0 van 0 resultaten voor ""

Innovatieve aanpak voor historische kademuren in Amsterdam

Locatie

Amsterdam, Noord-Holland

Klant

Gemeente Amsterdam

Partners

Combinatie Midden Delfland, Oosterhof Holman en Strackee

Doel

Innovatieve oplossingen ontwikkelen voor de renovatie van de historische kademuren in de binnenstad, tegen minimale overlast

Ruim 600 kilometer kademuren in een drukke binnenstad

De gemeente Amsterdam heeft meer dan 600 kilometer aan kademuren in eigendom, waarvan 205 kilometer gefundeerde kademuurconstructie. De kades worden intensief gebruikt en zijn daardoor aan vervanging toe. Maar dat is nog niet zo makkelijk. De binnenstad is druk, de kades zijn kwetsbaar. Om ze te vernieuwen, is een flinke dosis innovatie nodig!

Sweco ging de combinatie aan met Combinatie Midden Delfland, Oosterhof Holman en Strackee. Dit innovatiepartnerschap bundelde krachten met de gemeente Amsterdam voor het vernieuwen van de kademuren in dit historische gebied. Het consortium gaat de kademuren stapsgewijs in kleine vakken vernieuwen vanaf het water, waardoor de hinder voor de omgeving minimaal is en de doorlooptijd voor bewoners te overzien is.

Innovatief in oplossing en samenwerking

De renovatie van de kademuren worden aangepakt op een innovatieve manier. Het innovatiepartnerschap is een nieuwe aanbestedingsprocedure van de gemeente Amsterdam, gericht op het ontwikkelen en grootschalig inkopen van innovaties van marktpartijen. De samenwerking biedt op die manier veel ruimte voor marktpartijen om ongewone en frisse oplossingen aan te bieden als antwoord op een complexe problematiek. Uitgangspunt is een langdurige en open samenwerking tussen markt en overheid.

3

Innovatiepartners

650

kilometer kademuren

205

kilometer gefundeerde kademuurconstructie

Werkzaamheden aan vele kilometers kade in het drukke centrum van Amsterdam brengt hinder met zich mee. Met onze innovatie beperken we het aantal hinderbronnen en de duur van de hinder zoveel mogelijk. Rijbaan en trottoir blijven toegankelijk voor verkeer, woonboten hoeven mogelijk minder lang verplaatst te worden, de aanvoer van materiaal vindt over het water plaats en er is geen bouwput nodig, waardoor het risico op zettingen in de ondergrond en schade aan panden verwaarloosbaar is.

Projectleider Stephan Laaper van Sweco

In de eerste periode van de samenwerking worden oplossingen verder uitgedacht en getest, waarna ze vanaf 2021 worden toegepast in een aantal pilots. Als deze succesvol zijn verlopen, wordt een raamovereenkomst van 4, en maximaal 8 jaar gesloten. De bedachte methoden worden dan in de praktijk toegepast op een flink deel van alle jaarlijkse kademuurvervangingen. De overige vervangingen voert de gemeente, binnen een andere samenwerking, op traditionele wijze uit. Zo ontstaat een optimale en steile leercurve!

Voor deze integrale opdracht brengt Sweco veel verschillende kennis en expertise bijeen. Niet alleen met onze partners, maar ook binnen Sweco. Van waterbouw, bodemonderzoek, funderingstechnieken, mobiliteit tot participatie met de buurt. Dat kenmerkt onze aanpak.

Meeuw boven gracht in binnenstad van Amsterdam met uitzicht op Westertoren

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt of heb je een vraag?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.