Mobiliteit en infrastructuur

Infrastructuur en mobiliteit zijn onmisbaar voor een gezonde economie en verruimen onze persoonlijke vrijheid. De experts van Sweco hebben alle kennis en ervaring in huis die nodig is om infrastructurele- en vervoerssystemen te ontwerpen die ons dagelijks leven makkelijker maken. Van wegen en spoorwegen tot en met tunnels, metro’s, bruggen en mobiliteitshubs. We verbeteren de toegankelijkheid van onze leefomgeving.  

Toegang tot duurzame mobiliteit en infrastructuur voor iedereen 

Als we steeds beter en vaker van A naar B kunnen komen, hoe doen we dit dan op een duurzame manier? Er liggen forse doelstellingen om onze CO2-uitstoot omlaag te brengen. Door onze integrale kijk op mobiliteit en het toepassen van nieuwe data gedreven technologieën komen we met slimme oplossingen die meerdere doelen dienen. Zo werken we aan een schonere lucht en vergroten we de verkeersveiligheid.  

Mobiliteit gaat bij Sweco verder dan je route zo snel, soepel en duurzaam mogelijk af te leggen. Hoe beheer je viaducten, tunnels en andere kunstwerken, en hoe onderhoud je ze? Een goed functionerend netwerk van wegen en kunstwerken is onmisbaar voor onze economie. Sweco maakt het mogelijk om jou een totaalpakket aan te bieden. Van studie, ontwerp, contracten en realisatie tot beheer en onderhoud van wegen en snelwegen. En we geven je inzicht welke keuzes je vandaag het beste voor de toekomst kunt maken.   

Veilige en duurzame infrastructuur op het water en spoor   

Nederland wordt beschermd door waterbouwkundige werken die in de loop der eeuwen zijn gebouwd. Bescherming van ons land en inwoners tegen water heeft een lange geschiedenis en is met de steeds harder stijgende zeespiegel nog steeds actueel en urgent. Tegelijkertijd biedt het water ons ruimte om te recreëren en speelt het een essentiële rol in onze economie. Onze experts adviseren, bedenken en ontwerpen creatieve, unieke en slimme oplossingen en houden zich bezig met beheer en onderhoud van Nederlandse waterwerken. 

Omdat we ons steeds meer bewust worden van het belang om ons op een duurzame manier te verplaatsen, is het spoor in de afgelopen decennia steeds intensiever gebruikt. Uitbreiding en aanpassing van spoorwegennet, stationsgebieden en stationsfaciliteiten is daarom hard nodig. Onze experts dragen bij aan een duurzame verbetering van de railinfrastructuur. We adviseren, ontwerpen en begeleiden nieuwbouwtrajecten en aanpassing van railgerelateerde transfers en infrastructuur. 

De schone en bereikbare stad 

De straat en auto zijn al ruim 80 jaar sterk met elkaar verbonden. Auto en straatbeeld zijn één. Dat zegt alles over de openbare ruimte, veiligheid en duurzame mobiliteit. Tientallen jaren dreef snelheid ons. Van A naar B in een rechte lijn. Maar een kentering is zichtbaar, een ander model dient zich aan. Er is simpelweg onvoldoende tijd en ruimte om de auto het enige vervoermiddel te laten zijn om ons veilig, betrouwbaar en snel te kunnen blijven verplaatsen. De lucht moet schoner, de druk op de ruimte neemt toe en we eisen de straat terug. De sleutel voor betere en minder belastende mobiliteit ligt bij beïnvloeding van ons gedrag.  

Veranderen van gedrag is complex. Mensen ruilen niet zomaar hun gewoontes in voor een alternatief, zeker als die niet meteen een verbetering oplevert. Maatregelen zijn nodig op heel veel vlakken, van andere inrichting van de ruimte (waar parkeer je de auto, waar stap je op het openbaar vervoer?) tot andere afspraken met werkgevers (geen leaseauto’s, maar OV-jaarkaart). En het blijkt dat ingrepen in de beleving van fietsroutes veel kunnen doen om mensen op de fiets te krijgen. Snelheid hoeft niet altijd op nummer één, wanneer de reis aangenaam is. Met data ontrafelen we de effecten van verschillende maatregelen. En gaan we zien welke ingrepen in de infrastructuur werkelijk leiden tot een duurzamer reisgedrag. 

Dilemma in de Delta: knopen en verbinden

De Nederlandse infrastructuur piept en kraakt. Havens en luchthavens gecombineerd met onze strategische ligging in West-Europa en de van oudsher ijzersterke (digitale) verbindingen maken van ons land het centrale punt waar alles samenkomt: mensen, spullen en data. Hoe ga je dan om met schaarse ruimte en schaarse middelen? Als klimaat, zeespiegelstijging, energieprijzen, stikstof en woningentekorten je ruimtegebruik onder druk zetten: welke keuzes maak je dan? Wij weten hoe je oude knopen ontrafelt om met nieuwe knopen stromen te verbindenOm onze visie kracht bij te zetten, bundelden we onze verhalen, projecten en een whitepaper over Nederlandse knopen en verbindingen. 

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.