0 van 0 resultaten voor ""

Het laatste stukje Ringweg Antwerpen

Locatie

Antwerpen, België

Klant

Lantis

Partner

Sweco België en Witteveen+Bos

Expertise

mobiliteit, wegen, infrastructuur, tunneltechniek, tunnelinstallaties, BIM

Doel

Het knooppunt verbindt een aantal belangrijke verkeersaders op een cruciale plek, hierdoor wordt de doorstroming duurzaam verbeterd en neemt de overlast van het verkeer af

SDG 9 Industrie, innovatie en infrastructuur
SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen
SDG 12 Verantwoorde consumptie en productie
SDG 13 Klimaatactie

De doorstroming weer op orde

Antwerpen kampt al decennia met grote verkeersdrukte. Het Masterplan 2020 biedt de oplossing voor filevorming, geluidsoverlast en milieuverontreiniging door uitlaatgassen. Behalve tunnels, tramprojecten en fietspaden omvat het plan de aanleg van een ringweg om Antwerpen. Deze moet de doorstroming van het verkeer verbeteren. Aan de noordkant is de Ring Antwerpen nog niet klaar; de Schelde en de havendokken vormen hier barrières.

Daarom werkt Antwerpen aan het project Oosterweelverbinding Rechteroever. Hierin wordt de Scheldetunnel met de tunnels onder de dokken verbonden in het Oosterweelknooppunt. Een gestapelde tunnel onder het Albertkanaal met 2×5 rijstroken verbindt het Oosterweelknooppunt met de ringweg. Ook wordt de ringweg op de rechteroever opnieuw – en deels ondergronds – aangelegd. Sweco is deelnemer aan het complexe project en verzorgt onder meer de haalbaarheidsstudie en diverse ontwerpen en onderzoeken.

Internationale samenwerking

Sweco Nederland werkt in dit project intensief samen Witteveen+Bos en onze Belgische collega’s. Hierdoor wordt een veelvoud van kennis en expertise gebundeld om zo de beste oplossing te kunnen realiseren. In aanvang resulteerde dit al in een alternatief voorstel voor de tunneltechniek, waarmee een flinke besparing is gerealiseerd voor de opdrachtgever. De planning is strak en de complexiteit hoog, waardoor dit project meer dan ooit niet alleen gaat om het bundelen van kennis, maar ook van samenwerkingskracht. Over grenzen heen. Juist deze manier van werken is kenmerkend voor Sweco: met 21.000 collega’s in Europa kunnen we putten uit hoogwaardige kennis en ervaring. En daarvoor is een sterk vermogen tot samenwerken onontbeerlijk.

Infrastructuur met wegen en verkeer Oosterweel in Antwerpen, België

BIM ontrafelt de complexiteit van het project

Om nauwkeurig inzicht in dit complexe infraproject te hebben en te houden, besloten de partners in het project met een project specifiek BIM-protocol te werken. Omdat in BIM multidisciplinaire onderdelen in gezamenlijke ontwerpsessies werden uitgewerkt, heeft het ontwerp zich in al haar disciplines goed kunnen ontwikkelen.

Luchtfoto van wegen in aanbouw Oosterweel in Antwerpen, België

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.