0 van 0 resultaten voor ""

Architectuurfestival ARKNAT brengt design en techniek samen

Foto: Arknat/Tommie Svanström Ohlson

Design en techniek één met de natuur

Gewapend met hout, designtools en gereedschap trekt aanstormend technisch talent jaarlijks de Zweedse bossen in. Weg van de stedelijke prikkels, terug naar de basis. Op uitnodiging van onder andere Sweco nemen zij deel aan ARKNAT, hét award winnende architectuurfestival van Zweden. Hier ontwerpen studenten samen nieuwe objecten, vanuit en met de natuur. John Grundström, architect bij Sweco Zweden en een van de drijvende krachten van ARKNAT, neemt ons mee in dit unieke project.

Een mooie win-winsituatie

ARKNAT. Een Scandinavisch architectuur festival, op een fantastische locatie. John: “Midden in de natuur verzamelen studenten zich, ver weg van de stad. Deze ingenieurs en architecten in spe leren hier in twee weken tijd de kneepjes van het vak. Midden in het bos, of aan de ruige zee werken zij samen aan slimme objecten, vaak in de vorm van een soort beschutting. De studenten leren via ARKNAT architectuur mét natuur combineren. Dat zij dit midden in de natuur leren, inspireert hen om de natuur ook actief als onderdeel mee te nemen in de ontwerpen van de steden van de toekomst. Na deze twee weken hebben de studenten een hoop geleerd en blijft het gemaakte object staan. Op die manier profiteert de plaatselijke omgeving hiervan. Een mooie win-winsituatie.”

Beste instrument ben je zelf

De gekozen aanpak van ARKNAT is uniek, want de ontwerpers werken erg vanuit hun eigen lichaam. Ze gebruiken hun zintuigen om kansen en beperkingen in het landschap op te pikken en ervaren op die manier écht de omgeving. Volgens John is dat ook nodig:

Samen met de deelnemers gaan we direct de natuur in. Je kunt immers pas echt goed ontwerpen wanneer je de omgeving voelt, ervaart en begrijpt. Hierbij staat ieders lichaam centraal. Je eigen ik is het beste instrument om de omgeving waar te nemen. Van horen en zien tot voelen en ruiken. Dit is onmogelijk op afstand of via Google Maps scherp te krijgen.

“Het perspectief van anderen zorgt voor een vollediger beeld van de omgeving. Studenten gaan in gesprek met omwonenden en denken op deze manier na over wie dit stuk openbare ruimte gebruikt en gebruik gaan maken van deze toekomstige interventie. Ze leren de gebruiker begrijpen en komen erachter voor wie ze het doen. “Een mooi voorbeeld is ‘Komponerar’. Deze bloemenweide is rolstoelvriendelijk. Door het slimme, inclusieve ontwerp kan men de bloemen al zittend aanraken en voorkomt het dat de grasmaaier de bloemenweide kortwiekt.”

Leren relateren

Naast leren in praktijk draagt ARKNAT bij aan het verbinden van kunst en techniek. “We willen met dit unieke concept een stevige verbinding leggen tussen de architect en de ingenieur. Als zij al vroeg in het proces samenwerken, kunnen zij van elkaars vaardigheden leren. Deze twee werelden willen we in één setting samen uitdagen en de uitkomsten bevestigen ons idee. Design én techniek samen, maken de aarde voor de generaties na ons, een stukje mooier én beter.”

Sweco Design Challenge

Bij Sweco geloven we in de kracht van design en techniek. En dat we, om de wereld van morgen te kunnen vormgeven, verschillende perspectieven, inzichten en expertise nodig hebben. Wij maken ons hard voor deze stretch. En helpen daarom bij events en uitdagingen als het Zweedse ARKNAT, ook organiseerden wij de Sweco Design Challenge.