De kunst van BIM
Onbegrensde mogelijkheden van virtueel samenwerken
Data krijgt een steeds centralere rol in onze samenleving. Alle projecten worden steeds complexer. De hoeveelheid informatie van een project is zo groot dat het noodzakelijk is om deze uniform en integraal in te richten, willen we alle waarde eruit kunnen halen. Dankzij Bouw Informatie Management (BIM) is dit mogelijk. Sterker nog, we kunnen bijna niet meer zonder. De uitkomsten van BIM ogen als kunst en de voordelen voor onze branche zijn oneindig.
Dit is BIM
In BIM werk je vanuit één integraal informatiemodel. Ontwerpen en contracten worden volledig virtueel opgezet, integraal uitgevoerd en uniform opgeleverd. Sweco heeft BIM zó ingericht dat we alle gegevens in één digitaal model verwerken, waarna direct zichtbaar is hoe de verschillende disciplines zich naast en tussen elkaar gedragen.
Dit model omvat de totale levenscyclus van de bouwobjecten, ook wel assets, van ontwerp tot sloop. Er is ruimte voor bijdragen van iedere betrokkende. Sweco’s experts testen en toetsen ideeën waardoor de oplossing aantoonbaar en naadloos past bij de vraag van onze klanten.
Veel meer dan kunstige beelden
De 3D-visualisaties zijn prachtig, soms bijna kunst. Toch is het veel meer. De echte kunst volgens onze BIM-experts is om de plaatjes te ontstijgen en te komen tot toepassingen achter die plaatjes. Wij zijn er van overtuigd dat BIM slechts 5% beeld is en liefst 95% ons een wereld aan toepassingen biedt. Onze vakinhoudelijke experts combineren hun kennis van de volledige levenscyclus van een asset met zelfontwikkelde BIM-instrumenten en high-end softwareproducten. Zo openen wij de wereld aan effectieve toepassingen van BIM voor onze klanten. Wij geloven dat iedereen BIM kan gebruiken en kan leren gebruiken.
Data is het nieuwe goud wat mij betreft. Vanuit onze 3D modellen komt steeds meer data. Samen met mijn collega’s verrassen we onze klanten vaak met ongekend waardevolle informatie. BIM helpt ons hierbij om data gestructureerd beschikbaar te stellen voor een ieder die dat nodig heeft vanuit een ‘single source of truth’. – Steven Thuis, hoofdmodelleur team Kunstwerken bij Sweco
Zonder BIM
Zonder BIM gaat het vrijwel altijd goed als iedereen binnen het project goed op elkaar ingespeeld is. Alleen met BIM kan het nog beter. Het hele proces van gestructureerd ophalen van klanteisen en uitvoering tot en met het toetsen van het ontwerp, is transparant en vooraf afgestemd met de klant. Zo voorkomen we faalkosten omdat de klant krijgt wat die verwacht.
Een schat aan BIM-ervaring
Sweco is al jaren bezig om BIM naar een hoger niveau te tillen. Met betere software, het bouwen van templates en het meenemen van collega’s en klanten in alle voordelen van het digitaliseren van processen. Sweco ontving dan ook als eerste ingenieursadviesbureau in Nederland het ISO 19650 certificaat. Toen klanten in hun eisen opnamen dat we verplicht aantoonbaar aan de eisen moesten voldoen nam BIM een echt grote vlucht. Ons internationaal infrastructureel project in Bergen leverde een schat aan ervaring op die we nu inzetten bij onze samenwerking met Gemeente Amsterdam en bij de verbreding van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht.
De toekomst van BIM
De rol van data in onze samenleving wordt alleen maar groter en geeft ons kansen maar ook uitdagingen. We kunnen ons door die data laten sturen, maar we kunnen omgekeerd ook op die data gaan sturen. Sweco heeft nu bij veel projecten onze informatie al in slimme systemen opgeslagen. Via dashboards zien we live hoe gezond de informatiehuishouding van een project is. Als het niet goed dreigt te gaan, dan kunnen we aantoonbaar zeggen wat er nodig is. De stap hierna kan automatische besluitvorming zijn. Het dashboard geeft dan bijvoorbeeld aan welke mensen in een project te kort komen, waarna HR het wervingsbeleid hierop kan aanpassen. Op deze manier voorkomen we problemen voorkomen in plaats ze moeten oplossen.
De menselijke kant van BIM
De menskant van de ontwikkeling van BIM is boeiend. Als ingenieurs een probleem voorgelegd krijgen, zoeken we de oplossing in tools en techniek. Echter, hoe we de mens hierin mee krijgen verdient net zo veel aandacht. Al focussen onze HBO’s en universiteiten nog steeds vaak op de technische oplossingen in plaats van hoe mensen werken. Onze BIM-experts zien juist de zachte kant, mensen en competenties, voorwaardelijk zijn voor succesvolle digitalisering. Juist omdat de mens zo’n cruciale schakel is bij implementatietrajecten. Leren luisteren naar klanten, collega’s en leveranciers om ze in het belang van informatiemanagement te helpen groeien in hun competenties is dé kunst!
BIM is essentieel voor het beheren van informatie. We kunnen hierdoor gegevens vlot door elk project leiden. Het helpt ons om complexe processen gestructureerd en overzichtelijk te maken waardoor we heel efficiënt werken. Aangezien nauwkeurigheid en samenwerking cruciaal voor het succes van onze drinkwaterprojecten zijn, is BIM voor mijn werk een absolute ‘must’. – Gerben van Dijk, BIM-coördinator team Drinkwater bij Sweco