Versnellingsteam bundelt kennis en ervaring voor woningbouw Gelderland

100.000 woningen

Een versnellingsteam helpt de provincie Gelderland bij de snellere ontwikkeling van zo’n 100.000 woningen. Vertegenwoordigers van verschillende partijen zitten wekelijks bij elkaar om vraagstukken te bespreken en te verdelen. Marius Schoppink zit namens Sweco aan tafel. Hij vertelt wat er zoal komt kijken bij een project waarin vele vraagstukken samenkomen.

Brede vraag

Sinds 2021 loopt het project in de provincie Gelderland, een aanbesteding die door Sweco gewonnen werd. Marius is sindsdien als senior consultant en projectmanager betrokken en maakt deel uit van het versnellingsteam. Dit team ondersteunt vanuit de provincie bij opgaven die met woningbouw te maken hebben. Dat is dus heel breed. Van het opstellen van een prioritering tot het maken van een afwegingskader voor ruimtelijke vraagstukken, maar ook projectmanagement voor woningbouw, ondersteuning van expertises zoals stikstof, planeconomie of geluid. En er komen vanuit provincie en gemeenten specifieke vragen rond juridische kwesties of onteigening.

Van 2021 tot 2023 was Sweco het enige adviesbureau dat de provincie ondersteunde, vertelt Marius. “Maar er kwam vanuit de provincie een steeds bredere vraag. Er bleek zoveel behoefte aan ondersteuning dat we moesten zeggen: hier hebben we geen menskracht voor. Vervolgens zijn Arcadis, Antea Group en Witteveen+Bos aangehaakt. Elke partij heeft een vertegenwoordiger in het versnellingsteam.”

Opdrachten verdelen

In de wekelijkse bijeenkomsten worden alle vragen van gemeenten en provincie besproken. Eens per maand is er een langer overleg. “Er is geen concurrentie tussen de betrokken partijen. We kijken samen welke partij een vraagstuk krijgt, op basis van de cv en kennis over het onderwerp. In onderlinge samenspraak worden opdrachten verdeeld, en zorgen we dat er een gelijke verdeling is.” Het is voor het eerst in zijn 25 jaar bij Sweco dat Marius op deze manier werkt. “Who is the best on the job is altijd het uitgangspunt.”

De werkwijze binnen het project is als volgt. Een gemeente doet een verzoek aan de provincie voor ondersteuning. Dit heeft een maximale waarde van 50.000 euro per project of vraag. Als de provincie een selectie heeft gemaakt, wordt er een plan van aanpak en een raming gemaakt. Vervolgens neemt de provincie de financiële kant van de zaak voor de rekening, met een maximum van 50.000 euro. Verdere kosten zijn voor de gemeente.

“Ik ben bijvoorbeeld betrokken bij een woningbouwproject in gemeente Heumen”, vertelt Marius. “De provincie koos voor mij als projectmanager. Nadat de 50.000 euro waren besteed, nam de gemeente mij als het ware over. Nu ben ik in dienst van de gemeente tot het project is afgerond.”

Het gehele project stipt veel verschillende onderwerpen aan. “We doen vraagstukken rond de planeconomie, er zijn vraagstukken over stikstof, geurhinder en geluid. En soms is er behoefte aan mediation tussen partijen. We kijken dan samen met het versnellingsteam wie die vraagstukken het beste kan tackelen.”

Kennisontwikkeling bevorderen

Het interessante aan deze manier van werken, is dat ook de resultaten van al deze vraagstukken worden gedeeld in het versnellingsteam, aldus Marius. “Dat vind ik bijzonder. De provincie heeft dit ook een speerpunt gemaakt, ze willen de eigen organisatie en gemeenten meenemen in de kennisontwikkeling.”

Binnen de provincie valt ook het Rivierengebied, waar een pilotproject voor gestart is. Dit omdat de nieuwe Omgevingswet invloed heeft op de planvorming en de BOPA (Buitenplanse omgevingsplanactiviteit). “Daar hebben we met meerdere bureaus aan gewerkt. De Omgevingswet heeft nog wel wat witte vlekken waarvan niemand echt weet hoe het precies moet”, aldus Marius. “Er zijn heel veel ambtenaren met kennis en ervaring met de voormalige wet ruimtelijke ordening. Nu is alles veranderd en moeten mensen wennen aan nieuwe regels. Er moeten bij hen nieuwe automatismen ontstaan.”

Van ecologie tot mobiliteit

Het project voor de provincie is eigenlijk als een paraplu met allemaal deelprojecten eronder. Sinds begin dit jaar is Sweco met tien á vijftien nieuwe projecten gestart, aldus Marius. “Al die projecten vragen om andere onderdelen van Sweco. Van transport en mobiliteit, tot conditionerende onderzoeken op ecologie en stikstof. Soms worstelen gemeenten met de aankoop of financiering van grond en stellen zij vragen over dit soort zaken.

Gemeenten vinden het soms lastig om vraagstukken te kunnen blijven behappen. De noodzaak van provinciale ondersteuning wordt niet minder, en mogelijk zelfs meer – Marius Schoppink, projectmanager bij Sweco

Gemeenten vinden het soms lastig om vraagstukken te kunnen blijven behappen. De noodzaak van provinciale ondersteuning wordt niet minder, en mogelijk zelfs meer – Marius Schoppink, projectmanager bij Sweco

Expertise vinden

Om telkens weer de expertise te vinden bij een nieuw vraagstuk, dat blijft de grootste uitdaging van dit project, aldus Marius. “Natuurlijk weet je van een aantal mensen wat ze kunnen en welke uitdagingen ze aan kunnen, maar je wil ook niet elke keer een beroep doen op dezelfde mensen. En soms zitten hun agenda’s ook vol.” Marius krijgt hulp van zijn collega Martijn Drosten bij het uitzetten van de vraagstukken. “Het is veel te veel om in één hand te houden.”

Wat het project in de toekomst van brengen, dat kan Marius niet zeggen. “Onze resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Maar zolang we kwaliteit blijven leveren, zoals we de afgelopen jaren gedaan hebben, dan zal er een gestage stroom van projecten onze kant op blijven komen.” Daarnaast worden de problemen ook niet minder ingewikkeld, voegt hij toe. “Gemeenten vinden het soms lastig om vraagstukken te kunnen blijven behappen. De noodzaak van provinciale ondersteuning wordt niet minder, en mogelijk zelfs meer. De provincie Gelderland stelt zich heel open en hulpvaardig op hierin en werkt daarmee aan de eigen PR bij de gemeenten. Ze faciliteren echt in dit geval, die kant van de provincie zie je niet altijd.”

Over Marius

Als projectmanager bij Sweco begeleidt Marius het proces in complexe gebiedsontwikkelingen vanaf de startfase, bijvoorbeeld bij partijen bij elkaar brengen, planvorming begeleiden, planningen opstellen en bewaken, besluitvorming voorbereiden en een projectteam aansturen.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.