0 van 0 resultaten voor ""

Dataroom: Alle informatie op één plek

Locatie

IJsselbruggen aan de A12

Klant

Rijkswaterstaat

Doel

Oplossing om sneller en efficiënter te kunnen aanbesteden

SDG 9 Industrie, innovatie en infrastructuur
SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen

Renovatie IJsselbruggen A12

Een oplossing vinden voor het huidige foutgevoelige en veel te tijdrovende aanbestedingsproces. Deze uitdaging ging Sweco samen met Rijkswaterstaat aan. En die hebben we gevonden. De GeoWeb-oplossing Dataroom combineert gegevens uit verschillende systemen en helpt organisaties om snel en efficiënt aan te besteden. De succesvolle inzet voor de renovatie van de IJsselbruggen aan de A12 bewijst het.

Samensmelten van informatie

Alle informatie vanuit verschillende systemen en partijen samenvoegen, is bij grote projecten vaak zeer tijdrovend en foutgevoelig. Met alle gevolgen van dien. De Dataroom vereenvoudigt dit proces en heb je alle informatie uit meerdere bronnen op één plek.

Hierdoor weet je eerder in het aanbestedingsproces waar risico’s rondom data zitten waardoor je beter kunt anticiperen. In het geval van de IJsselbruggen waren de staat en omgeving, en daarmee ook de risico’s, al voor de start van het project beter bekend. Dit leidt tot een snellere doorlooptijd van projecten. Complexe projecten kun je inlopen tot 1,5 à 2 jaar.

BIM dataroom IJsselbruggen A12

Ik durf inmiddels wel te stellen dat de dataroom veel potentie heeft. Het is een wijze waarin we de actualiteit, betrouwbaarheid en compleetheid van de informatie in samenhang kunnen beoordelen en presenteren. En daarvoor combineren we slim wat we al hebben. Iedereen die hieraan meewerkte is enthousiast. – René Aengevaeren, programmadirecteur AIRBIM bij Rijkswaterstaat

Dit is de Dataroom

Dataroom is voor Rijkswaterstaat ontwikkeld met GeoWeb. Het is een WebGIS oplossing waar data en informatie samenkomt op de kaart, door slim gebruik van GeoWeb en ArcGIS. In de Dataroom zijn Ontwerp- en GIS-gegevens bij elkaar gebracht met behulp van System Engineering (SE) in een BIM omgeving. GeoWeb combineert alle gegevens vanuit de bronsystemen van Rijkswaterstaat. Het op deze manier samenbrengen van data is nog niet eerder vertoond. Met ingenieursexpertise uit diverse Sweco-teams hebben we samen met Rijkswaterstaat de data gecontroleerd, eenduidige labelvoering toegevoegd en zijn slimme koppelingen aangebracht. Zo is alle benodigde informatie voor het hele project via één systeem toegankelijk.

Bekijk de video om een goed beeld te krijgen van de Dataroom!

Aanbesteding in één keer klaarzetten

Rijkswaterstaat kon zo de aanbesteding van de IJsselbruggen in één keer klaarzetten in de Dataroom. Dat was tot op heden niet mogelijk omdat er geen koppelingen waren tussen de bronsystemen. Alle betrokken partijen krijgen toegang tot een eigen gepersonaliseerd datapakket in de reeds gevulde Dataroom. Met de kaart van de virtuele dataroom zien gebruikers ieder voor zich wat echt nodig is voor hun eigen werk. Aannemer, monteur, assetmanager, tijdens het hele project kan iedere gebruiker alle benodigde informatie vinden via één ingang. Hierdoor is er minder ruimte voor interpretatie in vergelijking tot een traditioneel bestek. Dit leidt tot meer inzicht, kwaliteit en betere vergelijking van offertes. Het direct appels met appels kunnen vergelijken komt de snelheid en kwaliteit ten goede.

5

systemen van Rijkswaterstaat hebben we in de Dataroom gekoppeld: Relatics, Ultimo, KernGIS, Cyclomedia Streetsmart en Meridian

2 km +/-

extra stalen balken om de bruggen te versterken

2000 +/-

bestaande lasverbindingen worden verbeterd

Dataroom in hele keten waardevol

De Dataroom is voor ieder soort bouwwerk toepasbaar en kan bijvoorbeeld worden ingezet door waterschappen, provincies, gemeenten en aannemers. Niet alleen bij aanbesteding en realisatie van een bouwwerk maar ook juist daarna om het eenvoudig te beheren, onderhouden en monitoren. De dataroom heeft meerwaarde in de hele keten van ontwerpen, realiseren en beheren.

Het project Dataroom IJsselbruggen is de aanjager geweest voor de ontwikkeling van de generieke dataroom. Hiermee is het mogelijk om in korte tijd nieuwe projecten voor aanbesteding te publiceren – Marcel Steenis, productmanager GeoWeb bij Sweco

Bim Dataroom IJsselbruggen A12

Denk jij weleens na over de toekomst?

Wij doen niet anders. En daardoor ontstaan mooie projecten en verhalen. Ontvang 10x per jaar meer nieuws over toonaangevende innovaties, projecten en persoonlijke verhalen in je mailbox. Weet hoe de wereld verandert en wij, samen met jou, het verschil maken. Elke dag opnieuw.