0 van 0 resultaten voor ""

Vijf manieren om nieuwbouw hittebestendig te maken

Het kwik stijgt opnieuw naar uitzonderlijke temperaturen. De toenemende zomers met extreme hittegolven vormen een serieuze uitdaging voor de leefbaarheid in stedelijke gebieden. Gelukkig zijn er manieren om nieuwbouwprojecten hittebestendig te maken en een comfortabele leefomgeving te creëren. Lucas Nieuweboer, expert hittestress bij Sweco, geeft je vijf effectieve manieren om nieuwbouw hittebestendig te maken.

1. Voldoende groen

Een van de belangrijkste manieren om nieuwbouw hittebestendig te maken, is door te zorgen voor voldoende groen. Bomen en andere beplanting bieden schaduw en verdamping, waardoor de temperatuur in de omgeving wordt verlaagd. Groene daken en gevels dragen ook bij aan het verminderen van hitte in stedelijke gebieden. Door groen slim te integreren in de nieuwbouwplannen, kunnen we de temperatuur aanzienlijk verlagen en tegelijkertijd een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving creëren.

2. Schaduw op beweegroutes

Het is essentieel om schaduwrijke routes te creëren voor voetgangers en fietsers, vooral in de zomermaanden. Bij nieuwbouw komt 50% van de voet- en fietspaden in de schaduw liggen. Door bomen, pergola’s of andere vormen van schaduwstructuren langs beweegroutes te plaatsen, kunnen mensen beschutting vinden tegen de brandende zon. Dit maakt het aantrekkelijker en veiliger om te wandelen en te fietsen, zelfs tijdens hete dagen, en moedigt duurzaam vervoer aan.

3. Een koele plek op 5 minuten wandelen van elk huis

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat elke bewoner binnen vijf minuten wandelen een koele plek kan bereiken. Dit kan bijvoorbeeld een park, een gemeenschappelijke tuin of een openbaar plein zijn. Deze koele plekken bieden schaduw, verkoeling en ruimte voor ontspanning. Door dergelijke plekken strategisch te positioneren, worden ze toegankelijk voor alle bewoners en dragen ze bij aan een gezonde en leefbare woonomgeving.

4. Een minimaal percentage koele oppervlakken

Bij het ontwerpen van nieuwbouwprojecten is het cruciaal om een minimaal percentage koele oppervlakken te waarborgen. Dit betekent dat er gebruik moet worden gemaakt van materialen die warmte reflecteren in plaats van absorberen. Door lichte kleuren te kiezen voor daken en gevels kan de warmteoverdracht worden verminderd. Bovendien kunnen innovatieve, koelere materialen worden gebruikt om de omgevingstemperatuur te verlagen.

5. Water als hittebestrijder

Een vijfde manier om nieuwbouw hittebestendig te maken, is door water slim te integreren. Waterpartijen zoals fonteinen, vijvers of irrigatiesystemen hebben een verkoelend effect op de omgeving. Het verdampingsproces helpt de temperatuur te verlagen en creëert een aangename atmosfeer.

Nieuwe woongebieden klaar voor de toekomst

Door deze vijf manieren toe te passen wordt nieuwbouw hittebestendiger en creëren we een  comfortabele leefomgeving voor bewoners. Om een nieuwbouwontwerp te kunnen toetsen heeft Sweco de SUCCES klimaattoets ontwikkeld. Met deze tool kan snel de klimaatbestendigheid van woningbouwprojecten of nieuwbouwlocaties worden getoetst. Is de ontwikkelaar op de goede weg of is er op sommige punten nog wat extra inzet nodig  Hiermee maken we de nieuwe woongebieden klaar voor de toekomst.

Denk jij weleens na over de toekomst?

Wij doen niet anders. En daardoor ontstaan mooie projecten en verhalen. Ontvang 10x per jaar meer nieuws over toonaangevende innovaties, projecten en persoonlijke verhalen in je mailbox. Weet hoe de wereld verandert en wij, samen met jou, het verschil maken. Elke dag opnieuw.