0 van 0 resultaten voor ""

Mjøstårnet: hoogste houten hoogbouw

Locatie

Brumunddal Noorwegen

Klant

Hent AS/Moelven limtre AS

Doel

Aantonen dat hout als meer circulair alternatief voor beton mogelijk is in hoge gebouwconstructies

SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen
SDG 12 Verantwoorde consumptie en productie

Meerdere vliegen in één klap

In het Noorse Brumunddal staat het tot nu toe hoogste houtbouw project, het Mjøstårnetgebouw. Het 85,4 meter hoge gebouw bewijst dat een zo’n hoge houtconstructie mogelijk is. En toont tevens aan dat de CO2-footprint van gebouwconstructies drastisch naar beneden kan. Verder gelden bij houtbouw hogere standaarden en normen wat een dergelijk gebouw een toekomstbestendige investering maakt. Als ervaren houtbouwer en raadgevend ingenieur was Sweco Noorwegen verantwoordelijk voor het detailontwerp van de constructie en het projectmanagement.

Wonen, werken, ontspannen

Het Mjøstårnetgebouw telt 18 verdiepingen. In het gebouw vind je een hotel, appartementen, kantoren, restaurants, een zwembad en diverse gemeenschappelijke ruimtes. Het is een duurzame en comfortabele plek om te wonen, werken en te ontspannen.

Het project waar de wereld naar kijkt

Van brandveiligheid tot windvibratie en lokaal geproduceerd hout: dit award winnende project is met recht hét project waar de wereld naar kijkt. Door het strak gecontroleerde ontwerp- en fabricageproces kon er in een relatief kort tijdsbestek gebouwd worden; 20 maanden van begin tot eind. Wat niet alleen tijdens het bouwproces, maar gedurende de hele levenscyclus van het gebouw aanzienlijke besparingen oplevert.

Dit is een baanbrekend en innovatief project, waarbij duurzaamheid centraal staat. Ik denk niet dat Mjøstårnet heel lang het hoogste houten gebouw ter wereld zal zijn nu wij hebben bewezen dat het mogelijk is om met duurzame materialen zo hoog te bouwen. – Magne Aanstad Bjertnæs, projectmanager Houtbouw bij Sweco Noorwegen

Sweco ervaren houtbouwer

Sweco’s experts hebben al eerder kennis en ervaring van hoge houten constructies opgedaan bij het appartementencomplex Treet in Bergen (Noorwegen). Destijds bij oplevering in 2015 was dit gebouw met haar 50 meter het hoogste houtbouwproject van de wereld. De ervaring van toen hebben we meegenomen bij Mjøstårnet om het concept verder te ontwikkelen.

Modellering (BIM) en productie = 100 % nauwkeurig

15000 m2

Oppervlakte van ruim twee voetbalvelden

10

Verdiepingen met houten dek

7

Verdiepingen met betonnen vloer

Gerelateerde diensten