Sweco Design Challenge 2023
Rethinking Shared Space
Ruimte is beperkt en de druk erop neemt toe. Zowel in de binnenstad als op het platteland. En vooral waar die twee elkaar ontmoeten. Een andere kijk op ruimtelijke structuren, inrichting en gebruik is de toekomst om in alle behoeften te kunnen voorzien.
Niet alleen in het nu, maar juist ook voor de generaties die na ons komen. Een toekomstbestendige woon, werk en leefomgeving vraagt om integrale en adaptieve oplossingen. Daarbinnen moeten we keuzes maken. Juist op de plekken waar het schuurt. Waar verschillende functies zoals industrie, mens en mobiliteit samen komen.
Deze uitdaging vraagt om nieuwe invalshoeken en krachtige samenwerkingen. Mensen die van nature buiten lijntjes, hokjes en vastomlijnde ideeën denken. En de grenzen van technische mogelijkheden opzoeken. Om die reden deden we in 2023 mee aan Dutch Design Week.
Wat als… de gedeelde ruimte zó is ingericht dat mens, industrie en mobiliteit duurzaam met en naast elkaar bestaan?
Samen met de Dutch Design Foundation organiseerden we het What if Lab. In dit lab daagden we ontwerpers uit om een grensverleggende toepassing voor het ruimtelijke, sociale en digitale domein te ontwikkelen. Space&Matter, Starling Studio en cocosmos kregen de kans om samen met de experts van Sweco én klanten vernieuwende ideeën op tafel te brengen.
De ontwerpstudio’s
Space&Matter
Space&Matter is een architectuur- en stedenbouwstudio die zich richt op circulair en gemeenschapsgericht ontwerpen. De studio ontwerpt innovatieve projecten en ontwikkelt toekomstbestendige woon-, werk- en leefomgevingen. Voorbeelden hiervan zijn De Ceuvel, een circulariteitsspeelplaats met gedeelde werkruimtes, en het Circular Living Lab project in Finland.
“In onze projecten streven we naar een evenwicht tussen sociale, ecologische en economische waarden. Gedeelde ruimtes hebben de potentie voor deze geïntegreerde en adaptieve oplossingen. Het What if Lab is een kans om te leren en samen te werken met gelijkgestemde organisaties om innovatieve ideeën in het ruimtelijke domein bloot te leggen en tegelijkertijd verschillende lagen in de gebouwde omgeving te integreren door middel van systemisch ontwerp.” – Aga Biedalak, Research & Innovation Lead bij Space&Matter
Starling Studio
Vanuit een digitaal perspectief gaat Starling Associates aan de slag. Starling Associates is een studio voor ruimtelijk inzicht, strategie en ontwerp dat positieve landschappen creëert op het raakvlak van natuur, mensheid en technologie. Als een nieuw samenwerkingsverband met frisse ambities ontwikkelen ze nieuwe horizonnen voor de landschappen van vandaag en morgen door middel van op de natuur gebaseerde ontwerpoplossingen, zoals Landslice.
“Zoals de natuur ons laat zien, is creatie altijd een verbintenis, gegrond in een veranderende context. Deze uitdaging presenteert precies die setting. Samenhang en verbinding zijn voorwaarden voor de evenwichtige omgevingen van de toekomst. We kijken uit naar het creëren van oplossingen op meerdere schaalniveaus die een veelheid aan kwaliteiten integreren, door een samenwerking met onze collega-ontwerpers die precies dezelfde voorwaarden bevordert. Voor het What if Lab van Sweco realiseerden wij het concept ‘Valuescapes’: een instrument dat met behulp van een driedimensionaal landschap de waarden, kwaliteiten en kansen van een gebied in kaart kan brengen.” – Lars van Vianen, Principal Designer bij Starling Studio
Cocosmos
Tot slot gaat cocosmos het sociale perspectief implementeren binnen dit vraagstuk. Dit ontwerp- en onderzoeksbureau begeleidt cocreatieprocessen in stedelijke ontwikkeling. De studio ontwikkelt prikkelende instrumenten om motieven te onderzoeken en zeer verschillende mensen en belangen samen te brengen. Eerdere projecten van cocosmos zijn onder meer De Deelhub, waarbij de studio prikkels onderzocht om mensen vervoer te laten delen en een multifunctionele hub voor de openbare ruimte ontwierp.
“Hoe gaan we om met gebieden waar meerdere functies samen moeten komen? Dit leidt onvermijdelijk tot conflicterende perspectieven, maar als ontwerp-onderzoekers zien wij deze verschillen als productief en waardevol. Wij brengen deze belangen samen door middel van co-creatie. Door alle belanghebbenden een stem en rol te geven in het ontwikkelingsproces streven we ernaar om potentiële meerwaarde te realiseren wanneer een ruimtelijke ontwikkeling plaatsvindt. Voor het What if Lab van Sweco onderzochten we hoe je de schuring tussen ruimte, functies en belangen als katalysator voor stedelijke ontwikkeling kunt herkennen, analyseren en omarmen. We kwamen tot drie oplossingen: een toolkit, een manifest en zelf ervaren.” – Philémonne Jaasma Co-Creation Strategist bij cocosmos.
Dutch Design Week 2023
Van 21 tot en met 29 oktober 2023 stond Eindhoven volledig in het teken van Dutch Design Week. Het is hét grootste design event van Noord-Europa. Meer dan 2.600 ontwerpers presenteerden er hun (nieuwste) werk en concepten aan ruim 355.000 bezoekers uit Nederland én daarbuiten. Sweco exposeerde tijdens Dutch Design in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven. Enthousiaste Sweco-experts bemanden – samen met de designers – negen dagen lang onze expositie. Samen gingen ze het gesprek aan met duizenden bezoekers. Van overheden tot gebiedsontwikkelaars. Van architecten tot particulieren. Stuk voor stuk geïnteresseerd in de concepten én Sweco.
Nieuwe ontmoetingen
Op donderdag 26 oktober maakten maar liefst 34 topstudenten Bouwkunde en Architectuur een kijkje in onze Sweco-keuken. De studenten gingen in gesprek met onze collega’s, verrasten ons met te gekke ontwerpen voor het iconische Bosch-gebouw op Strijp-S en bezochten onze expositie. Diezelfde dag stond in het teken van onze naaste klanten en relaties. Tijdens ons klantevenement presenteerden de drie ontwerpers hun oplossingen voor ons What if Lab aan meer dan tachtig klanten. Na de presentaties was er volop ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en onze expositie te bezoeken. We sloten de dag af met een gezamenlijke borrel.
Terugblik Dutch Design Week 2023
Onze verhalen
In aanloop naar – en tijdens Dutch Design Week deelden we op onze online kanalen verschillende verhalen. Over onze deelname, het thema, de deelnemende ontwerpers, hun oplossingen én we blikten terug op vorig jaar. Alles om volop in de stemming te komen!
- Veelkleurig en veerkrachtig | Mark Hecker blikt vooruit op DDW
- Ontwerp voorop | Schuring in stedelijk ontwikkelingsproces omarmen
- Ontwerp voorop | Valuescapes
- Ontwerp voorop | Wat als industrie in de stad blijft
- Hoe is het nu met? | Circlefarming van Floris Schoonderbeek
- In aanloop naar DDW | Drie succesvolle schuurgebieden