0 van 0 resultaten voor ""

Innovatieve aanpak voor historische kademuren in Amsterdam

Locatie

Amsterdam, Noord-Holland

Klant

Gemeente Amsterdam

Partners

Combinatie Midden Delfland, Oosterhof Holman en Strackee

Doel

Innovatieve oplossingen ontwikkelen voor de renovatie van de historische kademuren in de binnenstad, tegen minimale overlast

SDG 9 Industrie, innovatie en infrastructuur
SDG 11 duurzame steden en gemeenschappen

Ruim 600 kilometer kademuren in een drukke binnenstad

De gemeente Amsterdam heeft meer dan 600 kilometer aan kademuren in eigendom, waarvan 205 kilometer gefundeerde kademuurconstructie. De kades worden intensief gebruikt en zijn daardoor aan vervanging toe. Maar dat is nog niet zo makkelijk. De binnenstad is druk, de kades zijn kwetsbaar. Om ze te vernieuwen, is een flinke dosis innovatie nodig!

Sweco ging de combinatie aan met Combinatie Midden Delfland, Oosterhof Holman en Strackee. Dit innovatiepartnerschap bundelde krachten met de gemeente Amsterdam voor het vernieuwen van de kademuren in dit historische gebied. Het consortium gaat de kademuren stapsgewijs in kleine vakken vernieuwen vanaf het water, waardoor de hinder voor de omgeving minimaal is en de doorlooptijd voor bewoners te overzien is. Inmiddels zijn de werkzaamheden aan de kade in volle gang.

Innovatief in oplossing en samenwerking

De renovatie van de kademuren worden aangepakt op een innovatieve manier. Het innovatiepartnerschap is een nieuwe aanbestedingsprocedure van de gemeente Amsterdam, gericht op het ontwikkelen en grootschalig inkopen van innovaties van marktpartijen. De samenwerking biedt op die manier veel ruimte voor marktpartijen om ongewone en frisse oplossingen aan te bieden als antwoord op een complexe problematiek. Uitgangspunt is een langdurige en open samenwerking tussen markt en overheid.

Slimme oplossing

Sweco bedacht samen met de innovatiepartners onder andere een geheel nieuwe methode en constructie om de kademuur te vervangen, de zogeheten ‘EZ-flow’. En dat biedt vele voordelen. Met de nieuwe methode kan de vernieuwde kademuur op exact dezelfde locatie als de bestaande kademuur terugkomen, waarbij het de authentieke, Amsterdamse uitstraling behoudt. Daarnaast wordt er met de nieuwe methode vanaf het water gewerkt en dat beperkt de overlast voor het verkeer en omwonenden. Ook kunnen de bomen om de kade blijven staan en hoeven er geen kabels en leidingen worden verlegd. Nieuwsgierig naar de nieuwe methode? Bekijk deze video.  

3

Innovatiepartners

650

kilometer kademuren

205

kilometer gefundeerde kademuurconstructie

Werkzaamheden aan vele kilometers kade in het drukke centrum van Amsterdam brengt hinder met zich mee. Met onze innovatie beperken we het aantal hinderbronnen en de duur van de hinder zoveel mogelijk. Rijbaan en trottoir blijven toegankelijk voor verkeer, woonboten hoeven mogelijk minder lang verplaatst te worden, de aanvoer van materiaal vindt over het water plaats en er is geen bouwput nodig, waardoor het risico op zettingen in de ondergrond en schade aan panden verwaarloosbaar is. – Stephan Laaper, projectleider bij Sweco

Integrale aanpak

Voor deze integrale opdracht brengt Sweco veel verschillende kennis en expertise bijeen. Niet alleen met onze partners, maar ook binnen Sweco. Van waterbouw, bodemonderzoek, funderingstechnieken, mobiliteit tot participatie met de buurt. Dat kenmerkt onze aanpak.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.