0 van 0 resultaten voor ""

In aanloop naar DDW 2023:

Drie succesvolle schuurgebieden

Kansen in wijken die ‘los’ staan van de stad

Wijken met veel bedrijven, kantoren of industrie staan nu vaak ‘los’ van de stad. Al liggen ze wel vaak tegen de stad aan of is de stad er omheen gegroeid. Als de bedrijvigheid afneemt of de wijk verouderd is, bieden dus juist díe locaties een mooie kans om deze te verbinden door er een nieuw stukje stad van te maken. In dit artikel lees je over drie plekken die omgetoverd zijn of worden naar levendige aantrekkelijke plekken waar het fijn wonen, werken en recreëren is 

NDSM-werf Amsterdam – van stoere scheepswerf tot creatieve hotspot 

Ooit gleden luxe passagiersschepen en machtige olietankers van haar hellingen de golven van het IJ in. De in 1894 opgerichte NDSM-werf in Amsterdam was rond 1950 zelfs de grootste werf van Europa.

Ja, de werf kent een rijke historie, maar door de internationale concurrentie ging de werf in de jaren tachtig van de vorige eeuw toch failliet. Het terrein bleef leeg en verpauperd achter.

Sweco ondersteunde de gemeente Amsterdam om de voormalige scheepshelling te transformeren tot een moderne, levendige en creatieve hotspot met onder andere woningen, creatieve bedrijven en ruimtes voor onderwijs. 

De NDSM-werf is een goed voorbeeld van hoe we leegstand van fabriekspanden en verlaten industriegebieden kunnen omvormen naar een waardevol en uniek stukje Amsterdam. – Harald Brüns, senior accountmanager Kantoren – BOG

Wil je meer lezen over ons werk voor de NDSM-werf? Klik hier

Suikerterrein Groningen – nieuw stadsdeel voor de zoete inval

Uiteindelijk willen we dat dit hét gebied wordt voor de Groningers om bijzondere dingen, die niet in de binnenstad kunnen, te vieren en te doen. Het is een terrein wat voor ondernemers een plek is om te werken, voor studenten een plek om te wonen en voor anderen een plek voor vertier. – Paul van Bussel, Exploitatie Suikerterrein 

Ruw, ruig, eigentijds en onvoorspelbaar. Geen woorden die passen bij een pak suiker. Maar wel bij het terrein van de voormalige suikerfabriek in Groningen. De gemeente Groningen wees het bedrijf Exploitatie Suikerterrein (EST) aan om dit terrein, ter grootte van zo’n 15 voetbalvelden, tot begin 2029 te ontwikkelen tot een bruisende aanvulling op de binnenstad.

Sweco is verantwoordelijk voor het beheerplan. Hét ingrediënt voor deze tijdelijke succesvolle zoete inval. Ook voor de uiteindelijke invulling zijn we al in touw. Door ons weet de gemeente nu al wat de milieueffecten zijn op de stad van hun lange termijn plannen voor het gebied.

Wil je meer weten over Sweco’s werk voor het Suikerterrein? Je leest het in de artikelen ‘Bruisend stadsdeel Suikerterrein Groningen‘ en ‘Suikerterrein: ruw en ruig verandert in groen en uitnodigend’.

Merwe-Vierhavens Rotterdam (M4H) – Een stad voor makers

Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelen M4H samen tot een nieuw stuk stad waarbij werken in de maakindustrie, wonen en ondersteunende voorzieningen elkaar versterken.

Belangrijk hierbij is de relatie tussen en mengbaarheid van het woon- en werkprogramma. Wanneer er een goede balans is tussen deze functies ontstaat er een aantrekkelijk haven- en stadsgebied met bedrijven en bewoners die goed bij elkaar passen en zich optimaal thuis voelen.

Sweco (destijds BSP) onderzocht de potentiële marktvraag en stelde een kansrijke programmamix op voor de beste invulling van het gebied. 

Meer lezen over dit project? Klik hier. Onze experts hebben voor M4H inmiddels ook onderzocht of een circulaire waterketen mogelijk is.

Het mengen van wonen en werken is een hot item. Goed inzicht in wat je wel en niet kunt mengen en op welke verschillende manieren is belangrijk voor succes. Voor Rotterdam hebben we nauwkeurig gekeken wat de beste oplossing per type bedrijf is. Uiteraard ook vanuit de markt en eindgebruiker gezien. – Joris Quaedflieg – Teammanager gebiedsontwikkeling en economie

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.