Innovatie: drie projecten die digitalisering stimuleren
Techniek voor leefbaarheid
Digitalisering komt terug in alle facetten van ons leven, in de stad en op de weg bijvoorbeeld. Er zijn steeds meer geavanceerde technieken om ons leven niet alleen veiliger te maken, maar ook efficiënter en leefbaarder.
De stad van de toekomst
Wat onze steden betreft biedt digitalisering een eindeloze stroom aan opties voor soms ingewikkelde vraagstukken. Het zorgt ook voor kansen voor de ontwikkeling van de stad van de toekomst, ziet Toine Hoofd (teammanager winkelen en vrije tijd). Artificial Intelligence (AI) is volgens hen de bouwsteen van die stad.
AI biedt de optie tot het ontwikkelen van vier kansen:
- 1 Crowd management
2 Digitaal vergroenen
3 Optimaal maatwerk met ‘generative design’
4 De toekomst voorspellen met data
Lees hier meer over de vier kansen die digitalisering biedt voor de stad van de toekomst: Het (algo)ritme van de stad (sweco.nl)
Digitale tools voor weginfrastructuur
Om een goede weginfrastructuur te kunnen realiseren, is veel nodig. Er zijn steeds meer regels, mobiliteit neemt toe, de klimaatomstandigheden worden steeds complexer en ondertussen neemt de beschikbare ruimte af.
Er zijn slimme digitale oplossingen die bij deze complexe taak kunnen helpen, vertelt Merlijn van Beurden, ontwerper van onder anderen de reconstructie van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht. “Alles draait om het multifunctioneel inzetten van ruimtes en het tegengaan van overlast.”
Bij dit soort projecten is parametrisch ontwerp de sleutel, met deze digitale tools gebruik je data en afhankelijkheden om zo tot het optimale ontwerp te komen. “De verschillende facetten in het ontwerp reageren op elkaar. Als je met een onderdeel schuift, zal de rest ook meeschuiven. Er komt alsnog veel precisie bij kijken, een klein foutje kan grote gevolgen hebben.”
Lees hier meer over digitalisering in de weginfrastructuur: Blijven digitaliseren: dé sleutel in complexe projecten | Sweco
Beschikbare bouwmaterialen
Machine learning biedt vele opties, zo ook voor het inzichtelijk maken van kansen en opties. In het geval van RECLAIM gaat het om het inzichtelijk maken van welke bouwmaterialen er beschikbaar zijn en komen voor hergebruik op basis van historische vastgoedgegevens. Het programma maakt een inschatting van welke gebouwen de komende tien jaar het einde van hun levensduur naderen en weet hierdoor welke materialen beschikbaar komen.
Een team van data scientists en experts in digitalisering en circulaire economie ontwikkelde deze digitale tool. Het model is getraind om eigendomsgegevens en gegevens over sloopactiviteiten om te zetten naar waardevolle en bruikbare informatie. Momenteel kan er alleen voorspelt worden wat er gesloopt wordt, de wens is om in de toekomst ook materiaaldata van infrastructuur krijgen, zodat dit ook in beeld kan worden gebracht.
Lees hier meer over RECLAIM: Naar een afvalvrije generatie – Sweco Nederland