0 van 0 resultaten voor ""

Meer dan 400 opdrachten voor gebiedsontwikkeling Amsterdam in 6 jaar

Samen sta je sterker

De gemeente Amsterdam heeft sinds 2017 een samenwerkingsovereenkomst (SOK) met Sweco en Fugro. Samen ondersteunen wij Amsterdam civieltechnisch bij de gebiedsontwikkelingen van IJburg, Overamstel en Zeeburgereiland.  Inmiddels zijn we de 400 opdrachten in deze samenwerking ruim gepasseerd. We spraken erover met Cliff Krijnen, teammanager bij Ingenieursbureau Amsterdam, John Jansson, divisiedirecteur bij Sweco, en Bart Witte, projectmanager bij Sweco.

Wat omvat deze samenwerking?

Cliff: “In Amsterdam staan wij voor een enorme opgave aangaande de woningbouw. Het team Projectmanagement Windrichting Oost van Ingenieursbureau Amsterdam heeft een belangrijke rol met betrekking tot de ontwikkeling, ontwerp en realisatie van de openbare ruimte voor de twee grote gebiedsontwikkelingsprojecten in Stadsdeel Oost, te weten Zeeburgereiland en IJburg. Daarnaast doen wij hetzelfde voor het grote transformatiegebied Overamstel.”

Bart: “Het eerste project in het kader van deze overeenkomst was een uitvraag voor grondstromen coördinatie van en naar Zeeburgereiland. Daar was toen nog helemaal geen inzicht in. De 250e opdracht ging over dijkverzwaring. En inmiddels zijn we al ruim de 400 gepasseerd! In alle opdrachten in het kader van deze samenwerkingsovereenkomst staat het werken met BIM en System Engineering centraal.”

John: Deze samenwerking betreft een groot gebied dat volop in ontwikkeling is. We werken hier aan veel verschillende projecten: de engineering van bruggen, ontwerp van een tijdelijke pontverbinding, opstellen van het BIM-model voor onder andere de Sluisbuurt, nuts coördinatie en het compleet ontwerpen van een Ondergronds Afvaltransport Systeem (OAT) samen met onze Zweedse collega’s. Heel divers dus. Er zijn dan ook zo’n 120 collega’s bij betrokken.”

Gebiedsontwikkeling Zeeburgereiland in Amsterdam

Hoe werkt deze mooie samenwerking?

John: “De samenwerking hebben we écht samen vormgegeven. Ik maak vaak de vergelijking met een echte relatie: in het begin ben je verliefd, maar je moet elkaar echt leren kennen. Goede en minder goede tijden bepalen hoe je samen verder gaat. We hebben de organisatie en cultuur van het Ingenieursbureau van Amsterdam beter leren begrijpen. En daarmee ook de belangen van hun opdrachtgevers. Dat heeft de samenwerking een impuls gegeven.”

Cliff: “Inmiddels werken we zes jaar samen aan projecten en werken, die wij zonder de inbreng van onze deskundige samenwerkingspartners, zoals Sweco niet van de grond zouden krijgen, of in ieder geval niet in staat zouden zijn om met de gewenste tempo te realiseren. Medewerkers van het Ingenieursbureau van Amsterdam werken samen zij aan zij met de collega’s van Sweco en Fugro in gemengde projectteams en realiseren samen mooie dingen voor de toekomstige bewoners van IJburg, Overamstel en Zeeburgereiland.”

Wat zijn de succesfactoren?

John: “We zijn het meest succesvol als we samenwerken in gemengde teams. Daar komt lokale kennis van het Ingenieursbureau van Amsterdam samen met onze kennis en expertise. Samen zetten we in op kennisontwikkeling en in bijna alle projecten wordt hier gewerkt met BIM. Daarin hebben zowel wij als het Ingenieursbureau van Amsterdam veel van elkaar kunnen leren.”

Cliff: “Het is best wel uitdagend om de ambities die wij hadden op het gebied van kennisontwikkeling ook te realiseren. Dit ligt niet zo zeer aan de inspanningen van Sweco medewerkers maar heeft meer te maken met het creëren van (tijds)ruimte bij onze eigen medewerkers om hier voldoende aandacht aan te schenken. Toch is het gelukt om de gezamenlijk opgebouwde kennis van BIM en System Engineering in de Sluisbuurt integraal in onze kennisbasis op te nemen. En wat ook mooi is, is dat het ons lukt om onze junioren te koppelen aan senioren van Sweco en andersom. We bouwen echt samen kennis op.”

Bart, vertel eens iets over jouw betrokkenheid?

Bart: “Momenteel ben ik projectleider zettingen in de Sluisbuurt op Zeeburgereiland, waar ik de voorbereiding en uitvoering van verschillende maatregelen coördineer. Een groot en complex project met veel belangen. Ik ben vanaf het begin bij de samenwerking betrokken en heb verschillende rollen vervuld, heel afwisselend dus.”

Waar ben je het meest trots op?

Bart: “De samenwerking met Amsterdam is professioneel en voortvarend. Ook vind ik het gaaf om het gebied in ontwikkeling te zien. Als je een paar jaar betrokken bent, dan kun je dat heel mooi en van dichtbij volgen. Het was eerst één grote zandvlakte. Over een aantal jaren staan we hier in een heel nieuw gebied, tussen de gebouwen en wolkenkrabbers. Er komen woontorens tot wel 120 á 130 meter hoog. En daar ben ik, samen met veel van mijn collega’s, toch maar mooi onderdeel van geweest!”

Ik ben vooral onder de indruk van hoe Sweco-Fugro tot nu toe in staat is geweest om invulling te geven aan de SROI aspecten van het samenwerkingscontract. Investeringen in zaken die ook hout snijden voor de maatschappij!- Cliff Krijnen, teammanager projectmanagement Windrichting Oost, Ingenieursbureau Amsterdam

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.