0 van 0 resultaten voor ""

Stationsgebied Groningen: op naar een gastvrije stadsentree

Locatie

Groningen

Klant

Gemeente Groningen

Doel

Van het stationsgebied in Groningen een levendige stadsbuurt maken waar de noord- en zuidzijde van het gebied samenkomen en verbonden worden met het stadscentrum.

SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen
SDG 8 Eerlijk werk en economische groei

Megatransformatie tot levendig stadshart

Het stationsgebied in Groningen wordt de komende jaren grondig aangepakt. Zowel de noord- als de zuidkant van het station gaat een totaal nieuwe invulling krijgen. Aan beide zijden komt namelijk met dit project ontwikkelruimte vrij voor een werken, wonen en leven. Het doel is om één levendig stadshart te realiseren. Een plek waar de inwoners en bezoekers van Groningen straks graag mogen vertoeven. En die de noord- en zuidkant weer met elkaar verbindt. Sweco bracht de marktbehoefte in beeld, stelde een kansrijke programmamix op en is verantwoordelijk voor het omgevingsplan van de zuidzijde.

Een nieuwe stadsentree

Een nieuwe stadsentree

Het stationsgebied heeft vandaag de dag de functie van OV-knooppunt en kantorengebied. Met de nieuwe plannen ontstaat een nieuwe stadsentree en een levendige stadsbuurt. De werkfunctie blijft dominant, het stationsgebied wordt een topkantorenlocatie en kan rekenen op 3.000 extra arbeidsplaatsen. Daarnaast is er ruimte voor wonen en allerlei voorzieningen ten behoeve van winkelen, cultuur, evenementen en recreatie. Zo ontstaat er met de komst van het nieuwe muziekcentrum een trekpleister voor de stad, de regio en Nederland.

Stationsgebied Groningen Stadsentree

De beste invulling van het gebied

Voor de metamorfose van het stationsgebied heeft de gemeente Groningen de strategische agenda voor een integrale ontwikkeling van het gebied opgesteld. Het advies van Sweco is hierin opgenomen. Aan ons de taak om de marktbehoefte aan werken, wonen en commerciële voorzieningen in beeld te brengen. Ons onderzoek geeft de gemeente een duidelijk inzicht in welk type bedrijven, woningen en commerciële voorzieningen het beste aansluiten bij dit gebied.

Ook namen we een kansrijke programmamix en een ruimtelijke vertaling voor de beste invulling van het gebied voor onze rekening. Dit onderzoek geeft de gemeente inzicht in waar functies het beste tot hun recht komen. Voor de zuidzijde waren al concrete uitgangspunten bekend, zoals de nieuwbouw van het muziekcentrum. De uitdaging daar was om de functies programmatisch aan te sluiten op het muziekcentrum, zodat de zuidzijde echt een bestemming wordt. Tot slot hebben de experts van Sweco met aanknopingspunten voor de ontwikkelstrategie, ideeën voor het vergroten van de ontwikkelkansen van het totale gebied in beeld gebracht.

Stationsgebieden zijn volop in ontwikkeling en veranderen steeds vaker in locaties waar reizen, wonen, werken en voorzieningen samenkomen. En vormt daarmee een belangrijke stadspoort. Het samenbrengen van verschillende functies, doelgroepen en ambities op deze locaties was uitdagend, maar het resultaat draagt sterk bij aan de identiteit en kwaliteit van alle gebieden. – Charissa Banwari, adviseur werken en gebiedsontwikkeling bij Sweco

Eerste omgevingsplan volgens nieuwe Omgevingswet

We zijn niet alleen betrokken aan de voorkant van dit project, ook in het verdere proces is er een rol voor de experts van Sweco. Voor de zuidzijde van het stationsgebied verzorgen we de planologie. En zijn we verantwoordelijk voor het maken van het eerste omgevingsplan voor Groningen volgens de richtlijnen van de nieuwe Omgevingswet. Samen met de experts van de gemeente maken we een toekomstgericht en adaptief omgevingsplan waarin we de nieuwe mogelijkheden van de Omgevingswet optimaal benutten.

Sweco heeft ons geholpen inzicht te krijgen in de marktruimte en mogelijkheden voor zowel het wonen als niet-wonen programma in het stationsgebied. Met deze input gaan wij verder om het stationsgebied Groningen het mooiste stationsgebied van Nederland te maken. De samenwerking met Sweco hebben wij als positief ervaren, ze zijn kritisch, maar denken mee vanuit kansen. Hierdoor ligt er een resultaat waarmee we aan de slag kunnen. – Aline Otten, beleidsmedewerker ruimtelijke economie en wonen bij gemeente Groningen
3000

extra arbeidsplaatsen

550

nieuwe woningen

90 miljoen

totale investering

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.