0 van 0 resultaten voor ""

Snelle stresstest maakt het verschil voor kwetsbare steden

Sinds 2019 is Jelmer van de Ridder, projectmanager bij Sweco, nauw betrokken bij C40, een netwerk van en voor 97 grote steden, wat kwetsbare steden klimaatbestendiger, duurzamer en gezonder helpt te worden. Met het team van Sweco, Stichting Climate Adaption Services en lokale adviseurs ontwikkelde Jelmer een snelle en toegankelijke klimaatrisicomodule. Zodat deze steden beter in staat zijn toekomstbestendige keuzes te maken en de juiste investeringen kunnen doen.

Wat is het C40 netwerk?

“C40 is een netwerkorganisatie van 97 grote steden in de wereld. De organisatie helpt steden bij het opstellen van hun klimaatactieplannen. En stimuleert om effectief samen te werken en duurzame acties te ondernemen op het gebied van klimaatverandering. Samen met Stichting Climate Adaptation Services en Deltares won Sweco in 2019 een raamcontract voor C40.”

Hoe ben je hierbij betrokken geraakt?

“In Nederland hebben we het zo goed voor elkaar. We zijn koploper op het gebied van klimaatadaptatie. Onze rijke kennis van klimaatadaptatie en ervaring met analyses wil ik overbrengen naar steden die helaas minder bedeeld zijn. En dat is precies waar C40 voor staat. Voor steden, met steden. De impact die we samen als team met ons werk maken voor de C40-steden in Azië en Afrika is groot. Wat we daar doen is cruciaal voor inwoners en de volgende generaties.”

Kun je ons meenemen hoe jullie het verschil hier maken?

“Een onderdeel van de actieplannen is het beschermen van steden tegen de gevolgen van klimaatverandering. Om dat te kunnen doen, moeten steden eerst nagaan welke klimaatrisico’s ze lopen. Hiervoor is een klimaatrisicobeoordeling nodig. Om dit snel, goed en met beperkte middelen te kunnen doen, hebben we een module ontwikkelt. Een slimme module die makkelijk toegepast kan worden door lokale adviseurs. Zo dragen wij onze kennis over, helpen we ze het zelf te doen en blijven ze zelf lokaal eigenaar van de uitdagingen. Dit levert veel meer op dan dat we alles uit handen nemen. En het resulteert in een hele hoge betrokkenheid.”

Vertel eens iets over die module?

“Onze module laat lokale adviseurs zien wat een klimaatrisicoanalyse is en hoe ze de module moeten uitvoeren. Van het bepalen welke klimaatgevaren een risico met zich meebrengen tot welke gegevens gebruikt moeten worden om toekomstige klimaatgevaren in te kunnen schatten. Zodra ze de belangrijkste bedreigingen hebben geïdentificeerd kunnen ze de klimaatrisico’s beoordelen. En kunnen ze met deze module story mapping gebruiken om de beoordeelde risico’s duidelijk te communiceren naar de verschillende belanghebbenden.”

Wat is de volgende stap?

“De volgende stap is om te om te bepalen hoe ze deze risico’s kunnen minimaliseren. Mooie voorbeelden zijn opgenomen in de klimaatactieplannen van Kuala Lumpur. Men wil hier nog vóór 2030 2,5 miljoen extra bomen planten om de hittestress en wateroverlast te verminderen en om meer CO2 op te slaan. Ook in Jakarta. De wens om de natuurlijke loop van rivieren door de stad te herstellen, zorgt voor veel meer afvoer- en bergingscapaciteit. Of neem Ho Chi Minh City. Hier willen ze de mangrovebossen herstellen om het grondwater te beschermen tegen verzilting. Als hoogtepunt van ons werk is voor deze stad een Masterplan gemaakt die volledig is ingericht op natuurlijke oplossingen tegen wateroverlast en hittestress.”

Is jullie module toepasbaar over de hele wereld?

“Zeker! Onze module is gebaseerd op de best practices wereldwijd. We combineren openbare wereldwijde klimaatdata met lokale expertise. Dit maakt het toepasbaar voor elke stad ter wereld. En vooral interessant voor kwetsbare steden waar de middelen beperkt zijn.”

Wat maakt deze aanpak tot een succes?

“We werken hier vanuit dezelfde drijfveren aan hetzelfde doel. Of dit nou is voor megasteden in Azië of Afrika. De lokale experts willen het verschil voor hun omgeving maken. Dit komt uit hun tenen. En dan maken de culturele verschillen en de duizenden kilometers afstand niet uit. Dat is echt kicken!”

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.