Klimaatverandering kent geen grenzen
De 5 van Sweco
Droogte, hitte en uitzonderlijke regenval. De zomers worden extremer. Niet alleen in Nederland, maar ook in de landen om ons heen. De situatie in Limburg, Duitsland en België heeft ons de afgelopen dagen met de neus op de feiten gedrukt. Klimaatverandering houdt geen rekening met landsgrenzen. Om herhaling tegen te gaan zijn adaptieve maatregelen onmisbaar. Ook landen om ons heen passen zich aan en anticiperen op de gevolgen van klimaatverandering. We delen 5 voorbeelden vanuit Zweden, Denemarken en België.
1. Klimaatvriendelijk park brengt natuur en stad samen
In het Belgische Tongeren werkte Buur, partner van Sweco, aan het vernieuwde stadspark De Motten. Dit park trekt in zijn nieuwe verschijningsvorm veel verschillende bezoekers aan. Jong en oud, in beweging of mijmerend op een zitbankje. Het hele jaar door. Het openleggen van de rivier De Jeker heeft zowel ecologische voordelen als extra aantrekkingskracht. Dat heeft vele voordelen, ook in het licht van klimaatverandering. Beschutting, ruimte voor water en meer groen krijgt hier letterlijk een plek. De verbinding tussen het park en rivier brengt natuur en stad vervolgens samen.
2. Bescherming Göteborg tegen overstromingen
Göteborg is de afgelopen tien jaar zwaar getroffen door overstromingen. De stijgende zeespiegel zorgt er, in combinatie met hevige regenval, voor dat het risico van overstromingen toeneemt. Deze piekmomenten doen zich, vanwege klimaatverandering, ook in de zomer voor. Sweco deed een haalbaarheidsstudie naar hoe externe beschermingspoorten zó kunnen worden ontworpen dat de stad beschermd is. Op basis van deze studie worden meerdere poorten gebouwd: zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts. We onderzochten vervolgens ook hoe de gebouwen aan de waterzijde in de stad het beste kunnen worden beschermd. Hieruit kwamen meerdere kleinere barrières als oplossing. Zo ligt er zelfs minder druk op de andere maatregelen.
3. Sfeervol en klimaatrobuust stadspark Kolding Bypark
Het gebied in en rond het stadspark Kolding Bypark ligt in een laaggelegen gebied dat bij hevige regenval grote hoeveelheden water opvangt. Het park is zo bedacht dat regenwater vertraagd wordt afgevoerd en daarnaast gebruikt wordt om aantrekkelijke plekken in het park te creëren. Naast nieuwe ontmoetingsplekken vind je ook stadstuinen, kampvuurplaatsen en hangmatten. Het park is een innovatief voorbeeld van hoe je door het vroeg betrekken van de omgeving een aantrekkelijke stedelijke omgeving kunt ontwerpen, die bovendien optimaal klimaatadaptief is.
4. Klimaatberekening voor gebouwen
Vanaf 2022 stellen Zweedse richtlijnen een klimaatverklaring voor gebouwen verplicht. Dit leidt tot een sterke ontwikkeling en inzicht in het effect van klimaat op gebouwen. Los van de techniek en de gevraagde rekenmethodieken, kijken we veel verder dan bescherming tegen weersinvloeden alleen. Een gebouw is zoveel meer dan alleen bescherming tegen kou en regen. Het gaat erom te voorzien in de behoeften van de bewoners aan veiligheid, identiteit, verbinding en zelfs creativiteit. Dit alles maakt deel uit van duurzame stedelijke ontwikkeling.
5. Groene gevel voor parkeergarage zorgt voor esthetiek en tackelt klimaat
Met een innovatief bakstenen dak gaat de nieuwe parkeerplaats bij Sortebrødre Plads in Roskilde harmonieus op in de stedelijke omgeving. Tegelijkertijd draagt de parkeergarage bij aan de uitstraling van de stedelijke ruimte met de verticale tuinen aan de gevelzijde. Hiermee worden meerdere duurzame en maatschappelijke voordelen bereikt. Achter de groene gevel lopen grote buitentrappen, geïnspireerd op Babylons hangende tuinen. Hiermee ontstaat een heel nieuw gebied en een goede verbinding tussen de niveaus.