0 van 0 resultaten voor ""

Sweco en Studio 1:1 gaan samenwerking aan voor uitwerking Shadow Spaces

Drie ontwerpers hebben in het kader van de Sweco Design Challenge de publieke ruimte totaal anders ontworpen. Niet de functionele beheersbaarheid is hierin leidend: vitaliteit en het sterk veranderende klimaat staan hierin centraal. Schaduwplekken veranderen in groene kamers tegen hittestress, parken krijgen ligplekken om te werken, en neurofeedback zorgt voor vlijmscherpe ontwerpkeuzes.

Ongebruikte ruimte biedt perspectief

Op donderdag 21 oktober koos het selectiecomité Shadow Spaces van Studio 1:1 tot ‘Design in Residence’, dat in samenwerking met Sweco in 2022 verder wordt uitgewerkt.

Ik heb hier heel veel zin in, en kijk er enorm naar uit samen aan de slag te gaan. Let’s go! – Lucas Zoutendijk, Studio 1:1

Dit circulaire concept valt op door het benutten van het potentieel in de publieke ruimte: de ongebruikte ruimte onder viaducten. Dit idee gaat uit van dat wat er al is, zonder dat er iets nieuws voor hoeft te komen. Het heft daarnaast de barrières in steden op, door met viaductontwerp de stadsdelen juist te verbinden – en mensen met elkaar in contact komen.

Met dit design als vertrekpunt werken Studio 1:1 en Sweco samen aan de praktische uitwerking op het gebied van onder meer techniek, ecologie & biodiversiteit. Hiervoor deelt Sweco tijd en kennis, en maakt de directe koppeling met projecten. Dit concept sluit bijvoorbeeld goed aan bij opdrachten voor ProRail, Rijkswaterstaat en steden. Sweco ziet dit idee dan ook direct als de nieuwe standaard voor projecten in de praktijk.

Creativiteit vereist om traditionele gebiedsontwikkeling te doorbreken

De uitdagingen van de toekomst, zoals klimaatverandering, hittestress en vereenzaming, vergen alle perspectieven die er zijn. Zeker nu: gezien de immense bouwopgave, de schaarste van ruimte en de druk op energiebronnen is ‘omdenken’, nodig. Samenwerking met anderen, maar ook een nieuwe inrichting van de stad zijn belangrijke oplossingsrichtingen. Om tot deze noodzakelijke veranderingen te komen om de wereld leefbaar te houden is dus een nieuwe manier van denken, beslissen en bouwen nodig.

Bij Sweco zoeken we daarom continu naar nieuwe invalshoeken: om beter en sneller bij te dragen aan duurzame samenlevingen en toekomstbestendige steden. Daarom werken we in deze Sweco Design Challenge opzet samen met Dutch Design Foundation. Tijdens een What if Lab werden designers uitgedaagd om met nieuwe ideeën te komen voor het ontwerp van de stad: ontwerp de stad als ontmoetingsplek die het buitenleven en de verbinding tussen mensen volop aanmoedigt. Tijdens Dutch Design Week bleek veel interesse in alle concepten bij potentiële opdrachtgevers zoals gemeentes, overheden en projectontwikkelaars.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.