0 van 0 resultaten voor ""

Stedelijke planning: Drie keer een nieuw stukje stad

Experts stedelijk gebied aan het woord

Valt het je op? Overal poppen fraaie nieuwe of vernieuwde stukjes stad op in ons land. Woningbouw, vergroening of explosieve groei in een gebied kunnen redenen zijn om een plek om te toveren. We vroegen drie experts wat hun mooiste stukje nieuwe stad is waar ze aan werken of gewerkt hebben.

Frits Groot IJburg Amsterdam Stedelijke planning

Typisch Hollands

In het water een nieuw stukje Nederland maken. We deden het al met de Flevopolder en nu met de nieuwe eilanden van IJburg in Amsterdam. Eilanden om fijn op te wonen, te werken en plezier te hebben. Projectmanager Frits Groot vertelt enthousiast: “Super om te zien én aan mee te mogen werken. Als projectmanager van verschillende civiele constructies verbinden we de eilanden met infrastructuur zoals bruggen en kademuren. En dat zo klimaatadaptief, energiepositief, biodivers en circulair mogelijk. Alles komt hier samen. Dit wordt een prachtig nieuw stukje stad.”

IJburg Amsterdam Stedelijke planning
Prins Clausplein Eindhoven Stedelijke planning

Klein plein lichtend voorbeeld

Het Clausplein in Eindhoven was een stenen woestijn waar niemand wilde zijn. Nu is het veranderd in een groene oase waar mensen van alle leeftijden graag komen om te ontspannen, genieten van de zon en van ‘mensen kijken’. Adviseur stedelijke ontwikkeling Max Visser: “Uit ons belevingsonderzoek kwam dat bezoekers het plein nu beleven als gemoedelijke ‘stadstuin’. Ze zien graag meer van dit soort nieuwe stukjes groene stad in Eindhoven. We adviseren de gemeente met welke beplanting en maatregelen ze het plein en toekomstige groene plekken nóg aantrekkelijker kunnen maken voor mens en dier. En ook hoe je de bezoekers kunt laten zien en ervaren dat biodiversiteit hier letterlijk tot leven komt.”

Drie nieuwe stukjes stad Ellen

Bruisend station Leiden

De omgeving van station Leiden was rommelig, versteend en de verkeersveiligheid was niet op orde. Bovendien was het een grauwe plek waar mensen niet graag wilden zijn. Dit gebied krijgt een broodnodige update met nieuwe woningen, goed bereikbare kantoorruimten, horeca en diverse andere voorzieningen. Senior adviseur winkelen en vrije tijd Ellen Scholten vertelt verheugd: “Op stationsgebieden komen alle functies waar wij aan werken bij elkaar. We wegen af welke mix tot de grootste impuls aan het gebied zorgt en daarmee de hele stad aantrekkelijker maakt. Ons programma en ruimtelijke vertaling om er een goed functionerend bruisend gebied van te maken, komt nu voor ieders ogen tot leven. Elke dag een stap dichter bij een nieuwe plek waar veel mensen het prettig vinden om te zijn, te gebruiken en te ervaren.”

Stationsplein Leiden Stedelijke planning

Wil je het belevingsonderzoek van het Prins Clausplein in Eindhoven ontvangen of heb je een andere vraag?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.