Voor mens en natuur

Dijkversterking Tiel-Waardenburg voor een veilige toekomst

Dijken zijn cruciaal voor de bescherming van ons achterland tegen overstromingen, zoals de dijk tussen Tiel en Waardenburg langs de Waal. Na het hoogwater en de evacuatie in 1995 is de dijk hier snel versterkt. De dijk was hiermee nog niet robuust genoeg voor een veilige toekomst, dus versterken we deze nu verder om te voldoen aan de huidige normen.

Mensen lopend op een dijk in de zon

Een robuuste en veilige dijk die nog 50 jaar mee kan

Dijken zijn onmisbaar in ons Nederlandse landschap. Deze dijken beschermen ons kwetsbare achterland tegen overstromingen. Bescherming tegen hoogwater is en blijft van levensbelang. Zo ook langs de Waal. Langs deze drukst bevaren rivier van Nederland ligt de dijk tussen Tiel en Waardenburg. Na het hoogwater van 1995, waarbij een kwart miljoen mensen hun huizen tijdelijk moesten verlaten, was snelle actie op deze dijk noodzakelijk. Het gevolg: een vrij smalle dijk die richting de toekomst te weinig robuust is. Aan onze experts de taak om samen met Waterschap Rivierenland een robuuste en veilige dijk voor minstens de komende 50 jaar te realiseren.

Een dijk van een samenwerking met respect voor mens en natuur

In een unieke samenwerking tussen Sweco en Waterschap Rivierenland, die uitgaat van gelijkwaardigheid, startten we eind 2016 met de dijkversterking Tiel-Waardenburg. We kregen het vertrouwen om binnen het dagelijkse projectwerk zelf besluiten te nemen en stuurden samen met het waterschap op één resultaat. Het project kent een zeer hoge mate van vertrouwen en klanttevredenheid. Zowel vanuit het waterschap als de betrokken gemeenten Tiel en Waardenburg, de provincie Gelderland en de bewoners. Op elke vierkante meter van de dijk speelt wel wat. Er is weinig weerstand en juist veel draagvlak voor deze dijkversterking, wat uniek is voor zo’n complex uitdagend project waar zo veel tegengestelde belangen spelen.

Breed team van experts aan de slag met dijkversterking

In de verkennings- en planuitwerkingsfase werkten tientallen experts aan het project; van ontwerp en projectmanagement tot planproducten en omgevingsmanagement. Hierbij deden we ook vaak beroep op collega’s met andere expertises zoals waterkeringen, gebiedsontwikkeling, landschapsarchitectuur, energie en duurzaamheid. Met innovatieve digitale hulpmiddelen maakten we samen plannen voor een veilige, toekomstbestendige dijk met respect voor het huidige landschap.

Innovatieve digitale technieken voor een toekomstbestendige dijk

Om alle aspecten, wensen en uitdagingen efficiënt te stroomlijnen, introduceerden we Jira, een 3D online samenwerkingsmodel. Deze slimme tool stelt alle betrokkenen in staat om altijd inzicht te hebben in de actuele stand van zaken en maakt de gevolgen van veranderingen direct duidelijk. Jira optimaliseert de efficiëntie en traceerbaarheid van projectonderdelen. We zetten het onder andere ook in bij de realisatie van  de langste lightrail van Noorwegen.

Toen in 2019 Covid-19 roet in het eten gooide, lieten we met 3D-visualisaties bewoners online de impact van het project op hun eigen perceel ervaren. Hiermee doorliepen we de cruciale fase van 1:1 keukentafelgesprekken succesvol en zonder vertraging.

 

Realisatie van een veilige en robuuste dijkversterking

Na afronding van het projectplan in 2021 hebben we de opdracht verder uitgewerkt en overgedragen aan de aannemer. Tijdens de realisatie maken onze experts integraal deel uit van het waterschapsteam. Hierin adviseren en ondersteunen we op gebieden als techniek, kabels & leidingen en schadecoördinatie. Tevens is Sweco hét backoffice voor toetsing, verdiepende vragen en advies, bijvoorbeeld op het gebied van waterkeringen, archeologie, landschap, duurzaamheid of bodem.

“Wat ik bijzonder vind, is dat het echt voelt als één opdrachtgeversteam, of je nou van het waterschap bent of van Sweco.” – Maurits Kampen, adviseur waterkeringen bij Sweco

 

Weg met huizen langs de dijk Tiel Waardenburg

Veel meer dan een waterkering: respect voor natuur en mens

De uitdaging van water is er eentje van het verleden, het heden en de toekomst. En biedt veel kansen. Voorheen zagen we dijken primair als waterkering. Een kering die ons moet beschermen. Maar een dijk kan zoveel meer zijn, weten onze experts en die van Waterschap Rivierenland. De versterkingsopgave die de bijna 20 kilometer lange dijk tussen Tiel en Waardenburg kent, heeft enorme potentie.

Door niet de waterkering, maar de mens in deze opgave centraal te stellen, bouwen we een dijk die volledig in het bestaande landschap wordt geïntegreerd. Er is oog voor onze geschiedenis: de vele Rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en dorpskernen worden ingepast. Er is oog voor het heden en we verwerken de leefwensen van de huidige bewoners in het ontwerp. En er is ook oog voor de toekomst: wat heeft de generatie na ons nodig om hier veilig en prettig te kunnen leven?

Sweco’s experts werken naadloos samen met ons team. Dankzij hun brede expertise realiseren we een beheerst en maatschappelijk gedragen project. Sweco is een waardevolle partner die bijdraagt aan een waterveilige en duurzame toekomst voor de regio. – Basten Heeg, omgevingsmanager bij Waterschap Rivierenland

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.