0 van 0 resultaten voor ""

Hoe gaat het nu met het skatepark op Zeeburgereiland?

Eén van de meest iconische beelden van Nederland

Het is bijna één jaar geleden dat het enorme skatepark, van 3850m2 gewapend beton, haar deuren opende. 19 juni, vorig jaar, was dit ‘skatewalhalla’ namelijk klaar voor gebruik. Sindsdien, gebruikten duizenden skaters uit héél Nederland deze unieke baan. Sweco was verantwoordelijk voor het contract- en technisch management in de uitvoeringsfase van dit grote project.

Eén ding is in ieder geval zeker…. Aan aandacht is er geen gebrek! Zo zagen 180 miljoen mensen wereldwijd, tijdens het Eurovisie Songfestival, beelden van de skatebaan. Deze locatie was namelijk gekozen als één van de meest iconische beelden van Nederland. Om een goed beeld te krijgen hoe de skatebaan het afgelopen jaar gebruikt werd, wat de succesformule van dit skatepark is en wat er verder op de planning staat spraken wij een skater uit de buurt en de omgevingsmanager van dit gebied: Serge van Munster van de gemeente Amsterdam.

Toch kunnen bewegen op 1,5 meter van elkaar

Het afgelopen jaar was natuurlijk niet zomaar een jaar… Je kon minder binnen doen en daarom zochten mensen massaal de buitenruimte op. Juist in deze tijd opende deze skatebaan haar deuren. Serge van Munster, omgevingsmanager van de gemeente Amsterdam beaamt dit.

De skatebaan kwam precies op het juiste moment. Het was één van de weinige plekken waar je buiten meer dan voldoende ruimte hebt om je te kunnen bewegen, maar wel op 1,5 meter van elkaar. Supertof dat het skatepark op Zeeburgereiland daar juist veel in heeft kunnen betekenen.

Ook de 14-jarige Tom ervaart dat. Hij komt uit de buurt en ziet het echt als een verzamelplek voor leeftijdsgenoten.

Het skatepark maakt het makkelijker voor mij om buiten af te spreken met mijn vrienden! Nu mijn ouders meer thuiswerken is dat thuis soms moeilijker. Als het weer meezit, ben ik dan ook bijna elke dag te vinden in het Skatepark. Vooral door corona heb ik veel meer de tijd ervoor en ben ik beter geworden door dagelijks te komen en hier te oefenen.

Participatie de sleutel tot succes

Maar waarom is juist dit skatepark nou een succes? Als we terugkijken, is een van de gave dingen van het skatepark op Zeeburgereiland dat het écht van en voor bewoners is. Serge: “Dit startte al in 2015, toen een groep enthousiaste skaters lobbyden voor een buitenvoorziening en dit ook zelf, via de politiek, rond kregen. Deze betrokkenheid voel je nu nog steeds. Wanneer een jonger kind in de diepste bol terechtkomt, worden de ouders erop aangesproken door omstanders, zodat zij op het passendere, lagere deel kunnen skaten. Ook heb je momenteel een groep oudere skaters die betrokken is bij de baan: De Skatevaders. Zij hebben respect en gezag op de baan en helpen alles netjes te houden.”

Sport voor iedereen!

Naast de skatebaan, is de omgeving volop in ontwikkeling. Zo wordt er sinds een week of drie, aan de andere kant van het park, gewerkt aan een openbaar sportcomplex. En dan niet zomaar een sportcomplex. Noem maar een sport en je vindt het daar. Serge: “Je hebt de skatebaan aan de ene kant en aan de andere kant werken we aan het openbaar sportpark. Hier kan je straks van alles doen. Drie tegen drie basketbal, padeltennis, pannavoetbal, korfbal, slacklining, hockey een sprintbaan, een klimmuur, jeu de boules voor ouderen of een verspringbak. Kortom: voor ieder wat wils! Het unieke hieraan is dat het allemaal openbaar is, zonder een hek eromheen. Iedereen die wil sporten, kan er gebruik van maken. Een mooi gebied dus, dat in ontwikkeling blijft.”

Sweco Design Challenge

Iedere stad verdient een mooie buitenruimte, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Want juist nu leven we in een tijd waarin ontmoeting, verbinding en cohesie van grote invloed zijn op het kleine en grote geluk van de stad. Daarom organiseren wij de Sweco Design Challenge. In de challenge vragen we drie ontwerpers om hier mee aan de slag te gaan en een ontmoetingsplek van de toekomst te ontwerpen.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.