0 van 0 resultaten voor ""

Sweco Design Challenge 2023

 

Rethinking Shared Space

Ruimte is beperkt en de druk erop neemt toe. Zowel in de binnenstad als op het platteland. En vooral waar die twee elkaar ontmoeten. Een andere kijk op ruimtelijke structuren, inrichting en gebruik is de toekomst om in alle behoeften te kunnen voorzien. 

Niet alleen in het nu, maar juist ook voor de generaties die na ons komen. Een toekomstbestendige woon, werk en leefomgeving vraagt om integrale en adaptieve oplossingen. Daarbinnen moeten we keuzes maken. Juist op de plekken waar het schuurt. Waar verschillende functies zoals industrie, mens en mobiliteit samen komen.

Deze uitdaging vraagt om nieuwe invalshoeken en krachtige samenwerkingen. Mensen die van nature buiten lijntjes, hokjes en vastomlijnde ideeën denken. En de grenzen van technische mogelijkheden opzoeken. Om die reden doen we mee aan Dutch Design Week 2023.

Dutch Design Week: 21 t/m 29 oktober 2023

Van 21 tot en met 29 oktober 2023 staat Eindhoven weer volledig in het teken van Dutch Design Week. Het is hét grootste design event van Noord-Europa. Meer dan 2.000 ontwerpers presenteren er hun (nieuwste) werk en concepten aan ruim 350.000 bezoekers uit Nederland én daarbuiten.

Sweco exposeert tijdens Dutch Design Week samen met de drie ontwerpers in het Klokgebouw – standnummer 1.10 –  op Strijp-S in Eindhoven.

Kijk voor meer informatie op www.ddw.nl.

Wat als… de gedeelde ruimte zó is ingericht dat mens, industrie en mobiliteit duurzaam met en naast elkaar bestaan?

Samen met de Dutch Design Foundation organiseren we het What if Lab. In dit lab dagen we ontwerpers uit om een grensverleggende toepassing voor het ruimtelijke, sociale en digitale domein te ontwikkelen. Space&Matter, Starling Studio en cocosmos krijgen de kans om samen met de experts van Sweco vernieuwende ideeën op tafel te brengen.

Deze ontwerpstudio’s pakken schuurgebieden aan

Space&Matter

Space&Matter is een architectuur- en stedenbouwstudio die zich richt op circulair en gemeenschapsgericht ontwerpen. De studio ontwerpt innovatieve projecten en ontwikkelt toekomstbestendige woon-, werk- en leefomgevingen. Voorbeelden hiervan zijn De Ceuvel, een circulariteitsspeelplaats met gedeelde werkruimtes, en het Circular Living Lab project in Finland.

“In onze projecten streven we naar een evenwicht tussen sociale, ecologische en economische waarden. Gedeelde ruimtes hebben de potentie voor deze geïntegreerde en adaptieve oplossingen. Het What if Lab is een kans om te leren en samen te werken met gelijkgestemde organisaties om innovatieve ideeën in het ruimtelijke domein bloot te leggen en tegelijkertijd verschillende lagen in de gebouwde omgeving te integreren door middel van systemisch ontwerp.” – Aga Biedalak, Research & Innovation Lead bij Space&Matter

Starling Studio

Vanuit een digitaal perspectief gaat Starling Associates aan de slag. Starling Associates is een studio voor ruimtelijk inzicht, strategie en ontwerp dat positieve landschappen creëert op het raakvlak van natuur, mensheid en technologie. Als een nieuw samenwerkingsverband met frisse ambities ontwikkelen ze nieuwe horizonnen voor de landschappen van vandaag en morgen door middel van op de natuur gebaseerde ontwerpoplossingen, zoals Landslice.

“Zoals de natuur ons laat zien, is creatie altijd een verbintenis, gegrond in een veranderende context. Deze uitdaging presenteert precies die setting. Samenhang en verbinding zijn voorwaarden voor de evenwichtige omgevingen van de toekomst. We kijken uit naar het creëren van oplossingen op meerdere schaalniveaus die een veelheid aan kwaliteiten integreren, door een samenwerking met onze collega-ontwerpers die precies dezelfde voorwaarden bevordert.” –  Lars van Vianen, Principal Designer bij Starling Studio

Cocosmos

Tot slot gaat cocosmos het sociale perspectief implementeren binnen dit vraagstuk. Dit ontwerp- en onderzoeksbureau begeleidt cocreatieprocessen in stedelijke ontwikkeling. De studio ontwikkelt prikkelende instrumenten om motieven te onderzoeken en zeer verschillende mensen en belangen samen te brengen. Eerdere projecten van cocosmos zijn onder meer De Deelhub, waarbij de studio prikkels onderzocht om mensen vervoer te laten delen en een multifunctionele hub voor de openbare ruimte ontwierp.

“Hoe gaan we om met gebieden waar meerdere functies samen moeten komen? Dit leidt onvermijdelijk tot conflicterende perspectieven, maar als ontwerp-onderzoekers zien wij deze verschillen als productief en waardevol. Wij brengen deze belangen samen door middel van co-creatie. Door alle belanghebbenden een stem en rol te geven in het ontwikkelingsproces streven we ernaar om potentiële meerwaarde te realiseren wanneer een ruimtelijke ontwikkeling plaatsvindt.” – Philémonne Jaasma Co-Creation Strategist bij cocosmos.

Denk jij weleens na over de toekomst?

Wij doen niet anders. En daardoor ontstaan mooie projecten en verhalen. Ontvang 10x per jaar meer nieuws over toonaangevende innovaties, projecten en persoonlijke verhalen in je mailbox. Weet hoe de wereld verandert en wij, samen met jou, het verschil maken. Elke dag opnieuw.