0 van 0 resultaten voor ""

Verbinding tussen reiziger, mobiliteit en stad

Locatie

Centraal station, Den Haag

Klant

Prorail

Partner

Benthem Crouwel Architecten

Expertise

technisch ontwerp, constructie, engineering, uitvoering, projectmanagement

Doel

ontwikkeling van het station naar een modern knooppunt, waar verschillende soort vervoer samenkomt en reizigers snel, comfortabel, veilig en met plezier gebruik van kunnen maken

Van station naar knooppunt

Den Haag Centraal is een cruciaal ov-station met grote meerwaarde voor Nederland. Een knooppunt van formaat, waar duizenden reizigers elke dag passeren. In opdracht van ProRail werd het station ingrijpend vernieuwd, in 2016 volgde de feestelijke opening. Sweco tekende onder andere voor het technisch ontwerp van de stationshal, de engineering en de begeleiding van de uitvoering.

De ruime en lichte hal vormt nu een sterke verbinding met de binnenstad van Den Haag. Het aangename gebied beschikt over een divers aanbod aan winkels en faciliteert reizigers en bezoekers met flexibele werk- en ontmoetingsruimtes. Den Haag Centraal voldoet nu aan de wensen van de moderne reiziger en is een plezierige plek om te verblijven. Het station verbindt reizigers en brengt trein, bus en tram bij elkaar in een toekomstbestendig OV-knooppunt.

Goed gelukt halletje

Sweco en architectenbureau Benthem en Crouwel werkten jaren intensief samen om het nieuwe gebied te realiseren. Met als eyecatcher de lichte en grote stationshal. Als constructief geweten had Sweco de taak de ontwerpen van de architect om te zetten in een solide constructie. Een uitdaging van het enorme dakoppervlak vormde de hemelwaterafvoer. Hoe borg je een slanke vorm, wat toch wel heel veel water moet opvangen en afvoeren? Of de keuzes voor materialen: hoe zorg je ervoor dat deze in de tijd mooi blijven, niet vervormen of verkleuren? In de samenwerking wisten zowel techniek als ontwerp elkaar voortdurend scherp te houden en een geweldig resultaat neer te zetten.

Tram op Den Haag Centraal Station onder opvallende dakconstructie
Wat op papier stond, is uiteindelijk ook zo gebouwd. Het station is eigenlijk maar een halletje, maar wel een goed gelukt halletje.

Pieter van Rooij, Benthem en Crouwel

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt of heb je een vraag?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.