0 van 0 resultaten voor ""

De grootste buitensportaccommodatie van Noord Nederland

Locatie

Noord-Nederland

Klant

Samenwerkingsverband Kennislab BIOR Noord

Expertise

Mobiliteit, gebiedsontwikkeling

Doel

Jong en oud verleiden zich te bewegen in de grootste buitensportaccommodatie, de buitenruimte

SDG 3 Goede gezondheid en welzijn
SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen
SDG 13 Klimaatactie

Verleiding in beweging

Een duurzame stad is een gezonde stad, en een gezonde stad is een stad in beweging. Figuurlijk, maar natuurlijk óók letterlijk. Sweco is partner in het Kennislab BIOR Noord, een samenwerkingsverband in het noorden van het land rond beweegvriendelijke inrichting van openbare ruimte. Andere deelnemers zijn overheden, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.

De adviezen, inspiratie en praktijkcases die in het lab worden bedacht, gestimuleerd en gedeeld, sluiten precies aan bij de conclusies van het Urban Insight rapport. Ontwerp de buitenruimte zó dat je je ook op een gezonde manier van A naar B kunt verplaatsen. Te voet of met de fiets, het levert op meerdere manieren winst op. Gezonder, in contact met elkaar en je houdt zelfs ruimte over.

Kennis van buiten

Want ruimte om te bewegen is er in overvloed. Dat is namelijk de ruimte om ons heen, gewoon ‘buiten’. De ambitie van het noordelijke kennislab is mensen van alle leeftijden te laten bewegen in de buitenruimte. De gebruikte methode is aloud en beproefd; de lokroep van zoete verleiding. De partners in het kennislab ontwikkelen en delen al enkele jaren hun kennis en maken werk van advies en visievorming. Sweco werkt in het lab onder meer samen met de Hanzehogeschool Groningen en Huis voor de Sport Groningen.

Hardloper in park Groene Loper in Maastricht

Gezonde leefomgeving

Het lab ziet de kansen van openbaar groen, open sportparken, openbaar water en functioneel bewegen, bijvoorbeeld in de vorm van woon-werkverkeer. Bewegen draagt bij aan een gezonde leefomgeving, in welke vorm dan ook.

Sportende man op Zeeburgereiland in Amsterdam

Inwoners van de noordelijke provincies merken de impact van het kennislab inmiddels. Op veel plekken in steden en buitengebieden ontstaan beweegvriendelijke plekken. In de stad gaat het bijvoorbeeld om outdoor fitness plekken of groenstroken met een beweegvriendelijke inrichting. In het buitengebied richt het lab zich op nieuwe vormen van beleving op fietspaden en wandelpaden, plus benutting van natuur voor sporten, wandelen, fietsen en andere vormen van beweging.

De kwaliteit van de leefomgeving krijgt hierdoor een impuls, maar ook neemt ontmoeting en gezondheid hierdoor toe. Bij de inrichting van plekken is nadrukkelijk sprake van participatie van omwonenden en monitoring van resultaten. Studenten van de Hanzehogeschool zijn daarbij betrokken.

Gerelateerde diensten

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.