0 van 0 resultaten voor ""

Wat als… we volledig zelfvoorzienend zouden zijn?

Beter, mooier, sneller

De wereld is in beweging. Extremen zijn aan de orde van de dag. Het is te nat of te droog. Te heet of te koud. Grondstoffen en energie zijn schaars en we verliezen per dag tientallen kilometers waardevolle natuur. We willen beter, mooier en sneller, maar steeds vaker realiseren we ons dat onze wereld niet maakbaar is. Maakt leven van lokale voorzieningen ons misschien vele malen wendbaar? Wat als.. we volledig zelfvoorzienend zouden zijn?

Totaal lokaal

Zo’n uitdagend vraagstuk vraagt om nieuwe invalshoeken en krachtige samenwerkingen. Daarom organiseert Sweco samen met de Dutch Design Foundation het What if Lab: totaal lokaal. In dit lab daagden we de afgelopen maanden drie ontwerpers uit om een grensverleggende toepassing voor de zelfvoorzienende stad over vijf jaar te ontwikkelen. De toepassing moet een waardevolle bijdrage leveren op het gebied van energie, voedsel en/of water. Bram, Tjeerd en Floris gingen deze uitdaging aan en beten zich vast in ons vraagstuk. Maar wie zijn deze ontwerpers? Ze stellen zich hier aan je voor.

De drie ontwerpers

Bram de Vos

Energie

Bram de Vos
Materiële energietransitie

Bram: “In mijn werk geef ik antwoorden op de ‘pijn’ waarmee steden te maken hebben. Dat is de rode draad in mijn werk. Ik streef ernaar de brug te zijn tussen de wereld van nieuwe abstracte ideeën en ‘daar waar de vragen liggen’.”

“De afgelopen maanden keek ik op basis van onderzoek naar wat er nodig is aan grondstoffen voor de transitie van fossiele brandstof naar totaal lokaal energie opwekken. Tijdens Dutch Design Week presenteer hoe Eindhoven een stap dichterbij onafhankelijkheid kan komen op het gebied van materiaal dat nodig is voor de energietransitie. Ik gebruik daarbij het gebied van De Wielewaal als concreet voorbeeld.”

Tjeerd Veenhoven

Water

Tjeerd Veenhoven
Hemelwateropslag

Tjeerd: “Als innovator ontwikkel ik materialen en producten van organische reststromen (denk aan afval uit de natuur, industrie of landbouw) met circulariteit als uitgangspunt. Vaak betekent dit dat ik werk aan een geheel nieuwe waardeketen waarbij ik hyperlokaal grondstoffen, bewerking en toepassingen samenbreng. Rekening houdend met biodiversiteit, waterkwaliteit, energieverbruik en CO2-uitstoot.

Voor het What if Lab ontwikkelde ik een prototype van een 3D geprinte holle baksteen voor gevelpanelen. Het doel? Overtollig regenwater opvangen om lokaal wateroverlast de voorkomen. Door verdamping werken de stenen tegelijkertijd verkoelend voor de gebruikers van een gebouw en de omgeving.”

Floris Schoonderbeek

Voedsel

Floris Schoonderbeek
Circlefarming

Floris: “De wereld om ons heen verandert en daarmee veranderen ook onze behoeften. Ik ontwikkel producten en producten die inspelen op deze nieuwe behoeften en veranderende wereld. Praktische oplossingen voor een creatief bestaan en een duurzamere wereld. Kenmerkend daarin zijn innovatie, gedragsverandering, functionaliteit en duurzaamheid.

Ik werkte voor het What if Lab aan het concept ‘circlefarms’ en het duurzaam gebruik van restruimte uit. Circlefarms kunnen bijdragen aan een voedselketentransitie waarin de behoeften van de consument beter aansluiten op ecologische beschikbaarheid van (landbouw)productiegrond.”

Dakakker Rotterdam

Bestaande kennis in een nieuw jasje

Bram: “Toen ik de ontwerpvraag van Sweco zag, dacht ik ‘wauw, met zo’n gigantisch bedrijf wil ik samenwerken’. Bij Sweco werken meer dan 18.500 mensen, met ieder een eigen specialisme, en tóch durven ze de ontwerpvraag van het What if Lab te stellen om tot nieuwe perspectieven te komen. Dat laat zien dat best veel bedrijven en overheden vragen hebben over de toekomst, maar de antwoorden en nieuwe perspectieven missen. Ik heb in het What if Lab gemerkt dat Sweco ontzettend nieuwsgierig is naar hoe wij ontwerpers tegen vraagstukken aankijken en hoe wij inspiratie kunnen geven aan de kennis die Sweco al bezit. Door samen te werken met Sweco heb ik verdieping gevonden in de materie aanvullend op de materie die ik zelf al had.”

Enorme kick

Tjeerd: “Het was voor mij een enorme kick om met een bedrijf als Sweco – met zulke goede ingenieurskwaliteiten – een concept door te ontwikkelen. Ontwerpers zijn goed in het creatieve concept en het vervolgens trechteren. Daarin vullen we een bedrijf als Sweco heel goed aan. Ik claim in mijn ontwerpen de ‘moral high ground’, maar ik wil niets liever dan dat onderbouwen met expertise en kennis. Dat is beide volop aanwezig bij Sweco. Dat, samen met het enthousiasme en de bevlogenheid van de medewerkers bij Sweco, maakt het een heel mooi en waardevol proces.”

Vrijheid en vertrouwen

Floris: “Het zou vanuit mijn ervaring logisch zijn geweest als ik me in het energie- of watervraagstuk had vastgebeten. Maar het What if Lab van Sweco was juist voor mij de uitgelezen kans om me in een nieuw thema als ‘voedsel’ verder te ontwikkelen. Ik kon hierbij de expertise en het netwerk van Sweco goed benutten om me het grote vraagstuk van de voedselketen snel eigen te maken. Ik vind het ook wel dapper van Sweco om mee te doen aan dit What if Lab. We kregen in het proces namelijk heel veel vrijheid en vertrouwen. Het is mooi om te zien hoe dit gedragen wordt in het bedrijf. De ambities die Sweco toont door mee te doen aan het What if Lab vind ik heel positief naar de toekomst toe.”

22 t/m 30 oktober:
Dutch Design Week Eindhoven

Ben je nieuwsgierig naar de volledige concepten van de drie ontwerpers? Kom dan tussen 22 en 30 oktober langs op de Dutch Design Week in Eindhoven. Een week vol design, inspiratie, verrassing en fijne ontmoetingen. Je vindt ons in hal 2 van het Klokgebouw op Strijp-S. We zien je graag!