0 van 0 resultaten voor ""

Sweco Design Challenge: Het verhaal achter de ontwerper

Creatieve oplossingen om de openbare ruimte aantrekkelijker te maken

De openbare ruimte is, mede door Covid-19, niet meer dezelfde. Hoe zorg je tegenwoordig nog voor ontmoeting? Met de Sweco Design Challenge denken wij na over dit vraagstuk, maar dat doen we niet alleen. Drie ontwerpbureaus buigen zich over creatieve oplossingen om meer de buitenruimte op te zoeken en ontmoeting te stimuleren. Maar wie zijn deze drie ontwerppartijen? Wij stellen aan je voor:

Olifantenpad CS

Wekenlang is er gesleuteld aan dé ontwerpvraag voor de Sweco Design Challenge. Olifantenpad CS denkt en doet het anders. In hun motivatie stond namelijk één dik rood kruis door onze ontwerpvraag. Het laat zien waar het Olifantenpad CS voor staat. Met een nieuwe benadering willen ze dat inwoners hun openbare ruimte, en de inrichting ervan, weer gaan claimen.

Het is niet meer één ontwerper die de publieke ruimte ontwerpt, maar inwoners ontwerpen zelf hun publieke ruimte via VR. Olifantenpad CS meet vervolgens hun onderbewuste reactie op het ontwerp met neurofeedback. Zo weet je wat inwoners bewust én onbewust willen. En worden deze wensen ook toegepast in het ontwerp. Een knap staaltje participatie.

Wanneer je door een supermarkt loopt, weten ze alles van je. Waar je loopt, waar je naar kijkt en ze weten precies waar ze producten moeten plaatsen zodat jij het koopt. Maar waarom zetten wij data en deze technieken niet in om mensen gelukkiger te maken?

 

Met inbreng van inwoners en deze vervolgens met neurofeedback te toetsen of dit hen gelukkiger maakt laten wij het ontwerpproces niet meer over aan één ontwerper. Iedereen levert een bijdrage. Jong, oud, arm, rijk of culturele achtergrond, iedereen heeft zijn eigen visie of wensen. Door hen te betrekken in het ontwerpproces ontstaat een buitenruimte voor iedereen.

 

– Gudule Martens, Architect en stedenbouwkundige van het Olifantenpad

Designers met VR en neurofeedback

Studio 1:1

Twee alumni van de Design Academy Eindhoven vonden elkaar in hun voorliefde voor natuur en groen. Ze sloegen de handen ineen en sindsdien onderzoeken en ontwerpen ze de openbare ruimte op het snijvlak tussen natuur én stad. Dit leverde Lucas Zoutendijk en Eveline Visser een aantal mooie projecten op zoals het prijswinnende Ecological Energy Network, The Biological Clock en Urban Ant City. Voor onze challenge zetten zij zich in om overbruggingen te vergroenen en speelser te maken. Een vaak vergeten plek, met veel potentie.

De ontwerpvraag voelde als een directe uitnodiging. Niet gek eigenlijk, want het past precies bij thema’s waar wij veel mee te maken hebben, zoals het sociale aspect en duurzaamheid. Ook zien wij dat Sweco, net als wij, op zoek is naar nieuwe invalshoeken. En hierbij juist de grenzen opzoekt en het anders wil doen. Dat maakt het écht interessant.

 

Om tot zo’n nieuwe invalshoek te komen, staat bij ons een goed onderzoek centraal. We werken vanuit de inhoud. We ontwerpen niet zomaar iets ‘flashy’, maar willen eerst goed het verhaal rond hebben. Waar is nou echt behoefte aan en waarom? Aan de hand daarvan komen wij met een oplossing en passend ontwerp.

 

– Lucas Zoutendijk, onderzoeker en ontwerper bij Studio 1:1

Rombout Frieling

Van Eindhoven tot Londen en van Londen tot Zweden. Deze internationale ontwerper laat op heel wat plekken zijn voetafdruk achter. Hierbij stelt hij zichzelf altijd de vraag: hoe combineer je de kwaliteiten van de natuur met de mogelijkheden van het menselijk lichaam? En hoe zorg je ervoor dat mensen zich slimmer gaan gedragen door middel van hun omgeving? Dit zie je bijvoorbeeld ook terug in het project Station of being, waar een bushokje wordt omgetoverd tot een comfortabele rustplek.

Rombout gelooft dat we ons lichamelijk sterker kunnen ontwikkelen, als de openbare ruimte dit maar faciliteert. En ook bij de Sweco Design Challenge staat het lichaam centraal. Hoe kunnen we nou zó de openbare ruimte aanpassen, dat het comfortabel wordt om hier te zitten, werken, of andere dingen te doen?

Kan je dingen, die je nu binnen doet, ook buiten doen? Ik vraag me dit al een tijdje af. Uit noodzaak, want tijdens de pandemie kon er een hoop niet meer binnen. Erg leuk om dit juist nu verder te onderzoeken, want ik heb hier al een tijdje ideeën bij. Tijdens dit ontwerpproces werk ik erg vanuit mijn eigen aannames. En kom ik er iedere keer achter dat deze niet kloppen.

 

Ik ga zelf op onderzoek uit en aan de hand daarvan leer ik wat mij motiveert om naar buiten te gaan, of juist demotiveert. Voor mij is niet het uiteindelijke ontwerp, maar alle principes en lessen de meerwaarde van dit project, want met die kennis krijgen we mensen pas echt naar buiten.

 

– Rombout Frieling, designer

Designer Rombout met prototype

Dutch Design Week ’21

What if…our public spaces feel like home?

Om dé ontmoetingsplek van de toekomst te ontwerpen lanceren wij, samen met de Dutch Design Foundation, hiervoor een What If Lab, waarbij ontwerpers worden uitgedaagd om met ideeën te komen. Drie ontwerpstudio’s gaan in deze eerste editie aan de slag om hun idee uit te werken. Dit presenteren we met hen tijdens de Dutch Design Week ‘21. Uiteindelijk kiest het selectiecomité één idee, dat we met klanten en stakeholders verder brengen. Zo geven we richting aan de transitie in de stad.

Ontvang een stukje toekomst!

Denk je er weleens aan hoe de stad van de toekomst eruitziet? Wij doen niet anders. Elke dag opnieuw. Hoe wij die stad samen met onze klanten ontwerpen en ontwikkelen, lees je in onze nieuwste verhalen.