0 van 0 resultaten voor ""

Dijkversterking Tiel-Waardenburg: voor mens én natuur

Locatie

Tiel-Waardenburg

Klant

Waterschap Rivierenland

Expertise

Waterkeringen, gebiedsontwikkeling, MER en planproducten

Doel

Ontwerpen van en verkrijgen vergunningen voor een dijkversterking tussen Tiel en Waardenburg

SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen
SDG 13 Klimaatactie
SDG 15 Leven op het land

Een robuuste en veilige dijk die nog 50 jaar mee kan

Dijken zijn onmisbaar in ons Nederlandse landschap. Deze dijken beschermen ons kwetsbare achterland tegen overstromingen. Bescherming tegen hoogwater is en blijft van levensbelang. Zo ook langs de Waal. Langs deze drukst bevaren rivier van Nederland ligt de dijk tussen Tiel en Waardenburg. Na het hoogwater van 1995, waarbij een kwart miljoen mensen hun huizen tijdelijk moesten verlaten, was snelle actie op deze dijk noodzaak. Het gevolg: een vrij smalle, hoge dijk die richting de toekomst te weinig robuust is.

Aan onze experts de taak om samen met Waterschap Rivierenland een robuuste en veilige dijk voor minstens de komende 50 jaar te realiseren. Van ontwerp en projectmanagement tot planproducten en omgevingsmanagement. En van het inroepen van expertise op het gebied van waterkeringen, gebiedsontwikkeling, landschapsarchitectuur, energie en duurzaamheid. Sweco werkt dagelijks met tientallen experts aan dit dijkversterkingsproject. Wij staan aan het roer en navigeren het project met alle moderne middelen om zo een veilige dijk te maken voor toekomstige generaties, met veel respect voor het huidige landschap.

Veel meer dan een waterkering

De uitdaging van water is er eentje van het verleden, het heden en de toekomst. En biedt veel kansen. Voorheen zagen we dijken primair als waterkering. Een kering die ons moet beschermen. Maar een dijk kan zoveel meer zijn, weten onze experts en die van Waterschap Rivierenland. De versterkingsopgave die de bijna 20 kilometer lange dijk tussen Tiel en Waardenburg kent, heeft enorme potentie. Door niet de waterkering, maar de mens in deze opgave centraal te stellen, bouwen we een dijk die volledig in het bestaande landschap wordt geïntegreerd. Er is oog voor onze geschiedenis: de vele Rijksmonumenten en dorpskernen worden ingepast. Er is oog voor het heden en we verwerken de leefwensen van de huidige bewoners in het ontwerp. En er is ook oog voor de toekomst: wat heeft de generatie na ons nodig om hier veilig en prettig te kunnen leven?

Nieuwe vorm van samenwerkingen

Om alles uit de dijk te halen wat erin zit, zijn Sweco en Waterschap Rivierenland een unieke samenwerking aangegaan. Eén die niet uitgaat van opdrachtgever en opdrachtnemer, maar van partners en gelijkwaardigheid. Uniek in Nederland. Binnen dit project heeft Sweco een sterke beslissingsondersteunende functie. We krijgen het volledige vertrouwen van Waterschap Rivierenland om binnen het dagelijkse projectwerk zelf besluiten te nemen en experts van waterschap en Sweco sturen gezamenlijk aan op één resultaat. Deze innovatieve werkvorm gestoeld op vertrouwen en de focus op resultaat werkt heel goed. Het project kent een zeer hoge klanttevredenheid. Zowel vanuit het waterschap als de betrokken gemeenten Tiel en Waardenburg, de provincie Gelderland en de bewoners. Op elke vierkante meter van de dijk speelt wel wat. Er is weinig weerstand en juist veel draagvlak voor deze dijkversterking, wat uniek is voor zo’n complex uitdagend project waar zo veel tegengestelde belangen spelen.

‘Gewoon’ doorgaan

Halverwege 2019 lagen alle planproducten voor de dijkversterking Tiel-Waardenburg klaar en was het tijd om samen met bewoners en het waterschap de plannen definitief te maken. Met één van de belangrijkste momenten in het proces voor de deur, namelijk de 1:1 keukentafelgesprekken met bewoners, stond omgevingsmanager Timo Verkerk samen met het hele team voor een grote uitdaging waar ze geen rekening mee hadden gehouden: Covid-19. Veel tijd om hierbij stil te staan is er niet. We moesten door. En we konden met wat aanpassingen en ‘omdenkvermogen’ ook door. Dit alles met behulp van 3D. Het is expert Emma de Bruijn die ervoor zorgde dat bewoners letterlijk de impact van het project op hun perceel te zien kregen. Daardoor konden de keukentafelgesprekken online succesvol verder en liep het project geen vertraging op.

Slimme tools maken werk efficiënter en leuker

Om alle noodzakelijke aspecten, wensen, behoeften en uitdagingen goed te kunnen stoomlijnen hebben we Jira binnen dit project geïntroduceerd. Dit door Sweco Finland ontworpen 3D online samenwerkingsmodel wordt door Sweco en externen gebruikt. En zorgt ervoor dat iedereen binnen het project altijd inzicht heeft in de huidige stand van zaken. Verandert er iets op A, dan zorgt Jira ervoor dat de gevolgen van deze verandering voor iedereen inzichtelijk wordt gemaakt. Jira is gemakkelijk om mee te werken, zorgt voor optimale efficiëntie in projecten en projectonderdelen zijn snel traceerbaar. Naast dit project werken we met Jira bijvoorbeeld ook aan de langste lightrail en gebiedsontwikkelingsopgave van Noorwegen.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.