0 van 0 resultaten voor ""

Stadsvernieuwing in Europa:

Kiruna Zweden

Rijswijk Nederland

Kiruna Zweden en Rijswijk Nederland

Twee stadscentra krijgen een grote make-over; één in Zweden en één in Nederland. Beiden kampen met specifieke lokale problemen die aansluiten op de nationale vraagstukken. In Lapland op de energievoorziening, in Nederland op de landelijke leegstandsproblematiek. Mijnbouw ondermijnt het stadscentrum Kiruna, winkelcentrum In den Bogaard in Rijswijk kampt met veel leegstand. Lokale problemen waarbij de lokale partijen aan tafel zijn gegaan om tot een passende oplossing te komen. In Zweden is dat verhuizen en in Rijswijk is gekozen voor transformeren. Sweco helpt deze make-overs mogelijk te maken.

Stadscentrum verhuizen

 • Land: Zweden
 • Stad: Kiruna
 • Inwoners 2019: 22.906
 • Oppervlakte gemeente: 20.551 km²
 • Probleem: Mijnbouw 1.000 m onder de grond
 • Omvang project: Verplaatsen stadscentrum naar compleet nieuw stadcentrum 3 km verderop. Raakt duizenden inwoners

Het stadcentrum van Kiruna moet verhuizen vanwege een gigantische hoeveelheid ijzererts die wordt gedolven op een diepte van meer dan duizend meter. De ondergrondse mijn tast de draagkracht van de grond onder het centrum aan. Grote delen van het centrum worden daarom verplaatst naar drie kilometer ten oosten van het huidige centrum. In augustus 2022 is het complete winkelcentrum en andere commerciële huurders, zoals kantoren, verhuisd naar het geheel nieuwe centrum.  

Meer weten over de verhuizing van het stadscentrum van Kiruna in Zweden  

Winkelcentrum In de Bogaard stedelijke planning

Stadscentrum transformeren

 • Land: Nederland
 • Stad: Rijswijk
 • Inwoners 2022: 56.941
 • Oppervlakte gemeente: 14,49 km²
 • Probleem: Leegstand winkels
 • Omvang project: Omvormen van 25.000 m² winkelruimte in stadscentrum naar andere functies w.o. 2.000-2.500 extra woningen

Ooit was winkelcentrum In de Bogaard in Rijswijk een modern groot regionaal winkelcentrum. Inmiddels is het gedateerd, koopt de consument veel online of gaat naar andere veel modernere winkelcentra in de buurt. Leegstaande winkelpanden en minder klandizie als gevolg. Het winkelcentrum transformeert daarom naar een multifunctioneel gebied dat inspeelt op de behoefte van eigen omwoners. Dit betekent minder recreatief shoppen, meer food en speciaalzaken en groen. 

https://www.sweco.nl/portfolio/van-veel-leegstand-naar-een-bruisend-centrum/ 

Internationale expertise in de praktijk

 

Zweden 

Sinds 2004 bekend werd dat het centrum van Kiruna verplaatst zou moeten worden, is Sweco betrokken bij verschillende projecten om deze immense verhuizing mogelijk te maken. Zoals de creatie van een virtueel stadsmodel van Kiruna, de reconstructie van Europaväg 10 en de verhuizing van een aantal culturele gebouwen. Daarnaast hebben onze experts de projectleiding gedaan van de verhuizing van het winkelcentrum en andere commerciële huurders. In augustus 2022 zijn deze verhuisd naar een geheel nieuw centrum, drie kilometer ten oosten van het oude. In 17 dagen tijd zijn 36 bedrijven verhuisd, van kledingwinkels, kappers en outdoorwinkels tot restaurants en supermarkten. Bij dit grote en complexe project hebben we gezorgd dat de verhuisvoorbereidingen synchroon liepen met het bouwproject van het nieuwe pand.

Het is een uitdagende en erg leuke opdracht. En het is uniek. Op deze schaal is nog nooit eerder een stadsverhuizing in Europa gedaan. – Karin Edinus, projectmanager bij Sweco Zweden

Nederland

Een plek waar de inwoners van Rijswijk graag mogen komen. Dat is de toekomst voor winkelcentrum In de Boogaard. Het gebied verandert van een recreatief winkelgebied met hoge leegstand in een aantrekkelijk multifunctioneel bruisend stadscentrum voor Rijswijk. Niet alleen om te winkelen, maar ook om in te wonen. Aan ons de taak om de beste invulling van functies voor dit gebied te vinden. Samen met de gemeente, eigenaren en ondernemers maakten we een strategisch plan van aanpak voor de transformatie. We ontwikkelden een retailvisie, identificeerden marktmogelijkheden per functie en gaven advies over de positionering van supermarkten, de winkelrouting en het parkeerbeleid. Daarnaast hebben we de gemeente en enkele eigenaren begeleid bij het binnenhalen van subsidie vanuit de Impulsaanpak Winkelgebieden om een deel van de opgave te realiseren.

Een aantrekkelijk centrum realiseren gaat over meer dan retail alleen. Juist het combineren van functies, het toevoegen van groen en kijken welke functies het beste passen op deze plek, dat is waar we de winst voor de inwoners van Rijkswijk, gemeente, eigenaren en retailers hier boeken. – Ingrid Ploegmakers, retailexpert bij Sweco

Denk jij weleens na over de toekomst?

Wij doen niet anders. En daardoor ontstaan mooie projecten en verhalen. Ontvang 10x per jaar meer nieuws over toonaangevende innovaties, projecten en persoonlijke verhalen in je mailbox. Weet hoe de wereld verandert en wij, samen met jou, het verschil maken. Elke dag opnieuw.