0 van 0 resultaten voor ""

Droge voeten vragen om meer

Ruimte voor de Waal

Het programma ‘ruimte voor de Waal’ heeft als doel risico’s op overstromingen verkleinen door de waterstand van rivier de Waal te verlagen. Om dit doel te behalen, werd maar liefst 350 meter dijk landinwaarts verlegd. Onze experts werden ingeschakeld om in het project Bouw Informatie Management (BIM) in de volle breedte in te zetten.

Projectinformatie

De zeespiegel stijgt met de dag. Om droge voeten te houden, zijn alleen sterke dijken niet meer genoeg. Daarom is het programma ‘Ruimte voor de Rivier’ in het leven geroepen. Het programma is een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, provincies, waterschappen en gemeenten en helpt om het Nederlandse rivierengebied veiliger te maken. Bovendien biedt het programma de kans om gebieden ruimtelijk verder te ontwikkelen. Dat gebeurt op meer dan dertig plekken langs de IJssel, Rijn, Lek en Waal.

‘Ruimte voor de Waal’ is het meest complexe project binnen het programma Ruimte voor de Rivier. Rijkswaterstaat wil met het project voor de Waal de risico’s op overstromingen verkleinen door de waterstand te verlagen. Maar liefst 350 meter dijk werd landinwaarts verlegd en er werd een nevengeul uitgebaggerd. Daardoor ontstond er een heel nieuw eiland middenin de rivier. Zo kreeg de Waal een eigen eiland, met een uniek rivierpark in hartje Nijmegen dat volop ruimte biedt voor woningen, recreatie, water en natuur. Er werden tot slot ook drie nieuwe bruggen aangelegd.

BIM in de volle breedte

Voor dit project bundelden meerdere partners hun expertise. Aannemerscombinatie i-Lent (Dura Vermeer en Ploegam) werd ingeschakeld voor de coördinatie van het volledige team. De bouwcombinatie schakelde onze experts in om in het project Bouw Informatie Management (BIM) in de volle breedte in te zetten. Om dat goed te kunnen doen, hielden we rekening met alle verschillende, betrokken disciplines, tijdelijke en permanente werkzaamheden en de historie van het gebied. In de omgeving van de Waal, bij Nijmegen, is tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke slag uitgevochten. Er worden daardoor in de omgeving nog steeds niet-gesprongen explosieven teruggevonden.

Vanaf de eerste dag betaalde de investering in BIM zich terug op het vlak van kwaliteit, planning en kosten. – Adriaan de Jong, projectdirecteur aannemerscombinatie i-Lent

 

BIM voorkomt graafschade

BIM wordt ook ingezet voor het genereren van machinebesturingsbestanden voor GPS. Aan de hand hiervan krijgt cabinepersoneel tijdens graafwerkzaamheden tijdig een geluidssignaal. Dat signaal geeft aan dat zij in de buurt van een kabel of leiding graven en dat kan dus graafschade voorkomen.

Door de innovatieve toepassing van BIM op dit project hebben we complexe uitdagingen efficient en duurzaam kunnen aanpakken. Dat resulteerde in een veiligere en beter beheerde omgeving voor iedereen. – Jaap de Boer, business unit manager Infranea, part of Sweco

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.