Mobiliteitshubs
Om je snel te verplaatsen, is keuze uit verschillende vervoersmogelijkheden logisch. Voor de lange afstand de trein, voor de korte de deelfiets. Welke combinatie je ook kiest, snelheid en gemak staat voor de gebruiker voorop. De omgeving heeft er baat bij dat deze ‘mix’ ook bijdraagt aan verkeersveiligheid, behoud van groene omgeving en luchtkwaliteit. De mobiliteitshub verbindt die doelen met elkaar: vervoerssoorten bijeen, duurzaamheid voorop. Zo ontstaat duurzame doorstroming.
Cityhub: meer dan het gemak van mobiliteit
Wanneer noem je iets een mobiliteitshub? Daar zijn veel verschillende ideeën over, ook bij onze opdrachtgevers. Wat mij betreft is het een plek waar verschillende typen vervoer samenkomen. Een plek waar je deelauto’s en deelfietsen vindt en van daaruit net zo makkelijk je reis vervolgt met het OV of een auto. Of natuurlijk andersom, dat is ook goed mogelijk.
De mobiliteitshub verbindt meer dan alleen mobiliteitsvormen
De mobiliteitshub brengt vele vervoersvormen ruimtelijk bij elkaar. Daarin schuilt het gemak en de kracht. Door die combinatie is de hub ook weer uitermate geschikt als plek waar meer gebeurt dan overschakelen. Ook faciliteiten zoals eettentjes, koffiebarretjes, een supermarkt voor kleine boodschappen, een afhaalpunt voor pakketdiensten, oplaadpunten en andere functies sluiten aan. Op dat moment, in zo’n cityhub, blijft het belangrijk dat de hub de snelle en makkelijke schakel voor de reiziger blijft. Dat is soms moeilijk organiseren, zeker in de complexiteit van de verschillende vervoersstromen en de drukte op zo’n locatie. Juist daar werkt de integrale kennis van Sweco als een trein: we verbinden kennis van locatieontwikkeling, energietransitie en mobiliteit net zo makkelijk aan elkaar.
Sharing is caring
De hub kent daarmee vele functionaliteiten. Een knooppunt waar individueel, gedeeld en collectief vervoer samen komt, duurzaam vervoer voorop staat en je veilig, gemakkelijk en toegankelijk je reis vervolgt van deur tot deur. Daarmee is het een zeer effectief punt. Maar de hub is ook heel aantrekkelijk: je kunt hier terecht voor boodschappen en andere diensten. De auto of fiets leen je hier, het is er levendig en het geheel is daarmee van toegevoegde waarde voor een gebied. Door de aanwezigheid van deelvervoer, het efficiënt bijeenbrengen van vervoer en de schakelfunctie, draagt de hub bij aan minder ruimtebeslag voor vervoer elders.
Den Haag centraal: verbinding tussen reiziger, mobiliteit en stad
Den Haag Centraal is een cruciaal ov-station met grote meerwaarde voor Nederland. Een knooppunt van formaat, waar duizenden reizigers elke dag passeren. In opdracht van ProRail werd het station ingrijpend vernieuwd, in 2016 volgde de feestelijke opening. Sweco tekende onder andere voor het technisch ontwerp van de stationshal, de engineering en de begeleiding van de uitvoering.