0 van 0 resultaten voor ""

Bajeskwartier: duurzame stadswijk van de toekomst

Locatie

Amsterdam

Klant

Consortium Bajeskwartier Ontwikkeling C.V.

SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen
SDG 13 Klimaatactie

De impact op het klimaat tot nul reduceren

Met die gedachte begonnen de plannen om Nederlands beruchtste gevangenis te transformeren naar een duurzame stadswijk. Bajeskwartier moest een levendige plek worden waar iedereen wil wonen, werken en recreëren. Samen met gebiedsontwikkelaar AM werkt Sweco aan de realisatie van deze groene en gezonde stadswijk.

Gedurfd duurzaam

Het project staat bekend om zijn hoge duurzaamheidsambitie. Onder de noemer ‘Gedurfd duurzaam’ zet gebiedsontwikkelaar AM op alle vlakken in op duurzaamheid. Denk hierbij aan het energieneutraal ontwikkelen van het gebied, circulair materiaalgebruik, groenblauwe netwerken, afvalkringloop en een concept als ‘healthy urban living’.

Van tralie naar balkonhekje

Een uniek element in de ontwikkeling is het op grote schaal oogsten van materiaal om het op een andere plek weer toe te passen. Van het vrijkomende materiaal wordt maar liefst 98% opnieuw gebruikt. De gevelelementen en de betonplaten van de gevangenistorens zie je terug in de studentenwoningen en als bestrating. De celdeuren krijgen een tweede leven in de leuningen van de toegangsbruggen en worden gebruikt in de nieuwe appartementengebouwen. Zelfs de oude tralies krijgen een nieuwe functie als balkonhekje. Van het vrijkomende betonpuin worden nieuwe betonmaterialen voor bestrating gemaakt.

De wil om de duurzaamheidsambities waar te maken is voelbaar in de hele keten van idee en planvorming naar uitvoering. Dat maakt dit een uniek project.

– Andries Makkinga

Groots en integraal verduurzamen

De opgave om onze leefomgeving te verduurzamen is groot en complex. In een gebiedsontwikkeling als Bajeskwartier zitten alle actuele thema’s als energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie, gezonde stad en duurzame mobiliteit verweven. Het is de uitdaging om binnen dit speelveld vast te blijven houden aan de vooraf gestelde duurzaamheidsambities. Dit vraagt een integrale aanpak en een goede samenwerking. Samen sparren over de opgave en vervolgens de vertaling maken naar wat nodig is om het maakbaar te maken. Een rol die Sweco goed past.

Binnen Sweco hebben hebben we veel ervaring met integrale opgaven en hebben we alle expertise, die om de hoek komt kijken, in huis. Van ontwerp, bouwrijp maken, circulair materiaalgebruik, geluidsschermen, waterberging, gesprongen explosieven tot begeleiding van de uitvoering van de sloopwerkzaamheden. Onze mensen zorgen ervoor dat alles in het gebied op rolletjes loopt en zijn de schakel tussen de verschillende partijen.

In ons online magazine vind je een uitgebreid interview met Edwin Greuter, gebiedsontwikkelaar bij AM en Andries Makkinga, projectmanager Gebiedsontwikkeling bij Sweco over wat het inhoudt om een duurzame stadswijk als het Bajeskwartier Amsterdam te ontwikkelen.

Wat ik heel prettig vind aan Sweco als partner is dat je brede vragen kunt stellen. Wat de vraag ook is, je krijgt altijd een antwoord. ‘One stop shopping’ vind ik hier echt wel van toepassing.

– Edwin Greuter, gebiedsontwikkelaar bij AM

Nieuw stukje stad voor Amsterdam

Bajeskwartier is ‘doordrenkt van duurzaamheid’, maar is ook gewoon state-of-the-art architectuur. Met in de enige overgebleven gevangenistoren een verticaal stadspark wat tevens de ambitie heeft om een innovatieproeftuin te zijn. Het is niet alleen een plek voor mensen die er gaan wonen; het is nadrukkelijk ook echt voor de Amsterdammers. Een plek om te wonen, werken, recreëren en ontmoeten. Een levendige en inspirerende plek waar het fijn toeven is.

Gerelateerde diensten

Wielrenner op fiets bij Zeeburg Amsterdam

Duurzame gebiedsontwikkeling

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.