0 van 0 resultaten voor ""

Gebiedsregisseur: grootschalige woningbouw smelt samen met complete wijken

Enorme woningbouwopgave

Nederland staat voor de taak om bijna een miljoen nieuwe woningen te bouwen tot en met 2030. Maar hoe combineer je dat met verduurzaming, klimaatadaptatie plus betere werkgelegenheid en bereikbaarheid? We hebben maar weinig ruimte over in Nederland. Het is dus extra belangrijk dat we dit nu slim, grootschalig en integraal aanpakken. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft daarom via het ‘Programma Grootschalige Woningbouw‘ zeventien locaties geselecteerd om in totaal 300.000 nieuwe woningen te bouwen. Jan Nico Wigboldus, gebiedsregisseur bij het programma, vertelt over hoe hij vanuit deze rol het Rijk helpt te versnellen in deze enorme bouwopgave.

Wat houdt jouw rol bij het Programma Grootschalige Woningbouw in?

“Als één van de vijf gebiedsregisseurs binnen de directie Woningbouw, fungeer ik als het primaire contactpunt vanuit het Rijk voor betrokken regio’s, gemeenten en in mindere mate marktpartijen. Mijn rol omvat het maken van afspraken met deze partijen om de ontwikkeling van ongeveer 90.000 woningen verspreid over de drie grootschalige NOVEX-woningbouwlocaties in Zuid-Holland te coördineren. Daarnaast was ik afgelopen jaar ook betrokken bij de Startbouwimpuls, wat bijdraagt aan het versnellen van woningbouwprojecten.”

Hoe help je als gebiedsregisseur bij het realiseren van de woningbouw?

“De rol van gebiedsregisseur grootschalige woningbouw is nieuw. Het illustreert de actievere betrokkenheid van het Rijk bij de woningbouwopgave. Zo is er de afgelopen periode een enorm budget van € 7,5 miljard beschikbaar gesteld voor schaalspronginvesteringen in mobiliteit, om de grootschalige woningbouw mogelijk te maken. Als gebiedsregisseur ben ik samen met collega’s van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verantwoordelijk voor de inzet van deze middelen in Zuid-Holland en Zeeland. Het Rijk heeft heel bewust gekozen om niet alleen financieel bij te dragen, maar vanuit het Programma Grootschalige Woningbouw met gebiedsregisseurs actief betrokken te blijven. Mijn doel is om vanuit het Rijk een integrale aanpak te bevorderen voor deze gebiedsontwikkelingen. Het gaat immers nooit om woningbouw alleen, maar om het realiseren van complete wijken en steden: bereikbaar, duurzaam met voldoende groen en voorzieningen.”

 

Aan welke locaties werk je nu?

“Momenteel ben ik vooral actief bij de ontwikkeling van de drie grootschalige NOVEX-woningbouwgebieden in Zuidwest-Nederland: Den Haag CID/Binckhorst, de ‘Oude Lijn’ tussen Leiden en Dordrecht, en de Oostflank is Rotterdam. Zo is er voor de Oostflank onlangs een belangrijke bestuursovereenkomst gesloten, waarin afspraken zijn gemaakt tussen het Rijk, de gemeente en de regio over de grote mobiliteitsinvesteringen die nodig zijn om het gebied te ontwikkelen.”

Kun je een voorbeeld geven van zo’n afspraak?

“Het Rijk stelt, samen met de regio en de gemeente, geld beschikbaar voor belangrijke mobiliteitsprojecten als een nieuwe stadsbrug over de Maas en een hoogwaardige openbaar vervoerslijn (HOV) tussen Rotterdam Alexander en Zuidplein. Deze projecten zijn cruciaal voor de bereikbaarheid van de bijna 20.000 woningen die in de Oostflank tot en met 2030 worden gebouwd.”

Waar ben je supertrots op?

“Dat ik heb geholpen om in de korte tijd van twee jaar het team Grootschalige Woningbouw op te zetten. Wat begon met zo’n 3 à 4 mensen zoals ik, experts gebiedsontwikkeling en wonen met ervaring bij gemeenten en marktpartijen, nu uitgegroeid is tot een afdeling van ongeveer 15 mensen die met passie en vastberadenheid samenwerken om grootschalige woningbouwontwikkelingen mogelijk te maken. Het is razend interessant werk.”

Hoe zie jij het Rijk meer regie nemen op de woningmarkt?

“Op allerlei manieren versterkt het Rijk haar regierol in de woningmarkt. Dat is terug te zien in initiatieven zoals het Programma Grootschalige Woningbouw maar ook via nieuwe wetgeving en beleid. Denk aan de Wet Regie Volkshuisvesting en Wet Betaalbare Huur die in de pijplijn zitten of de Woondealafspraken, het nieuw grondbeleid en de uitbreiding van het Expertteam Woningbouw.”

Denk jij dat dit een tijdelijke tendens is?

“Ik geloof dat deze actievere rol van het Rijk blijvend zal zijn, omdat het essentieel is om de gestelde doelen voor de woningbouw – zoals tempo, betaalbaarheid en huisvesting voor bijzondere doelgroepen – te behalen. Daarnaast geldt het niet alleen voor woningbouw, maar ook voor de bredere ruimtelijke ordening. Sommige ontwikkelingen vereisen keuzes en richting op nationaal niveau om duidelijkheid voor alle betrokken partijen te scheppen.”

Welke uitdagingen op de woningmarkt liggen in het verschiet?

1.

Woningbouw- en gebiedsontwikkelingen nog meer integraal aanpakken met water en bodem sturend, mobiliteit, economische ontwikkelingen, natuur en klimaatadaptatie.

2.

Verder in de toekomst kijken en koersen op wat we na 2030 nodig hebben. Keuzes maken waar kan na 2030 verdere woningbouw plaats vinden terwijl we ook ruimte houden voor andere functies en maatschappelijke opgaven.

3.

De kwalitatieve invulling van woningbouw. Denk aan de vergrijzing en het migratievraagstuk. We moeten met z’n allen veel meer aandacht besteden aan voor wie we bouwen en wat de wensen van deze mensen zijn.

Met mijn werk als gebiedsregisseur grootschalige woningbouw bij het Rijk draag ik bij aan het realiseren van de woningbouwdoelstellingen op een effectievere manier. – Jan Nico Wigboldus, teammanager Wonen bij Sweco

Over Jan Nico

Als teammanager Wonen bij de business unit Stedelijke Planning werkt Jan Nico Wigboldus aan complexe strategische en beleidsmatige vraagstukken die gerelateerd zijn aan woningbouw en woonbeleid. Zijn werk is cruciaal in de vroege fasen van planvorming en gebiedsontwikkeling.

Met zijn team levert hij een breed scala aan diensten, waaronder woningmarktonderzoek, programmatisch advies, het opstellen van woonvisies en bijvoorbeeld adviezen over Flexwonen. Deze experts spelen ook een actieve rol in het adviseren over de opvang van aandachtsgroepen, wat nu actueel is in het kader van de Spreidingswet. Voordat hij bij Sweco kwam, bracht Jan Nico zijn expertise in praktijk als Manager Wonen bij de gemeente Utrecht, wat zijn diepgaande kennis van gemeentelijke woningkwesties verklaart.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.