnen we achterhalen welke risico’s er kleven aan de keuzes die je maakt en hoe groot die zijn. Bouw je bijvoorbeeld een ondergrondse parkeergarage dan zou dat invloed kunnen hebben op een nabijgelegen installatie voor warmte-koudeopslag of riolering. De quickscan maakt dat duidelijk. 

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.