0 van 0 resultaten voor ""

Duurzame thema’s worden samen concreet in Leeuwarden

Locatie

Leeuwarden

Klant

Gemeente Leeuwarden

Expertise

Gebiedsontwikkeling, Duurzame energie

SDG 7 Betaalbare en duurzame energie
SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen
SDG 13 Klimaatactie

Een bundel vol kansen en effectieve maatregelen

Hoe kun je maatschappelijke vraagstukken als energietransitie, klimaatadaptatie, circulariteit, biodiversiteit en duurzame mobiliteit nu echt concreet maken in jouw gebiedsontwikkeling? In Leeuwarden weten ze daar raad mee dankzij de inspiratiebundel van Sweco.  

In Leeuwarden staat duurzaamheid al dertig jaar op de agenda. Toch merkt de gemeente dat er vandaag de dag, aan de vooravond van grote transities, meer dan ooit op het spel staat. De gemeente wil niet naar duurzaamheid kijken als sluitpost van bouwprojecten, maar meenemen als integraal onderdeel in alle gebiedsontwikkelingen. Voor Leeuwarden hebben we daarom een inspiratiebundel samengesteld voor het nieuw te bebouwen gebied De Zuidlanden met daarin de 25 meest kansrijke, effectieve en concrete duurzaamheidsmaatregelen. 

Wat in Leeuwarden werkt, hoeft voor een andere gemeente niet te gelden. Het schaalniveau en de omgevingskenmerken vragen om maatwerk. Dit maakt dat de inspiratiebundel voor iedere gemeente, ieder gebied of stadswijk een andere inhoud krijgt. 

De bundel biedt het inzicht om de juiste keuze te kunnen maken in kwantiteit en kwaliteit en voor total cost of ownership te gaan. Het is voor ons een hulpmiddel richting de toekomstige bewoners, de aannemers, makelaars en ook de eigen gemeentelijke organisatie voor een eenduidige aanpak. Dankzij deze bundel kunnen we als gemeenten met een nieuw elan aan de slag met duurzaamheid. En bouwen we verder aan een prachtige duurzame wijk aan de zuidkant van Leeuwarden.

Gerk-Jan Kuipers, adviseur duurzaamheid bij gemeente Leeuwarden

Levend, inspirerend en concreet

Gemeenten zijn zich bewust van het belang van duurzaam bouwen, maar de kennis en de slag naar ‘hoe dan’ ontbreekt vaak. Daarom heeft Sweco haar kennis geblend met die van Leeuwarden. Wij op de inhoud, zij de oren en ogen van het gebied en de stad.

Sweco heeft vijf thema’s benoemd en onderzocht die juist nu actueel zijn en om concretisering vragen: energie en warmte, klimaatadaptatie, biodiversiteit, duurzame mobiliteit en circulariteit. Per thema hebben de vijf meest kansrijke en effectieve maatregelen uitgewerkt.

In de inspiratiebundel staat voor de gemeente Leeuwarden per maatregel kort en overzichtelijk beschreven wat de maatregel inhoudt, wat de duurzaamheidswinst is, welke kosten met de maatregel zijn gemoeid en welke succes- en faalfactoren de maatregel kent. Vooral interessant is de synergie die de combinaties van maatregelen tot gevolg kan hebben.

250 all-electric woningen

Unia wordt het vijfde buurtschap van de wijk De Zuidlanden. Het wordt een dorps buurtschap met circa 250 woningen. De bouw van Unia start in 2021 en de wijk wordt aardgasloos en de woningen ‘all-electric’. In het plan zitten ook ambitieuze doelstellingen om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Met behulp van de inspiratiebundel gaat de gemeente bepalen welke duurzame maatregelen ze het beste kunnen gaan toepassen.

Spelende kinderen bij school in duurzame woonwijk Inspiratiebundel Leeuwarden

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.