0 van 0 resultaten voor ""

Sweco rapport: Steden onderschatte factor in herstel biodiversiteit

Juist steden kunnen met haar afwisselende landschap en dynamiek een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van biodiversiteit. Dit blijkt uit ons nieuwste Urban Insight rapport ‘Building in biodiversity for climate, for health’

De onderzoekers van het rapport, bioloog Tarja Ojala van Sweco Finland en ecoloog Ishbel Campbell van Sweco UK, stellen dat steden steeds belangrijker worden als leefgebied voor allerlei soorten planten en dieren. De biodiversiteit in steden is tegenwoordig zelfs vaak hoger dan op het platteland, doordat er veel variatie en afwisseling is in het landschap en er weinig bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Juist in de steden is er veel dynamiek en zijn er veel ontwikkelingen waardoor het volop kansen zijn voor het bevorderen van de biodiversiteit.

Hiervoor is het belangrijk dat verschillende disciplines zoals ruimtelijke ordening, infrastructuur, architectuur en gebouwen de natuur vanaf het begin integreren in de plannen. Door bijvoorbeeld groenperken met typische gemeentestruiken te vervangen door een vegetatie met wilde bloemen, komen er ruim 2 keer zoveel insecten op af én het is goedkoper in onderhoud.

Een natuurinclusieve inrichting met veel groen geeft niet alleen dieren hun voedsel, schuilplekken en broedplaatsen, het houdt ook geluid tegen, zuivert de licht, zorgt voor verkoeling en houdt regenwater vast. Hierdoor verhoogt het welzijn van de inwoners in de stad.

Susan Groot Jebbink, Business Director Gezonde & Veilige stad bij Sweco Nederland: ‘Wat ons betreft is de stad van de toekomst natuurinclusief. Een groene, aantrekkelijke, levendige stad met een hoge biodiversiteit. Een stad die de natuur onderling verbindt en gelijktijdig de verbinding tussen mens en natuur versterkt. Deze verbinding is belangrijk omdat onze interactie met natuur een grote positieve invloed heeft op onze gezondheid en ons welbevinden. Positieve effecten zijn het grootst als we vaker in de natuur komen. Natuur dichtbij, dus in onze straten en buurten is daarbij heel belangrijk, juist omdat we er dan dagelijks mee in aanraking komen.’

Lees het volledige rapport hier. 

Lees ook het artikel van Gijs Meijer en Joeri Meliefste: Tien tips voor een natuurinclusieve stad. 

URBAN INSIGHT
Het rapport ‘Building in biodiversity for climate, for health’ is het vierde in een reeks van 6 internationale Urban Insight-rapporten van Sweco over het onderwerp Climate Action. In het rapport belichten onze experts specifieke gegevens, feiten en wetenschap die nodig zijn om veilige, veerkrachtige toekomstige stedelijke omgevingen te plannen en te ontwerpen.

Urban Insight is het 10-jarige internationale kennisprogramma van Sweco gericht op de uitdagingen in de stad van de toekomst. Samen met klanten, partners en de samenleving ontwikkelen én delen we data en feiten over ontwikkelingen in Europese steden, vanuit het perspectief van haar bewoners.