0 van 0 resultaten voor ""

Woningen in de Waalsprong

Locatie

Nijmegen

Klant

Gemeente Nijmegen

Expertise

Woningbouw, gebiedsontwikkeling en gebiedsadvies

SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen
SDG 13 Klimaatactie

Woningen, woningen en nog eens woningen

We hebben ze hard nodig. Zo ook in Nijmegen. De stad heeft een grote woningopgave en wilde graag uitbreiden. Eind jaren 90 werd besloten om een nieuw stadsdeel te ontwikkelen: de Waalsprong, ten noorden van de Waal, waarbij het bestaande dorp Lent geïntegreerd wordt. Inmiddels werkt Sweco al ruim 20 jaar aan dit project en zijn er al zo’n 7.500 van de ongeveer 12.000 nieuwe woningen gebouwd. Toch is dit niet zomaar een woningbouwopgave… Het nieuwe gebied wordt met oog op de toekomst groen én klimaatbestendig ingericht en maakt op een nuttige manier gebruik van de waterrijke omgeving.

Multidisciplinair, waar veel expertises samenkomen

Plantjevlag…. Grote Boel…. Het is maar een greep uit de wijken in de Waalsprong. Momenteel ontwikkelt de gemeente Nijmegen de wijken Woenderskamp, Zuiderveld, De Stelt-Zuid en het centrumgebied Hof van Holland. De woningen schieten als paddenstoelen uit de grond. Sweco ondersteunt de gemeente met veel voorbereidende werkzaamheden. Onze experts werken bijvoorbeeld aan het ontwerp van een wijk, verzorgen het tekenwerk, helpen mee in de werkvoorbereiding en geven allerlei adviezen. We zetten expertise op het gebied van groen, kunstwerken, milieu, verharding of dijkversterking in. Zelfs onze railexperts haken we aan om te zorgen dat er goede geluidswerende voorzieningen langs het spoor in het nieuwe woongebied komen. Een mooi multidisciplinair project dus, waar veel expertises samenkomen.

Werk met water, niet ertegen

De naam zegt het al. De Waalsprong. Het unieke van de Waalsprong is dan ook het water. Op sommige plekken kijk je letterlijk door je raam naar de rivier de Waal. Een uniek en fraai uitzicht, maar ook uitdagend. Wanneer het water stijgt wil je namelijk niet hoeven pootjebaden. Belangrijk dus dat de omgeving klimaatadaptief is. Aan onze deskundigen de taak om in hun ontwerpen rekening te houden met hoog water en sterke dijken. Dit doen we niet alleen, maar samen met Waterschap Rivierenland en de gemeente Nijmegen.

Woonwijken met een eigen watersysteem

Het project de Waalsprong houdt niet alleen rekening met water in de Waal, maar de Waalsprong realiseert ook een eigen watersysteem in de wijken. Is er veel water gevallen? Dan vangen singels en wadi’s dit water op. Deze staan vervolgens weer in verbinding met drie grote plassen, in natuur- en recreatiegebied ‘De Waaijer’. Bij droogte geldt het omgekeerde: dan kan er vanuit de plassen weer water naar de singels, zodat deze op peil blijven. Dat is nog eens slim gebruik maken van het klimaat!

Het water opvangen in de wijk heeft nog een ander voordeel. Doordat het regenwater niet samen met het huishoudelijk afvalwater in hetzelfde rioolstelsel komt, komen er bij hevige neerslag geen riooloverstorten van vuil water naar de watergangen meer voor en blijven de watergangen schoon. En dat is weer goed voor de waterkwaliteit. 

De Waalsprong is een uniek project vanwege de bijzondere ligging nabij het historische centrum van Nijmegen en het Rivierpark aan de Waal. In de Waalsprong wordt het verleden met het heden verbonden. Het nieuwe eiland Veur Lent vormt daarbij een belangrijke schakel. Nijmegen wordt daarmee geen stad achter de dijk, maar een stad aan de rivier. – Paul de Wit, Gebiedsontwikkelaar gemeente Nijmegen

Hans Vink, projectleider bij de Waalsprong: Inwoners van Nijmegen moeten hier toekomstbestendig kunnen wonen, in een fijne leefomgeving. De wijken zijn groen en we zetten ook actief in op energiebesparing. Woningen zijn aangesloten op een warmtenet, waardoor er restwarmte van een afvalverbrandingsinstallatie gebruikt wordt bij het verwarmen van de woningen. Ook is er een wijk met warmtepompen en zie ik steeds meer zonnepanelen verschijnen. Zó maak je een duurzame wijk van de toekomst. 

Samenwerking met Sweco

Al vanaf het begin van de start van de Waalsprong, eind jaren ’90, maakt de gemeente naar tevredenheid gebruik van de civieltechnische expertise van Sweco. Waterplannen, bodemsaneringen, civieltechnische bestekken etc. worden integraal op een efficiënte wijze uitgevoerd. Persoonlijk waardeer ik vooral de grote betrokkenheid die de mensen binnen Sweco in hun samenwerking met ons laten zien. – Paul de Wit, Gebiedsontwikkelaar gemeente Nijmegen

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.