0 van 0 resultaten voor ""

Dubbel innoveren aan de Amsterdamse gracht


Slim bedacht

Wat doe je als die schop toch in de grond moet?

Juist, goed nadenken welke kansen je misschien nog meer in kunt koppen. In Amsterdam grijpt het innovatiepartnerschap Kade 2.020 haar kans. Samen met een team vol slimme koppen onderzoekt Sjoerd van Keulen, projectleider Waterbouw bij Sweco, hoe hun al ontworpen innovatie en unieke werkwijze een nog slimmere oplossing kan worden voor de stad, mens én natuur.

Hoe gaat het aan de Amsterdamse kade?

“Het is een feest om samen met de gemeente Amsterdam en de andere partners dit eerste innovatieve partnerschap van Nederland vorm te mogen geven. Zowel de techniek die we gaan toepassen om de kademuren overeind te houden als de manier van samenwerken door de inzet van scrum is vernieuwend. De flow zit er goed in. Het kan altijd slimmer, beter, groener en mooier. Met deze insteek zien we een paar heel mooie kansen die we verder willen onderzoeken.”

 

Nú hebben we de kans om echt het verschil te maken, dus willen we alles eruit halen wat er voor Amsterdam in zit.

 

– Sjoerd van Keulen, Projectleider Waterbouw bij Sweco

Welke kansen zie je?

“Op dit moment zijn we twee mogelijke koppelkansen aan het uitwerken. De EZ-Flow waarmee we de Amsterdamse kademuren willen gaan vervangen is al een innovatie. Dus eigenlijk innoveren we hiermee een innovatie! En voor beide hoeft geen extra schop in de grond gezet te worden.

De eerste kans die we onderzoeken is de integratie van een multifunctionele koker in de kademuur. De tweede mogelijke bijvangst die we verkennen is de kademuur voorzien van multifunctionele sparingen. Het is echt pionieren, dit maakt het spannend en gaaf tegelijkertijd. Maar we hebben nú de kans om echt het verschil te maken, dus willen we alles eruit halen voor Amsterdam wat erin zit.”

De multifunctionele koker

“Stel je eens voor… Je woont middenin Amsterdam en op een dag doet je internet het niet. Er moet een netwerkkabel gerepareerd worden. De schop moet hiervoor in de grond en dit maakt dat het wel even kan duren. Een paar maanden later gaat de stroomkabel voor de buitenverlichting kapot. Wéér moet er een schop in diezelfde grond. Met onze multifunctionele koker is dit verleden tijd. In de koker die we aan de walkant van de kademuur over de hele linie willen integreren, kan Amsterdam op één plek vele kabels en misschien zelfs wel leidingen verzamelen. Zo kun je wanneer er nood aan de man is of werkzaamheden uitgevoerd moeten worden met alle gemak bij de kabels zonder te graven. Tel uit je winst!”

Geldt dit ook bij jullie idee voor de sparingen?

“We zijn van mening dat we van de nieuwe kadewand geen traditionele kale betonnen bak moeten maken. Ondanks dat de wand onder water zit en niemand het gaat zien, kan dit stuk beton veel meer van waarde zijn dan traditioneel het geval is. Zo willen we er sparingen in maken. Dit zijn een soort vakken, die je eigenlijk kunt vergelijken met een IKEA-kast. Waarbij je ieder vak kan inrichten zoals je zelf wilt! Zo kan je in de ene sparing een sensor installeren die de waterkwaliteit in de gaten houdt. Dit helpt je om bijvoorbeeld om de (zwem)waterkwaliteit te verbeteren. In een andere sparing bouw je een natuurvriendelijke omgeving, waarin vissen kunnen schuilen. Terwijl wij over deze innovatie met elkaar spraken, zagen de ecologen van de gemeente alweer nieuwe kansen; namelijk één doorlopende ecologische constructie.”

Denk jij weleens na over de toekomst?

Wij doen niet anders. En daardoor ontstaan mooie projecten en verhalen. Ontvang 10x per jaar meer nieuws over toonaangevende innovaties, projecten en persoonlijke verhalen in je mailbox. Weet hoe de wereld verandert en wij, samen met jou, het verschil maken. Elke dag opnieuw.

Wat is het verschil

“In een enkele sparing kunnen vissen schuilen, nestelen of kuit schieten. Daarnaast biedt het ook beschutting voor de kleinere vissen tegen roofvogels, grotere vissen en rondvaartboten. Maar de vissen moeten deze sparing maar net wel zien te vinden. Als je deze sparingen nou op een slimme manier met elkaar verbindt en doorlopend maakt, dan kunnen vissen zich veiliger verplaatsen. Het idee is ook dat er dan makkelijk begroeiing op de wand kan ontstaan. Wat zorgt voor één grote ecologische structuur in de kadewand!”

Welke gevolgen heeft dit voor de biodiversiteit?

“Dit kan veel betekenen voor de Amsterdamse biodiversiteit. De gemeente wil bijvoorbeeld graag de vissoort rivierdonderpad terug hebben in de Amsterdamse grachten. Deze vis zwemt nu alleen nog in het IJ. Met deze innovatie voelt deze vis zich welkom en komt weer terug. En zet Amsterdam met deze slimme kademuur een mooie stap voor de biodiversiteit in de stad.”

Kade 2.020

Samen met de gemeente Amsterdam, aannemers Koninklijke Oosterhof Holman en CMD Civiele Werken en bouwadviesbureau Strackee vormt Sweco het samenwerkingsverband Kade 2.020. Binnen deze samenwerking ontwikkelen we een innovatieve manier om de Amsterdamse kademuren sneller, effectiever en met minder hinder te vernieuwen: de EZ-Flow. Met deze innovatie stappen we af van de traditionele L-vormige wand en ontwikkelen we een Z-vormige wand. Hiermee vernieuwen we vanaf en vanuit het water de muur en hoeven we nauwelijks werkzaamheden op de kade te verrichten. Hiermee kunnen we én versnellen én dit met minimale overlast voor de omgeving realiseren.