0 van 0 resultaten voor ""

Van ego naar eco: een nieuwe circulariteitsstrategie

White paper

Gepubliceerd op: 17/02/2022

De druk op de bouw en op transitie zijn groter dan ooit. Tijd voor verandering. Een nieuwe blik. In onze nieuwste whitepaper geven we je inzichten en handvatten voor circulaire gebiedsontwikkeling. Dat biedt prachtige kansen voor de bouwsector, publieke partijen én bewoners.

Kansen voor een circulaire ontwikkelstrategie

Circulaire gebiedsontwikkeling gaat verder dan het hergebruiken en meervoudige inzetten van materialen, ruimte en kennis. Er is ook een belangrijke rol weggelegd voor toekomstige bewoners: zij dienen hun krachten en kennis te bundelen om het gebied zo aantrekkelijk mogelijk te maken en na oplevering volgens die waarden zo te houden. Hiermee ontstaat een adaptieve woonwijk waarin bewoners hun gezamenlijke ambitie en verantwoordelijkheid delen. Het is niet alleen de bewoner en het collectief dat dit initieert. Er ligt ook een geweldige opgave voor de bouwsector en publieke partijen om dit te stimuleren en collectieven professioneel ter zijde te staan. Als deze aanpak op grotere schaal wordt gestimuleerd of toegepast, is er een circulaire transitie mogelijk. Een omslag die een ieders woonwensen respecteert en het beste uit de collectiviteit haalt. Dit vormt de basis voor circulaire gebiedsontwikkeling.

Om de kansen en leerpunten toe te passen op ‘normale’ woningontwikkelingen en ook op te schalen, biedt Sweco een aantal handvatten voor beleidsmakers en initiatiefnemers. Deze handvatten komen voort uit de belangrijkste obstakels die nu worden gezien voor deze ontwikkeling. De combinatie levert een nieuwe gebiedsontwikkelstrategie op.

5 omdenkers voor een succesvolle ontwikkeling

  1. Loslaten van langetermijnplanningen
  2. Bewoners niet als risico maar als succesfactor
  3. Ambitie leidt tot financiële haalbaarheid
  4. Abnormaal is het nieuwe normaal
  5. Standaardiseer experimenteerruimte voor innovaties

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.